14. května 2024 15:54
Petr Bošnakov

Nejkrásnější evropská pláž se nachází na Maltě, následují Portugalsko a Turecko

Blíží se čas letních dovolených a skoro s jistou lze říci, že nemálo krajanů plánuje trávit čas volna u moře na plážích. V této souvislosti, pomineme-li spoluobčany, kteří mají o dovolené jasno, neboť sázejí na jistotu, se každoročně řeší otázka nejvýhodnější destinace.

Také proto publikuje evropská agentura EBD každoroční seznam nejkrásnějších evropských pláží. Agentura neponechává nic náhodě, letos se hlasování účastnil reprezentativní vzorek celkem 103 244 turistů ze 116 zemí. Největší, pětinásobné zastoupení má v nejvýše hodnocené patnáctce Řecko, bodovaly pláže Canal d’Amour, Porto Timoni, St. Paul, Porto Katsiki a Vai. Následuje Španělsko – Las Teresitas (Tenerife), As Catedrais (Galicie) a Calpe (Costa Brava). Dvakrát bodovalo Portugalsko, obě pláže Monte Clerigo a Odeceixe se nacházejí ve vyhledávané destinaci Algarve a jsou součástí přírodního pobřežního parku Vicentina.

Tři nejkrásnější pláže Evropy

1. Ghajn Tuffieha Bay | Mellieha | Malta
Pláž se právem pyšní Modrou vlajkou, která se uděluje na základě splnění přísných ekologických norem stanovených Evropskou komisí a představuje vzor udržitelného cestovního ruchu. Snad všichni průvodci cestováním se shodují na tom, že se jedná o maltský poklad. Pláž leží jižně od vesnice Manikata a další velmi oblíbené písečné destinace Golden Bay. Velké lákadlo představují dokonalé útesy a zbytky římských lázní. Jak se píše ve zprávě EBD, „pláž nabízí vysoký standard služeb, včetně restaurací, snack barů a lehátek, k tomu umožňuje široké pole vodních aktivit“. Z města Melliaha, ze kterého vede na pláž sto schodů, je možno se trajektem dopravit na další kouzelné místo, kterým je Modrá laguna nacházející se mezi ostrovy Cominott a Comino.

Maltské království nacházející se v centrálním Středomoří mezi Sicílií a severoafrickým pobřežím, je prezentováno jako „jedinečné místo s nabídkou outdorových aktivit včetně pěší turistiky, cyklistiky, jízdy na koni, šnorchlování a potápění“. Podle EBD představuje Malta nejlepší LGBT+ destinaci, je nejlepším místem pro potápění a rodinnou dovolenou.

2. Praia de Monte Clérigo | Alentejo | Portugalsko
Vskutku top pláž nacházející se podél úseku pobřeží je známa krásným pískem a originálními skalními formacemi viditelnými při odlivu. Pláž je obklopena strmými lesy a malou vesnicí. Je určena všem, kteří preferují nedotčenou přírodu, bary a restaurace, v nichž se grilují čerstvé ryby. Pláž je součástí regionu Alentejo, světově proslulého svými vinicemi, rozsáhlými písečnými plážemi a golfovými rezorty. Monte Clerigo je součástí pobřežního pásu chráněného před zástavbou, destinace je považována za velmi přátelskou k rodinám s dětmi. K pohodě přispívá i procházka na zdejší promenádě.

K pláži se lze dostat běžnými cestami, je tak snadno dopravně dosažitelná. Parkovat lze jak na placeném parkovišti, tak v podélných ulicích.

3. Ölüdeniz Beach | Mugla | Turecko
Údajně nikde na světě nenajdete tak nádhernou barvu moře. Místo nabízí kombinaci bílé pláže, azurově modrého moře, barevných prázdninových domků a zeleného pohoří Tauris, jehož stromy poskytují mnohdy žádoucí stín. Na konci poloostrova se nachází minipřístav s půjčovnou lodí, šlapadel a skútrů. Jistou vadou na jinak nezpochybnitelné kráse je skutečnost, že v hlavní sezoně, tedy o prázdninách, je pláž narvaná k prasknutí. S tím koresponduje i během sezony popojíždějící příjezdová silnice.