9. února 2024 14:15
Petr Bošnakov

Mark Zuckerberg si může po dobu 141 let koupit každý den vůz Bugatti Chiron za 3,3 milionu dolarů

Podle vlivného a vysoce důvěryhodného Bloomberg Billionaires Index má Mark Zuckerberg víc peněz než zakladatel společnosti Microsoft Bill Gates a je tak čtvrtým nejbohatším mužem světa. Stalo se tak na základě 22procentního nárůstu ceny akcií jeho společnosti Meta. Jmění majitele a generálního ředitele společnosti nabobtnalo o víc než 28 miliard dolarů na aktuálně celkových 170 miliard. Kdo umí, ten prostě umí, chtělo by se říct.

Mimochodem, bohatý Mark se o svém posunu v žebříčku nejbohatších lidí světa dozvěděl takřka na den přesně dva roky poté, co vyhrožoval Evropě vypnutím facebooku a instagramu. Jednalo se o reakci na hrozbu Bruselu, že nebude moct přenášet data uživatelů na servery v USA. Spor byl nakonec zažehnán a ultraboháč dnes disponuje majetkem přesahujícím roční HDP mnoha zemí. Líp jsou na tom pouze majitel luxusního konglomerátu LVMH a jediný Evropan ve vybrané společnosti Bernard Arnault, boss Amazonu Jeff Bezos a kromě mnoha dalších společností majitel automobilky Tesla Elon Musk. Každý z nich se zároveň těšil z postavení nejbohatšího muže světa a lze oprávněně předpokládat, že se dosažení této mety dočká i Mark Zuckerberg.

Peníze na Dukovany

Vzhledem k tomu, že minimální uváděná cena jednoho jaderného bloku atomové elektrárny Dukovany je odhadem 400 miliard korun, což se v přepočtu rovná částce 17,23 miliardy dolarů, by nám mohl majitel Meta bez obtíží postavit všechny čtyři bloky, a ještě by zbylo dost peněz, aby netrpěl nouzí.

Mark Zuckerberg ovšem v Česku jadernou elektrárnu určitě nepostaví, a to nejen kvůli svého času docela napjatým vztahům s eurokomisařkou Věrou Jourovou. Naše krajanka si ho totiž pozvala před čtyřmi lety na kobereček do Bruselu a dala mu vybrat, jestli chce stát na straně dobra, či zla. Mark se asi rozhodl pro dobro a teď může dumat nad tím, jak s penězi naložit.

Honda a Pagani

Dolarový multimiliardář je, alespoň co se týče vozového parku, vcelku skromný člověk. Na veřejnosti se pohybuje prostřednictvím nenápadného vozu Honda, jehož pořízení je ve finančních možnostech běžného uživatele jeho sociálních sítí. Před deseti lety si pak udělal radost koupí supersportu Pagani Huayra v hodnotě 1,4 milionu dolarů.

Americký server robbreport.com přišel s výpočtem toho, jak dlouho by utrácel Mark Zuckerberg své jmění, kdyby se rozhodl rozšířit svůj vozový park o Bugatti Chiron a každý den si pořídil jeden vůz v hodnotě 3,3 milionu dolarů. Takže Mark má dostatek finančních prostředků na to, aby nakupoval každý den po dobu 141 let. Celkem by se jednalo o 51 515 supersportů, což je zhruba stonásobek všech dosud vyrobených vozů. Jedná se ovšem pouze o hypotetickou úvahu, protože automobilka by jeho nákupnímu tempu nestačila. Navíc by v nákupech museli pokračovat dědicové.

Místo flotily jachta?

Mark Zuckerberg je rovněž majitelem privátního tryskáče Gulfstream G650. Rád letadlem cestuje, za což je kritizován jinak k jeho osobě spíš smířlivými klimatickými aktivisty. Každopádně, pokud by se rozhodl pořídit si každý den jedno letadlo, mohl by si dopřávat radost po dobu 6,42 roku. Během relativně krátkého časového úseku by se stal majitelem flotily čítající 2345 letadel. Na otázku, kam s nimi, by mohl odpovědět, že na Havaj, kde před časem koupil tak obrovské pozemky, že si vysloužil přezdívku kolonista.

Prakticky lze říci, že vládce facebooku a instagramu upustí od každodenních nákupů aut či letadel. Navíc, jak informovala média, zvažuje pořízení dlouhodobě opuštěné jachty, kterou si objednal ruský oligarcha Vladimir Potanin. Plavidlo je delší než fotbalové hřiště, mimo jiné disponuje hangárem, přistávací plochou pro vrtulník, bazénem a především posilovnou, ve které může Mark trénovat svá oblíbená bojová umění. Cena 382 milionů dolarů.