5. března 2020 19:20

Zdraví a sílu najdeš ve whisky a sýru

Přestože se tvrzení, že whisky a sýr spolu při správné konstelaci ladí chuťově víc než víno a sýr, zdá být lehce přitažené za vlasy, realita je taková, že během posledních deseti let je kombinace whisky, případně bourbonu a sýru stále častějším předmětem diskusí. Na „vině“ tomu je nejen schopnost sýru, přesněji řečeno tuku v něm, snižovat účinky alkoholu. Několik případů vzájemného souznění.

01 | Four Roses Small Batch + Langres Kultovní bourbon se vyrábí v Kentucky od roku 1988 z nejkvalitnější kukuřice. Výsledkem spojení s vápencovou vodou je mimořádně jemná chuť kombinující karamel, čokoládu a třešně. Jako ideální se proto jeví spojení s „řádně smrdutým burgundským sýrem“ Langres. Znalci doporučují jako nejvhodnější termín konzumace květen až srpen, minimální doba zrání sýru z regionu Champagne Ardenne je pět týdnů. V případě nouze poslouží i romadúr.

02 | WhistlePig 10 YO + Délice de Bourgogne Podle serveru masterofmalt.com „fantastická stoprocentní žitná“. Destilace a počáteční zrání probíhá v Kanadě, konečný produkt vzniká na farmě WhistlePig ve Vermontu. Chutná po pestré směsici muškátového oříšku, skořice, hořké čokolády a vanilky. Chuťové buňky polaská v kombinaci se sýrem, jehož historie se datuje do roku 1975. Jedná se o intenzivně bohatý francouzský triple krém vyrobený z pasterizovaného kravského mléka obohaceného o smetanu.

03 | Balvenie 14 YO Caribbean Cask + Brique de Brebis Čtrnáctiletá whisky zrála v dubových sudech, poté byla přemístěna do karibských sudů, které předtím poctivě sloužily zrání rumu. Hebká chuť karamelu, skořice, muškátového oříšku, vanilky a zázvoru. Vhodným protějškem je sýr pocházející stejně jako roquefort z regionu Aveyron. Má lahodnou ořechovou chuť, vyrábí se od února do listopadu, zraje minimálně tři týdny. Podává se s třešňovým džemem, whisky z kategorie nasládlých se tak jeví jako ideální volba.

04 | GlenDronach Allardice 18y + gorgonzola Pocta zakladateli palírny zrála v sudech pro vyhlášené Oloroso sherry. Whisky na počest Jamese Allardice skrývá ve své chuti ořechy, sherry, pomeranče v čokoládě. Italské plísňové zlato, jak bývá gorgonzola nazývána, se tak jeví jako společník z kategorie mimořádně vhodných. Před ostřejší variantou picante doporučuji jednoznačně dolce.

05 | Macallan Rare Cask Single Malt Whisky + Délice du Poitou V případě top produktu špičkové destilerie je nutno hledat za vším opět vybrané sudy po sherry. V chuti vynikají tóny sušeného ovoce, sherry, hodně zralých banánů či kakaového prášku. Dlouhý závěr s ovocnými tóny doplňuje sýr z nepasterizovaného kozího mléka z údolí Loiry.

06 | Ardbeg Uigeadail + Charles Arnaud Comté Nejvíce rašelinová whisky na světě z ostrova Islay. Jak píše ve Whisky bibli autor Jim Murray, pochází whisky z nejlepší palírny na světě a pokud si jazyk může dopřát dokonalost, najde ji právě zde. Silně olejnatá chuť v sobě skrývá sladké bonbony, ořechy, vánoční cukroví. Celkový dojem výrazně pozvedne jeden z nejtradičnějších francouzských sýrů specifikace AOC produkovaný třemi tisícovkami farem v hornaté oblasti Comté v pohoří Jury z nepasterizovaného mléka.

07 | Clyde May’s Whiskey Rye + Camembert Le Chatelain Výrobce sice sídlí od roku 2014 v Alabamě, stoprocentní, patřičně jemná, minimálně tříletá žitná whisky však pochází z palírny MGP v Indianě. I šťastný konzument z řad mírně poučených laiků nepochybně ocení chuť kandovaného ovoce. Už tak příznivý dojem umocní sýr z pasterizovaného mléka s krémovou, zemitou houbovou chutí.