11. května 2023 20:32

OnlyFans: prachy, jenom prachy…

Jedno z hesel dneška zní, že kdo není na sociálních sítích, jako kdyby nebyl. A tak zatímco v období let 2020 až 2022 nemalá část světa úpěla pod covidovou diktaturou, internetu původně pouze pro plnoleté se nevídaně dařilo. Mimo jiné je toho důkazem internetová platforma OnlyFans.

Sociální síť jenom pro fanoušky založil v roce 2016 v Londýně Tim Stokely spolu se starším bratrem Thomasem. Nezbytný počáteční kapitál v hodnotě 10 tisíc liber půjčil sourozencům otec Guy, který Timovi sdělil, že v tomto případě je to skutečně naposled. Zatímco Thomas se stal provozním ředitelem OnlyFans, táta šéfoval financím.

Docela férový byznys

Zpočátku se možnosti sebeprezentace chopila v drtivé většině případů něžnější část lidstva, která nemá problém s tím ukázat svým fanouškům to, co by mělo podle pruderní části populace zůstat veřejnosti utajeno. Od začátku se jedná v mezích normy o férový byznys, neboť sledující platí svým oblíbenkyním, zatímco sociální síť inkasuje poplatek v hodnotě 20 procent. Nastavení ceny za předplatné je věcí sebevědomí a smyslu pro realitu každého jedince. Podle studie z října splňuje průměrný uživatel OnlyFans následující kritéria: běloch (68 %), ženatý (89,5 %), muž (63,1 %), heterosexuál.

V roce 2018 vstoupil do firmy americký podnikatel ukrajinského původu Leonid Radvinsky. Mimo jiné vlastník společnosti MyFreeCams provozující stránky pro dospělé, koupil 75 procent společnosti Fenix International Limited, vlastníka OnlyFans, a stal se jedním z ředitelů. Své investice rozhodně nelitoval, neboť podle The Sun zkasíroval loni dividendy v hodnotě 500 milionů dolarů.

Nástup celebrit

Přestože se na počátku platformy staraly o největší část obsahu profesionální, ale také amatérské sexuální pracovnice, postupně přibývalo softerotického obsahu. Podstatnou měrou k tomu přispěly celebrity, k OnlyFans se připojila například americká herečka Bella Thorne, která vydělala v srpnu 2020 během 24 hodin milion dolarů, během týdne pak částku zdvojnásobila. Nikoli nepodstatný problém ovšem spočíval v tom, že za 200 dolarů předplatného slibovala nahé fotografie, představila se však ve spodním prádle, proto musela nemalou část peněz vrátit. Na stránkách se objevila i Cardi B, raperka se loni stala kreativní ředitelkou platformy Centerfold, kterou spustil Playboy v prosinci 2021.

Beyoncé, Money Floyd, DJ Khaled

Ještě předtím však začal úřadovat covid-19 a zatímco většina byznysu strádala, OnlyFans se těšila 75procentnímu růstu. Vedle erotiky se na platformě začali prezentovat osobní trenéři, kuchaři, hudebníci. Poté, co se o OnlyFans zmínila ve skladbě Savage v dubnu 2020 Beyoncé, oznámil zakladatel Tim Stokely, že každý den přibývá asi 200 tisíc nových sledujících.

Na konci roku 2020 měla OnlyFans 85 milionů předplatitelů, zatímco stránky plnilo přes milion lidí. Během roku pak přibylo dalších 45 milionů sledujících. Zatímco na účty tvůrců obsahu putovalo 200 milionů dolarů měsíčně, hodnota společnosti zdárně atakovala hranici miliardy dolarů. Na stránkách sociální sítě se prezentovaly megacelebrity, jako profesionální boxer Floyd Mayweather, hvězda amerického fotbalu Terrell Owens a raper DJ Khaled.

Velká jízda

V dubnu 2021 byla OnlyFans zařazena magazínem Time do vybrané společnosti stovky nejvlivnějších firem světa. Ve stejný měsíc vydělala raperka Bhad Bhabie pár týdnů po oslavě osmnáctých narozenin během pouhých šesti hodin přes milion dolarů. V prosinci oznámil otec Guy, že ve firmě končí. Jeho místo zaujala půvabná „šestatřicítka“, americká podnikatelka narozená v Bombaji Amrapali Gan.

Velká jízda pokračovala i následující rok, kdy se na OnlyFans uvedla fotkami z oslavy narozenin svého času půvabná záchranářka Carmen Electra. Politiku na stránkách zastupovala kandidátka do Kongresu za Pensylvánii Alexandra Hunt, její měsíční předplatné činilo 4,99 USD a během měsíce vybrala na kampaň 100 tisíc dolarů. Americká internetová celebrita Amouranth v rozhovoru pro server Insider uvedla, že na OnlyFans vydělává měsíčně 1,5 milionu dolarů, od roku 2020 pak obohatila své konto o víc než 33 milionů USD.

Zatloukat, zatloukat, zatloukat

Internetová platforma ovšem čelila i řadě problémů. V únoru 2020 přišel server BuzzFeedNews.com s informací, podle které vytáhli hackeři z OnlyFans čtyři terabajty obsahu, který putuje volně po sítích. Jeden z expertů pak konstatoval, že „platforma má zcela nedostatečné zabezpečení a není schopna reagovat na možné incidenty“, což ovšem vedení popřelo. Stejně tak učinilo v případě obvinění z daňových úniků a textu investigativního webu forensicnews.net, podle kterého pral majitel Leonid Radvinsky ve svých předchozích podnicích špinavé peníze.

V polovině roku 2021 přišla BBC tvrzením, že sociální síť nezabránila nezletilým uživatelům objevovat se v explicitních videích. Přes sto členů amerického Kongresu podepsalo petici křesťanské organizace Exodus Cry a Národního centra proti vykořisťování požadující po Ministerstvu spravedlnosti vyšetření OnlyFans kvůli podezření ze zneužívání dětí.

Vedení reagovalo vydáním zprávy o transparentnosti, ve které mimo jiné oznámilo instalaci zařízení schopného eliminovat Child Sexual Abuse Material (CSAM) s tím, že veškeré získané informace poskytuje americkému Národnímu centru pro pohřešované a zneužívané děti. V roce 2020 OnlyFans věnovala 500 tisíc dolarů na ochranu dětí v online prostředí. Vzhledem k velikosti byznysu je to spíš humorná částka.

New York, New York

Do toho přišly problémy s finančními ústavy kalibru JPMorgan Chase a BNY Mellon, na což OnlyFans reagovala prohlášením o konci sexuálně explicitního obsahu. Následující lavina negativních reakcí však nakonec donutila majitele platformy korigovat své rozhodnutí prohlášením, že obsah pro dospělé bude, zároveň ovšem vejdou v platnost další nepřekonatelné kontrolní mechanismy. Navíc přibyla sesterská platforma Fansly. S pravděpodobností hraničící s jistotou lze říci, že s OnlyFans bude ještě hodně legrace. Mimochodem, podle výzkumu agentury Cinch Home Services je každý pátý obyvatel USA připraven spolupracovat s „jenom fanouškovskou sítí“ s cílem vydělat si na bydlení v New Yorku. O tvůrce obsahu by proto neměla být nouze.