23. května 2024 18:12
Petr Bošnakov

Nejbohatším sportovcem světa Ronaldo, Rijád míchá kartami

Podle magazínu Forbes se Cristiano Ronaldo stal poprvé nejlépe placeným sportovcem světa před osmi lety. Za tu dobu se toho v jeho životě změnilo docela hodně. V barvách Realu Madrid vyhrál třikrát Ligu mistrů, pak překvapivě přestoupil do Juventusu Turín. Následoval šokující návrat do Manchesteru United, skvělý začátek a vyhazov pro spory s trenérem. Teď kope CR7 za saúdskoarabský Al Nassr FC.

Ať už se Ronaldovi dařilo na hřišti více, či méně, jedna věc je nesporná. Pokaždé si nechal za svou práci skvěle zaplatit. Nejinak je tomu během jeho angažmá v Saudi Pro League. Jak odhaduje Forbes, v posledních dvanácti měsících inkasoval Cristiano v ropou nasáklém pouštím království 260 milionů dolarů, což z něj učinilo počtvrté nejlépe placeného sportovce planety. Zatímco na hřišti si vydělal 200 milionů dolarů, dalších 60 přistálo superhvězdnému Portugalci na bankovním kontě díky sponzorským smlouvám s giganty, jako Nike, Binance, či Herbalife.

Petrodolarová transfuze

Jak uvádí Forbes, padesátka nejlépe placených sportovců planety vydělala před zdaněním a vyplacením provizí agentům v posledních dvanácti měsících celkem 3,88 miliardy dolarů, ve srovnání s předchozím rokem se jedná o třináctiprocentní nárůst. Zhruba 76 procent neboli 2,94 miliardy dolarů bylo výsledkem sportovních výsledků, na této skutečnosti mají největší zásluhu ropní šejkové z Rijádu a okolí. Ostatně, byli to vládci Saúdské Arábie, kteří napumpovali do nedávného zápasu o krále těžké váhy v boxu mezi vítězným Ukrajincem Usykem a Britem Furym 200 milionů dolarů, které se podle předzápasové dohody nakonec dělily v poměru 70:30 ve prospěch poraženého. Zatímco Usyk v nejbohatší padesátce chybí, Fury skončil letos s příjmem celkem 50 milionů dolarů na 42. místě, takže za rok si určitě polepší. Zbývajících 24 procent, tedy 936 milionů dolarů, si padesátka nejlépe honorovaných sportovců vydělala díky reklamním kontraktům na sociálních sítích. Je proto zajímavé, že se letos nedostala do elitní společnosti žádná žena.

Není nad basket

Hranicí pro vstup mezi TOP 50 boháčů byl stejně jako před rokem výdělek v hodnotě 45,2 milionu dolarů. Ve vybrané společnosti je deset nováčků, naopak osm sportovců se vrátilo po roční a delší absenci. Z největšího početního zastoupení se těší americká basketbalová NBA s devatenácti zástupci, následuje americký fotbal (11) a fotbal (8). Na seznamu je pět golfistů, nejbohatší z nich Jon Rahm ze Španělska skončil s výdělkem 218 milionů druhý. Třicetiletý vítěz US Open (2021) a Masters (2023), který se těšil z postu světové jedničky, může za své peníze kromě nezpochybnitelných sportovních kvalit poděkovat rovněž Saúdské Arábii, neboť loni v prosinci přestoupil do tamní LIV Golf League. Několikaletý kontrakt mu garantuje 500 milionů dolarů.

10 nejlépe vydělávajících sportovců

Pořadí Jméno Země Sport Příjem v mil. USD
1 Cristano Ronaldo Portugalsko fotbal 260
2 Jon Rahm Španělsko golf 218
3 Lionel Messi Argentina fotbal 135
4 LeBron James USA basketbal 128,2
5 Giannis Antetokounmpo Řecko basketbal 111
6 Kylian Mbappé Francie fotbal 110
7 Neymar Brazílie fotbal 108
8 Karim Benzema Francie fotbal 106
9 Stephen Curry USA basketbal 102
10 Lamar Jackson USA americký fotbal 100,5