12. dubna 2024 12:32
Petr Bošnakov

Muži žiji kratší dobu, není však radno házet flintu do žita

Podle studie Harvard TH Chan School of Public Health a UC San Francisco, obě instituce disponovaly údaji z roku 2021, žijí ženy v průměru o 5,8 roku déle než muži. Jedná se o největší rozdíl od roku 1996. Nic proti tomu, playboyové přejí ženám přece vždy jen to nejlepší. To ale neznamená, že bychom se neměli zajímat o důvody a snažit se podle možností smrti předcházet.

Podle vědecké obce jsou nejčastější příčinou toho, proč si ve srovnání s něžnější částí lidstva užíváme života po kratší dobu, kardiovaskulární a nádorová onemocnění, následuje užívání opiátů a sebevraždy. Jsme také víc náchylní na infekce, během covidu skonalo ve světě nejméně o 65 tisíc mužů víc než žen. Kromě toho je mezi námi víc bezdomovců, větší počet z nás obývá nedobrovolně věznice a pracujeme v rizikovějších profesích.

Chraňme srdce

Nejen v USA je hlavní příčinou úmrtí srdeční selhání. „Byl jsem v šoku, když jsem zjistil, že riziko kardiovaskulárních onemocnění je u mužů o 80 procent vyšší, než je tomu u žen,“ říká Alan Charles Geller, jeden ze spoluautorů studie. Hlavním důvodem je podle jeho názoru větší holdování tabákovým výrobkům, včetně elektronických cigaret. Vaping totiž způsobuje vzhledem k přítomnosti nikotinu zúžení cév, což má za následek zvýšení krevního tlaku a tepové frekvence. K infarktu či mozkové příhodě tak máme rázem blíž.

Jedním z důvodů, proč nežijeme stejně dlouho jako ženy, je rovněž obezita, protože každý třetí muž splňuje kritéria nadváhy, zatímco u žen se jedná o každou čtvrtou osobu. Do značné míry se na tom podílí odlišná metabolická reakce na příjem potravy, neboť máme vyšší hladinu volných mastných kyselin a inzulinu než ženy. Vedle toho mají dámy větší motivaci snižovat hmotnost, účastnit se hubnoucích programů, užívat léky a vykazují větší disciplinovanost při dietách. Přitom podle Světové federace srdce lze 80 procentům srdečních infarktů předejít zdravou výživou a životním stylem. S tím na rozdíl od absence estrogenu a dvou chromozomů X můžeme něco dělat.

Používejme opalovací krém

Jak dál uvádí doktor Geller, umírají muži v mnohem větší míře na melanom (typ rakoviny kůže), jedná se o dva případy ze tří. Přitom je v případě včasné diagnózy úspěch léčby vysoce pravděpodobný.

Něžnější část lidstva používá v mnohem větší míře opalovací krém, na rozdíl od mužů podstupují ženy pravidelné kontroly podezřelých mateřských znamínek a kontrolují stav svého těla. Nevím jak v Česku, ale v USA kašle 55 procent mužů na pravidelné lékařské kontroly a mateřská znaménka neřeší. Já taky ne. V tomto případě ale nebude tak těžké zjednat nápravu.

Hledejme pomoc

Podle výsledků studie ve srovnání s ženami podceňují muži daleko víc kvalifikovanou péči o duševní zdraví. A proto pácháme ve větším počtu sebevraždy. Christine Yu Moutier, hlavní lékařka Americké nadace pro prevenci sebevražd, poukazuje na skutečnost, že mnohem víc riskujeme a máme ve srovnání s ženami větší problém udržet na uzdě emoce. „Muži jednají impulzivněji a nemají daleko od slov k činům. Kromě toho nemálo z nich žije v představě, že je v jejich silách vyřešit jakýkoli problém a proto nevyhledávají odbornou péči tak často jako ženy.“ Kromě toho častěji než něžnější polovina lidstva „léčíme“ deprese prostřednictvím výbuchů vzteku. „Pokud máte kolegu, který začne z ničeho nic reagovat na každou běžnou situaci podrážděně, je to s velkou pravděpodobností znak deprese,“ dodává lékařka. Doktor Kevin Gilliland, klinický psycholog, varuje před „léčbou“ psychické stránky pomocí alkoholu, neboť po euforii přichází nekvalitní spánek a kocovina. Na depresi a neuvážená fatální rozhodnutí je rázem zaděláno.

Sdílejte článek
Štítky zdraví alkohol kouření muž hubnutí délka života opalovací krém žena kardiovaskulární onemocnění duševní zdraví věk dožití