10. listopadu 2022 19:18

Nejbohatším fotbalistou na MS Kataru bude francouzský mladík

Světový šampionát v Kataru se blíží, v netradičním termínu se představí většina největších a v současné době nejlépe placených fotbalistů světa. Magazín Forbes tradičně sestavuje žebříček největších boháčů z řad fotbalistů, kterému letos poprvé kraluje útočník Paris Saint-Germain třiadvacetiletý Kylian Mbappé. Mistr světa z Ruska 2018 tak po dlouhé době narušil hegemonii dvojice Lionel Messi–Cristiano Ronaldo. Zatímco se však největší hvězdy milénia dostaly přes hranici 100 milionů dolarů za rok po třicítce, Mbappé to zvládl v pouhých třiadvaceti letech.

Z desítky aktuálně nejlépe honorovaných fotbalistů planety se naopak v Kataru nepředstaví dva ostrostřelci z Premier League Erling Haaland (2000, Norsko, Manchester City, 35 + 4 mil. USD) a Mohamed Salah (1992, Egypt, FC Liverpool, 35 + 18 mil. USD), jejichž reprezentace se na světový šampionát, nejspíš k velké radosti klubových trenérů Guardioly a Kloppa, neprobojovaly. Zejména norský supertalent nesl vyřazení v semifinále se Srbskem velmi těžce, když si ve věku 22 let dovolil kritizovat dvaasedmdesátiletého trenéra Larse Lagerbäcka za špatně zvolenou taktiku. Chybět bude i Andrés Iniesta (1984, Španělsko, Vissel Kóbe, 25 + 5 mil. USD), střelec jediné branky ve finále MS v JAR 2010 ukončil reprezentační kariéru. Sedmičku nejbohatších fotbalistů (ve které chybí poslední držitel Zlatého míče Karim Benzema z Realu Madrid), kteří budou bojovat v Kataru o nejvyšší mety, tvoří následující hráči. Částka v závorce se skládá z platu plus příjmů za reklamu.

  1. Kylian Mbappé | 1998, Francie, PSG
    110 + 18 milionů USD
    Francouzský útočník tak dlouho všechny přesvědčoval o tom, že jeho vysněným klubem je Real Madrid, až mu katarští šejkové, majitelé Paris Saint-Germain, připravili tříletou smlouvu z kategorie snů. A nejen to, ve smlouvě má Kylian i klauzuli o spolurozhodování při výběru nových hráčů a trenérů. Od té doby sice Mbappé neztratil nic ze svého umění, je tahounem PSG, jenže kvůli jeho superhvězdným manýrům je v týmu dusno. Jak se nechal na sociálních sítích dokonce slyšet jeden z fanoušků, je Kylian monstrum. V reprezentaci to ovšem bude o něčem jiném, trenér země galského kohouta Didier Deschamps nemá s krocením zlých hochů sebemenší problém a Mbappé ví, že na lavičce, případně dokonce v hledišti je místa dost.
  2. Lionel Messi | 1998, Argentina, PSG
    65 + 55 milionů USD
    Stále hvězdný Argentinec se první sezonu po příchodu do PSG trochu trápil, před šampionátem ale nabral hodně dobrou formu. Navíc loni dovedl Argentinu k vítězství na Copa América, čímž se zbavil nechtěné nálepky fotbalisty, které dokáže vyhrávat velké trofeje pouze v klubových barvách. Na svém pátém a podle všeho posledním šampionátu proto může být v klidu a neřešit spekulace o možném návratu do Barcelony, na kterém se podle dobře informovaných zdrojů usilovně pracuje.
  3. Cristiano Ronaldo | 1987, Portugalsko, Manchester United
    40 + 60 milionů USD
    Také CR7 se chystá na pátý a nejspíš závěrečný šampionát, byť v jeho případě člověk nikdy neví. Do Kataru ovšem dorazí v zatím nepoznané situaci. Poprvé nehraje Ligu mistrů, tudíž nemůže posouvat střelecké rekordy top soutěže, ve které dosud zaznamenal 134 branek. Portugalci zhořkla také oslava 700. gólu na klubové úrovni, neboť zatím nenašel společnou řeč s koučem Erikem ten Hagem, za předčasný odchod z jednoho zápasu Premier League byl dokonce vyřazen z kádru. Zatímco však slabší jedinec by se z nastalé situace hroutil, Ronaldo přijede do Kataru přesvědčit svět, a především majitele Chelsea a Neapole, kam by snad mohl v zimní pauze přestoupit, že branky dávat nezapomněl.
  4. Neymar jr. | 1992, Brazílie, PSG
    55 + 32 milionů USD
    Brazílie je před každým šampionátem považována za jednoho z největších favoritů, stejně tomu bude v Kataru. K nejvyšším metám by měl kanárky dovézt Neymar, v souvislosti s náladovou superhvězdou se však neřeší ani tak aktuální forma, jako vztahy s Kylianem Mbappém. Brazilec nesl těžce volbu svého spoluhráče a soka v jednom kapitánem, atmosféra v miliardářském týmu má k idylce daleko. Pokud se ale Neymar „kousne,“ není obranám soupeřů vůbec co závidět.
  5. Robert Lewandowski | 1988, Polsko, FC Barcelona
    27 + 8 milionů USD
    Polský snajpr přestoupil před začátkem sezony do Barcelony a také v novém působišti prokazuje pověst fotbalisty, pro kterého je střelba branek někdy až neskutečně snadná. Ostatně, přesvědčili se o tom i fotbalisté Plzně, kterým v prvním zápase Champions League nastřílel s lehkostí sobě vlastní hattrick. Bohužel, na MS bude limitován spoluhráči, kteří nedosahují jeho kvalit.
  6. Eden Hazard | 1991, Belgie, Real Madrid
    27 + 4 miliony USD
    Jediný zástupce úřadujícího vítěze Champions League je noční můrou pokladníka Realu Madrid, neboť je zadarmo drahý. V létě 2019 přestoupil z Chelsea za 100 milionů eur a jeho agent mu vyjednal královský plat. Belgičan zápasící s nadváhou se za velkorysost „odvděčil“ v necelé stovce zápasů La Ligy a Champions League celkem šesti brankami. Víc asi není potřeba dodávat.
  7. Kevin De Bruyne | 1991, Belgie, Manchester City
    25 + 4 miliony USD
    Pravý opak svého krajana Edena. Ačkoli sužován zraněními, dokáže se záložník Citizens pokaždé vrátit snad v ještě lepší formě. V případě touhy po obhajobě bronzu z Ruska, případně výsledkového posunu, mají nejen experti jasno v tom, že to bude právě na Kevinovi.