3. ledna 2023 20:06

Na co se můžeme těšit v roce 2023

Těžko říct, nacházíme se totiž v dosud nepoznané situaci v podobě rusko-ukrajinské války, platí tak Sokratovo: Vím, že nic nevím. Každopádně ukončení válečného konfliktu by se bezpochyby rovnalo jednoznačně nejvýznamnější události roku, proto nezbývá než doufat.

Chorvatsko v Schengenu a eurozóně

Stalo se tak 1. ledna a vzhledem k tomu, že se jedná o nejvyhledávanější letní destinaci českých turistů, začíná rok velmi dobře. Odpadnou totiž mnohdy nekonečné kolony na hranicích mezi Slovinskem a Chorvatskem a shánění kun. Server nytimes.com hodnotí vzhledem k hrozící recesi eurozóny rozhodnutí chorvatské vlády jako odvážné.

Prezidentské volby

Miloši Zemanovi skončí v březnu druhé funkční období, v té době už bude Česko znát jméno čtvrtého prezidenta. První kolo třetí přímé volby je naplánováno na 13. a 14. ledna, případné druhé kolo přinese definitivní rozhodnutí 27. a 28. ledna. Ministerstvem vnitra bylo schváleno devět kandidátů, reálnou šanci na vítězství ovšem mají pouze bývalá ředitelka Mendelovy univerzity Danuše Nerudová, expremiér Andrej Babiš a bývalý předseda vojenského výboru NATO a náčelník generálního štábu Armády České republiky Petr Pavel. Zatímco profesorka Nerudová se musí vyrovnat se skandálem spojeným s turbostudiem a prodáváním diplomů univerzity, oba pánové za sebou mají komunistickou minulost a Andrej Babiš i spolupráci s StB, kterou ovšem popírá a stále se ve věci soudí. V neprospěch bývalého šéfa kabinetu hovoří možnost vynesení rozsudku v kauze Čapí hnízdo ještě před volbami. Podle drtivé většiny průzkumů navíc nemá ve druhém kole proti Danuši Nerudové či Petru Pavlovi šanci.

Slovenské referendum o volbách

Dosud nepoznané čeká Slovensko. Prezidentka Zuzana Čaputová vypíše na 21. ledna referendum o předčasném ukončení volebního období parlamentu referendem nebo usnesením parlamentu. Otázka bude znít: „Souhlasíte s tím, že předčasné ukončení volebního období Národní rady Slovenské republiky je možné uskutečnit referendem nebo usnesením Národní rady?“ K platnosti plebiscitu je zapotřebí nadpoloviční účast oprávněných voličů. Prezidentka tak reagovala na pád vlády premiéra Eduarda Hegera, kterou pověřila vykonáváním funkce v omezeném rozsahu.

Nole, či Rafa?

Čtyři letošní tenisové turnaje kategorie Grand Slam – Australian Open, French Open, Wimbledon a US Open – by měly dát v lednu, červnu, červenci a září odpověď na otázku, kdo je nejlepším tenistou světa. Co se triumfů na majorech týče, zatím vede Nadal nad Djokovićem 22:21, favoritem je však pouze na pařížské antuce. Srbský tenista se navíc zdá být v lepší zdravotní kondici. Na druhou stranu Nadal v minulosti častokrát prokázal svou nezničitelnost. Hodit vidle do souboje legend může ovšem rovněž dravé mládí, nejčastěji se v této souvislosti skloňuje jméno světové jedničky a vítěze US Open 2022, dvacetiletého španělského mladíka Carlose Alcazara.

Korunovace krále Karla III.

Stane se tak v sobotu 6. května, korunovační obřad se bude konat ve Westminsterském opatství v Londýně pod vedením arcibiskupa z Canterbury. Následník trůnu princ Charles se stal automaticky panovníkem po skonu královny Alžběty II. ve čtvrtek 8. září 2022 a jako nový král Karel III. pronesl následující den projev v modrém salonku Buckinghamského paláce. Podle britských médií by se měla korunovace vzhledem k neutěšené hospodářské situaci zkrátit z původních čtyř hodin na hodinu, ubude středověkých rituálů a sníží se počet pozvaných hostí. Jeho manželka Camilla bude symbolicky korunována jako královna choť.

Finále Champions League

Zápas o krále fotbalové Evropy se uskuteční 10. června na Atatürkově olympijském stadionu v Istanbulu. Vítězství obhajuje Real Madrid, který se v repríze loňského finále utká už v osmifinále s FC Liverpool. Mezi největší favority patří Paris St.-Germain, jehož barvy hájí dvě největší hvězdy světového šampionátu v Kataru Lionel Messi a Kylian Mbappé. Ve hře bude poprvé od srpna 2013, kdy v Edenu bojoval Bayern Mnichov s Chelsea o Superpohár UEFA, také Česko. Finále Konferenční ligy se totiž bude hrát 7. června na stadionu Slavie Praha. Sen o finálové účasti domácích se ovšem rozplynul už ve skupině.

Summit NATO v Litvě

V první polovině června se uskuteční v metropoli Vilnius, pouhých 138 kilometrů od ruských hranic, vrcholná schůzka třiceti představitelů členských zemí NATO. Jedná se o největší summit v historii pobaltské země, náklady se odhadují na 30 milionů eur.

Sdílejte článek
Štítky Chorvatsko NATO Danuše Nerudová události Slovinsko finále referendum tenista Česko Eurozóna funkční období rok 2023