27. ledna 2023 13:05
Komerční sdělení

Pěstujte libido a budete žít déle

Že je sex zdravý, už snad ví každý rozumný člověk. Dokonce patří ve známé pyramidě lidských potřeb na úroveň jídla nebo dýchání – tak je pro člověka přirozený a důležitý. A kdo už si musel nedobrovolně vyzkoušet sexuální abstinenci, dobře ví, že je to celkem frustrující situace. Frustrace způsobuje stresovou zátěž a ta vede k rozvoji chronických onemocnění. Špatná zdravotní kondice zase utlumuje libido a bludný kruh je na světě. Nová studie si posvítila právě na to, jak je nízká chuť na sexy skotačení spojená s rizikem předčasného úmrtí na civilizační choroby.

Dnes už nikdo nepochybuje, že stres má negativní účinky na celkovou pohodu a zdraví člověka, včetně intimního života. Například podle průzkumu o dosahování orgasmu patří stres a psychická zátěž mezi nejčastější překážky vyvrcholení pro 54 % žen a 46 % mužů. Potřeba uvolnění je tedy v dnešní uspěchané době velmi důležitá a sexuální aktivita je pro relaxaci významným přínosem: „Lidé s pravidelným sexuálním životem mají méně psychických potíží,” vysvětluje MUDr. Marek Broul, Ph.D., MBA, FECSM, primář sexuologického oddělení Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem.

„Přestože sexuální aktivita a spokojenost jsou obecně přijímány jako přínos pro zdraví a pohodu, zatím nebyla prozkoumána spojitost mezi zájmem o sex a dlouhověkostí,“ vysvětlují autoři studie publikované v odborném časopise PLOS One. Jejich výzkumný vzorek bych skutečně velký: 20 969 lidí z toho 8558 mužů a 12 411 žen. Japonští vědci během jednoho desetiletí analyzovali data z jejich zdravotních prohlídek, při kterých participanti rovněž vyplňovali dotazníky zaměřené na sexuální život.

Muži ohroženější než ženy

Mezi výsledky je hned na úvod velmi zajímavé, že analýza dat ohledně chuti na sex odhalila více než dvakrát častější snížení libida u žen než u mužů. Ale jen u mužů se sníženým sexuálním apetitem vědci viděli výraznou provázanost s vysokým výskytem rizikových faktorů pro předčasné úmrtí. Asi nepřekvapí, že čím vyšší věková kategorie respondentů, tím měla vyšší výskyt sníženého zájmu o sex (všem účastníkům bylo nejméně 40 a více let). Osoby uvádějící nízké libido zároveň vykazovaly vyšší konzumaci alkoholu, cukrovku, nějakou formu psychických problémů či stresu, nižší úroveň vzdělání a navíc – méně častý smích!

„Přetrvávající nedostatek sexuálního zájmu může být důsledkem špatných návyků, jako je kouření, zvýšená konzumace alkoholu nebo přejídání. Jsou to faktory, které zároveň zvyšují riziko chronických onemocnění. Muži s nižší sexuální touhou také častěji uváděli, že jim chybí ikigai, což je japonský výraz pro radost ze života. Na základě těchto výsledků můžeme mluvit o tom, že udržení sexuálního zájmu může souviset s pozitivní psychickou pohodou zejména u mužů,“ napsali vědci.

Na libido přes psychiku

Přitom možností, jak libido povzbudit, existuje celá řada a mnohé z nich je relativně snadné zařadit do každodenního života. Prokazatelně se na sexuálním apetitu projevuje stresová zátěž, proto mezi klíčové strategie k nabuzení libida patří právě zvyšování duševní pohody. To je možné pomocí nepřeberného množství relaxačních technik nebo tréninku hlubokého bráničního dechu, ale také za pomoci vhodných potravinových doplňků.

„K tomu, abychom se cítili uvolněně, napomáhá čas strávený venku na čerstvém vzduchu a slunci, ideálně v pohybu. Stimuluje totiž produkci hormonu serotoninu – důležitého neurotransmiteru, který umožňuje prožívat příjemné pocity a vzrušení. Jeho sekreci mohou pozitivně ovlivnit i některé běžné potraviny, jako hořká čokoláda. Obsahuje tryptofan, který pomáhá tělu produkovat serotonin, a fenyletylamin – sexuální stimulant. Při výběru afrodiziakálních přípravků užívaných vnitřně jednoznačně doporučuji se zaměřit na ty založené na přírodních extraktech, jako je například ašvaganda neboli indický ženšen či vitánie,“ vysvětluje Michal Večeřa, specialista e-shopu pro zdravou sexualitu YOO.cz.