26. září 2023 14:05
Petr Bošnakov

Novým Bondem má být podle Angličanů Idris Elba, detektiv Luther ovšem roli kategoricky odmítá

Zatím poslední snímek o nesmrtelném Jamesi Bondovi – Není čas zemřít – z roku 2021, vyvolal mezi fanoušky mimo jiné debaty o tom, jakým směrem by se měly po konci Daniela Craiga ubírat příběhy agenta s povolením zabíjet. Stěžejní otázka se pak zabývá tím, kdo má převzít štafetu po hvězdách jako Sean Connery, Roger Moore či Pierce Brosnan, které při vší úctě k pánům Lazenbymu a Daltonovi nejvíc definovaly kultovní postavu.

Vzhledem k tomu, že by se měl další příběh začít natáčet na konci příštího roku, spekulace sílí. Proto herní platforma William Hill Vegas uspořádala anketu mezi reprezentativním vzorkem 3 500 britských fanoušků. Ti museli odpovědět na srozumitelnou otázku, koho si přejít vidět v roli nového agenta 007. Pořadí největších favoritů vypadá následovně…

1.  Idris Elba | 1972 | 17,5 %

Výsledky ukázaly, že největšímu procentu oslovených by se nejvíc zamlouval představitel svérázného detektiva Luthera. Zdá se však, že fanoušci Idrise Elby mají smůlu. V jednom z nedávných rozhovorů totiž herec prozradil, že ačkoli ho nejdřív možnost zahrát si agenta 007 oslovila, v současné době o roli vůbec neuvažuje. „To, že by mě tolik lidí vidělo rádo jako nového Bonda, mě sice potěšilo, pak ale přišly nechutné reakce, protože místo hereckých schopností se řešila barva pleti,“ pravil a dodal, že dál nemá cenu na toto téma vůbec diskutovat. Na druhou stranu v jedné z nejznámějších vět agenta 007, který může zabíjet, se praví, že by se nikdy nemělo říkat nikdy.

2.  Tom Hardy | 1977 | 16,6 %

Druhým nejvíce preferovaným Jamesem Bondem je nikoli překvapivě Tom Hardy. Drsňáka proslavila v posledních letech zejména role Eddieho Brocka/Venoma, součástí jeho filmografie jsou rovněž velmi povedené snímky, jako Černý jestřáb sestřelen, Rovnice smrti, Temný rytíř povstal, Revenant Zmrtvýchvstání, Dunkerk či Capone. V roce 2015 odpověděl na otázku, zdali by roli přijal: „A kdo ne?“ Vzhledem k zatím kategorickému odmítnutí ze strany Idrise Elby je Tom Hardy největším favoritem.

3.  Henry Cavill | 1983 | 16,5 %

Na třetím místě se umístil s minimální ztrátou Henry Cavill, jinak především filmový Clark Kent neboli Superman. Právě tato role omezuje podle lidí bondovského zákulisí znalých Henryho šance na ztvárnění nesmrtelného agenta. Producenti totiž touží po herci, pro kterého je Bond vrcholem kariéry, což se v tomto případě nemusí povést. Každopádně to, že akční filmy umí, dokazuje jeho role Augusta Walkera ve snímku Mission: Impossible – Fallout, kde se vedle Toma Cruise rozhodně neztratil. Herec už v roce 2011 prohlásil, že sice neví, jakým směrem se bude James Bond ubírat, ale ničemu se nebrání.

4.  James Norton | 1985 | 10,1 %

V konkurenci výše uvedených hvězd by neměl mít učitelský synek John Norton sebemenší šanci, na druhou stranu, vzhledem k výše uvedenému, může hrát nikoli notorická známost v jeho prospěch. Výzvě by se rozhodně nebránil, zatím ovšem nebyl podle svých slov osloven. Nelze však vyloučit, že také v jeho případě může platit, že kdo si počká, ten se dočká.

5.  Luke Evans | 1979 | 7,6 %

Po Skotovi Connerym má jistou šanci pro změnu Velšan Evans, který v šestnácti letech opustil svědky Jehovovy, aby se za rok rozhodl, že středoškolské studium je v jeho případě ztrátou času. Netají se homosexualitou, s jeho angažmá by tak mohl vzniknout problém ohledně postavy Bond girl. Sám Luke se považuje pro Bonda za starého, případnou nabídku by ovšem silně zvažoval.