9. dubna 2024 18:26
Petr Bošnakov

Nejrychlejší kombík světa Panamera S E-Hybrid

Kombíky jsou nezřídka spojovány s aktivitami jako podomní prodej hrnců, přesto se jedná z celé řady především praktických důvodů o vyhledávaná auta. I když mezi nejčastěji uváděné příčiny touhy po kombi patří spojení příjemného s užitečným, dokážou přijít prémiové značky s kombíkem, který uspokojí i největší vyznavače adrenalinového svezení. A zdatně, navíc s plným kufrem, konkurují supersportům. Vzhledem k pomalu se blížící dovolené přichází Playboy se čtyřmi praxí ověřenými tipy.

Porsche Panamera S E-Hybrid: všechno, co si budeš přát

I když se drtivé většině fanoušku vybaví v souvislosti s Porsche číslice 911 a snad ještě SUV Cayenne, automobilka umí i skvělý kombík. Nejrychlejší a nejluxusnější Panamera zvládne stovku za 3,2 sekundy, má 700 koní, 870 Nm a letí maximální rychlostí 315 km/h. Superlativy jedné z recenzí, podle které jednička zarazí řidiče do sedačky a dvojka nepoleví ve vytlačování jeho očí z důlků, jsou proto namístě. Šťastný řidič má volbu mezi čistě elektrickou jízdou, hybridním pohonem a sportovním režimem, vrchol blaha je ovšem spojen s užitím režimu Sport Plus. Na výběr jsou také tři nastavení tuhosti podvozku. Pravda, cena začínající na 5,4 milionu nepatří zrovna do kategorie lidových, ale každá legrace něco stojí.

Audi RS6 Avant: dokonalost sama

Charakteristiky jako rodinný dostavník z pekla, kombík se zrychlením supersportu a rodinná raketa hovoří jasně o tom, co řidiče čeká a nemine. Ikonický kombík totiž disponuje přímo neskutečnými parametry. Posuďte sami: benzinový osmiválec o objemu čtyři litry posílený o dvě turba má sílu 600 koní, 800 newtonmetrů, zrychlení z nuly na 100 za 3,6 sekundy, na dvojnásobnou rychlost se dostane za 12 sekund. K tomu velké koncovky výfuků, výrazný difuzor, karbon-keramické brzdy s červenými brzdovými třmeny. A taky karbonový přední spoiler a boční přívody vzduchu. Na rozdíl od výkonově srovnatelných supersportů nepoutá pozornost, přesto dá po úhradě patřičného příplatku maximálku 303 km/h. Prostě dokonalé auto, asi za 3 619 000 korun bez DPH.

Mercedes-AMG E 63 4MATIC: luxus, dynamika, uživatelnost

Boss pekel nebo také kombi na hranici šílenosti je právem považováno za jedno z nejbrutálnějších AMG historie. Po všech stránkách stoprocentní auto navíc zvládne výměnu ze čtyřkolky na zadokolku, dvojitě přeplňovaný benzinový osmiválec o obsahu čtyři litry má stěží uvěřitelných 615 koní a mimořádný krouticí moment 850 Nm. Disponuje rovněž funkcí Race Start, takže během 3,2 sekundy jede rodinný kombík rychlostí 100 km/h. A na dvoustovku dosáhne monstrum za 11 sekund, přičemž maximální rychlost je 250 km/h. Dokonalá kombinace luxusu, dynamiky a každodenní uživatelnosti. Mimochodem, běžně je k dispozici kufr o objemu 640 litrů, po sklopení zavazadel nabobtná na 1820 litrů. Prostě rychlé rodinné auto, které vyjde na 3,5 milionu korun.

Volvo V60 T8 Polestar: fakt dobrý

Švédská automobilka s čínskými majiteli oslovuje především vyznavače spolehlivosti, v případě tohoto kombíku si užijí i řidiči preferující slušnou dynamiku. Na první pohled nenápadné a elegantní rodinné vozidlo totiž nabízí za relativně přijatelný peníz, asi 1,6 milionu korun, opravdu hodně muziky. O hbitý pohyb povedeného plug-in hybridu se stará kompresor plus turbo, takže benzinový dvoulitr pohánějící přední kola má sílu 303 koní. Na zadní nápravě je pak umístěn 87koňový elektrický motor. Rychlosti 100 km/h dosáhne čtyřkolka za 4,9 sekundy, maximální rychlost 250 km/h. Baterie jsou umístěny ve středovém tunelu, 529 litrů zavazadlového prostoru je vzhledem k celkovým rozměrům docela dost. Auto doma dobijete za dvě hodiny, průměrný dojezd na elektriku bude kolem 50 km, což běžně stačí na ježdění do práce či na nákupy. Ačkoli fandím klasice, fakt dobrý.

Sdílejte článek
Štítky Audi Mercedes-AMG E 63 S Porsche Volvo Polestar rychlost kombi Volvo V60 Mercedes-AMG automobil Porsche Panamera Audi RS6