19. března 2024 18:25
Petr Bošnakov

„Nejšpinavějším“ vozem letošního roku je Mercedes – AMG G 63

Alespoň to tvrdí prestižní web Autoblog, který vychází z výsledků Meanest Listu mapujícího ekologicky nejméně přívětivá auta, která si můžeme letos pořídit. Dokument je jednou z aktivit Americké rady pro energeticky účinnou ekonomiku (ACEEE). Přestože bývám k výsledkům podobných studií docela skeptický, neboť je známo, že se nezřídka jedná o výsledek aktivit nejrůznějších zájmových skupin, v tomto případě je pozornost na místě.

Seznam aut, která musí budit ze spaní každého ekologa, totiž vychází z každoroční studie skupiny Greener Cars, která zkoumá ekologické dopady sériově vyráběných vozidel na životní prostředí. Ovšem na rozdíl od studií, které se zaměřují pouze na automobily se spalovacími motory, se dokument ACEEE zabývá rovněž stroji poháněnými plynem, dále pak hybridy, plug-in hybridy a elektromobily. Tedy na vozy, u kterých se jaksi automaticky předpokládá jejich ekologičnost. Autoři studie proto berou v úvahu rovněž emise vznikající výrobou elektrické energie produkované při těžbě materiálů nezbytných pro výrobu baterií, v první řadě se jedná o lithium. Studie se rovněž zabývá emisemi vzniklými během likvidace vozidla. Součástí výzkumu je hodně reprezentativní vzorek 1200 vozidel.

Vcelku tradiční vítěz

Autoři zprávy zvolili bodový systém, čím víc zelených hodnot, tím vyšší bodové skóre. Jednoznačným vítězem se stalo našlapané SUV Mercedes-Benz AMG G 63 se skóre 20. Ekologové však můžou být docela v klidu, vzhledem k ceně kolem 4,8 milionu korun se totiž nejedná o zrovna běžný vůz brázdící naše silnice a znečišťující ovzduší. Výsledek pak prokázal, že i při najetí 15 000 mil (asi 24 000 km) ročně utratí řidič za rok 4200 dolarů za benzin. Výsledek nerovná se překvapení, jedno z nejvíc ceněných SUV je na black listu ACEEE tradičně, během posledních deseti let se objevilo mezi nejméně zelenými vozy sedmkrát, z toho dvakrát na posledním místě.

Docela špinavý elektromobil

Je snadno pochopitelné, že mezi nejšpinavějšími vozy převládají robustní stroje s motory V8. Za vítězným mercedesem se s těsným odstupem umístily dva vozy z kategorie pick-up, Ram 1500 TRX 4 x 4 (22) a Ford Ranger F-150 Raptor R (24). Kupodivu součástí nejméně ekologické desítky vozů je elektromobil, monstrózní GMC Hummer EV o hmotnosti 4200 kg. Mimochodem, jen lithiová baterie monstra váží 1,3 tuny.

Nejekologičtějším vozem roku se stala poněkud překvapivě hybridní Toyota Prius (71 bodů), která v hodnocení porazila elektromobily Lexus RZ 300e a Mini Cooper SE, oba vozy získaly shodně 67 bodů.

Sdílejte článek
Štítky ekologie automobil žebříček osobní vůz Ram 1500 TRX Mercedes-AMG G63 Ford Ranger F-150 Raptor R