2. listopadu 2023 17:20
Petr Bošnakov

Playboyové všech zemí světa, nechte si narůst knírek

V průběhu listopadu by se měli playboyové celého světa spojit v podpoře charitativní akce, která se snaží zvýšit povědomí o prevenci rakoviny prostaty. K vyjádření podpory projektu Movember, který se zrodil v roce 1999 v Austrálii (Česko se do kampaně zapojilo v roce 2007), si stačí nechat narůst knírek.

Jedná se o mimořádně záslužnou iniciativu, vedle karcinomu kůže je totiž rakovina prostaty nejčastějším nádorovým onemocněním mužů. V současné populaci nad 50 let potká podle statistických údajů každého jedenáctého. Stejně jako u dalších nádorů stoupá v populaci pravděpodobnost výskytu rakoviny prostaty. Rovněž platí přímá úměra mezi zvyšujícím se věkem a jejím výskytem. Podle statistik je nemoc diagnostikována u 80 procent mužů nad 60 let a 95 procent mužů nad 80 let.

Smrt si nevybírá

Mezi nejznámější oběti karcinomu prostaty patří geniální muzikant Frank Zappa (1940–1993) a anglický spisovatel sci-fi J. G. Ballard (1930–2009). Mimochodem, Ballard se s nemocí vyrovnal mimořádně důstojně. Jen tak mezi řečí se totiž zmínil o vlastní smrtelné diagnóze na poslední straně své autobiografie.

Zároveň je nutno říci, že nemalé procento nádorů se po dobu našeho života vůbec neprojeví, proto, podle anglického magazínu Men’s Health, pokud se muž dožije osmdesátky, je větší pravděpodobnost, že umře s rakovinou prostaty než na rakovinu prostaty. Vedle toho je v tomto případě úmrtnost nižší než u jiných nádorových onemocnění.

Koťátko i bengálský tygr

Něco málo základních informací. Prostata, jinak také předstojná žláza, je přídavná pohlavní žláza, jejíž sekret je součástí ejakulátu a zvyšuje životaschopnost spermií. Prostata zdravého muže je velká asi jako vlašský ořech, je umístěna pod močovým měchýřem a jako prstenec obkružuje močovou trubici.

Pokud v reálném životě platí poučka o tom, že mluviti je stříbro a mlčeti zlato, u rakoviny prostaty to neplatí. „Informovanost o této nemoci je bohužel mizivá, proto je potřeba o ní hovořit, diskutovat,“ tvrdí v rozhovoru pro Men’s Health doktor Iain Frame, ředitel výzkumu Prostate Center UK. Způsoby, kterým na nás rakovina prostaty útočí, se totiž od sebe liší asi stejně, jako malé koťátko a hodně naštvaný bengálský tygr.

„Nemoc je do značné míry spojená s věkem, takže muži kolem třiceti čtyřiceti můžou být docela v klidu,“ říká další anglická kapacita, přední operatér Prostate Center UK, profesor Roger Kirby. „Nicméně pokud máte v rodině někoho, u koho se rakovina prostaty vyskytla, nebo jste afro-karibského původu, není od věci začít uvažovat o prvních testech kolem čtyřicítky.“ Muži, kteří patří do zmiňované kategorie, by měli požadovat vyšetření krve testem stanovujícím prostatický specifický antigen (PSA). Jedná se o bílkovinu, kterou tvoří prakticky výlučně buňky prostatických žlázek. Ty vylučují tekutinu, která se stává součástí ejakulátu vycházejícího z penisu při orgasmu. Vzhledem k tomu, že se malé množství tohoto antigenu dostává do krevního oběhu, může být detektován z krevního vzorku. Vysoká hladina PSA signalizuje některé problémy týkající se prostaty. Podle profesora Kirbyho však někteří lékaři tento test svým klientům před dovršením padesátky rozmlouvají. „Většinou to vysvětlují tím, že je nechtějí zbytečně vystavovat stresu. Je pravda, že zvýšený výskyt PSA může mít například důvod v cyklistických aktivitách, na druhou stranu, prevence není nikdy dost,“ vysvětluje profesor Kirby. Navíc má hladina PSA vzrůstající tendenci, takže není vůbec od věci mít data, ze kterých lze mnohé vyčíst. Mimochodem, zatímco v USA zná hladinu svého PSA 70 procent padesátníků, v Anglii se jedná o pouhých sedm procent.

Raději prst v zadku než smrt

S prevencí rakoviny prostaty souvisí rovněž digitální vyšetření konečníku. „Prst v zadku sice není moc příjemný, ale celá akce trvá nějakých 30 sekund. Garantuji vám, že je lepší podstoupit toto vyšetření než zemřít na rakovinu,“ říká profesor Kirby.

Doktor Frame, autor počítačového kalkulátoru rizika onemocnění rakovinou prostaty, tvrdí, že pokud pro někoho z nás představuje pouhá žádost o vyšetření problém, měli bychom hledat inspiraci u žen. Součástí prohlídek u gynekologa je totiž vyšetření děložního čípku, které dívky a ženy civilizovaného světa podstupují minimálně jednou ročně od zahájení sexuálního života.

Přestože je situace vážná, odborníci hovoří o světle na konci tunelu. Za posledních dvacet let totiž poklesla úmrtnost v důsledku karcinomu prostaty téměř o dvacet procent. Výzkum sice zatím zaostává za dalšími nádorovými onemocněními, pokrok je však evidentní. „Pokud muži nezačnou hovořit o prostatě v podstatně větší míře se svými praktickými lékaři, bude náš výzkum pouze akademický,“ soudí doktor Frame a zároveň dodává, že s rakovinou prostaty se nakonec budeme muset naučit žít.

Není nad prevenci

Podle průzkumů nejstarší světové instituce pro výzkum rakoviny American Association for Cancer Research (AACR) lze preventivně bojovat proti rakovině prostaty mimo jiné následovně:

Pití kávy: Káva má účinky na tvorbu inzulinu a metabolismus cukru a stejně tak i na hladinu sexuálních hormonů – ty všechny hrají důležitou roli v otázce rakoviny prostaty. Tým doktora Wilsona z Harvardu zdokumentoval rozsáhlý průzkum vyhodnocující od roku 1986 každé čtyři roky přibližně 50 000 sledovaných mužů. Za celé sledované období byla celkem u 4 975 mužů diagnostikována rakovina prostaty. Vědci došli k závěru, že u mužů, kteří konzumují kávu, je až o 60 procent nižší riziko vzniku agresivního druhu rakoviny prostaty v porovnání s muži, kteří kávu nepijí.

Chůze: U mužů, kteří se věnují až čtyři hodiny týdně chůzi, bylo zjištěno snížení rizika úmrtí o 23 procent ve srovnání s muži, kteří chodí pěšky míň než 20 minut týdně. U těch, kteří se věnují rychlejší chůzi denně alespoň 90 minut, bylo konstatováno o 51 procent méně úmrtí. Je vysoce pravděpodobné, že pět a víc hodin náročnější tělesné aktivity týdně podstatně snižuje riziko úmrtnosti nemocných s rakovinou prostaty.