8. dubna 2021 18:25

Ve znamení thai cuisine

V roce 2010 se Žaneta Němcová přestěhovala s rodinou z Ostravy do Thajska na ostrov Koh Tao. Záhy mimo jiné dospěla k zjištění, že thajská kuchyně představuje výzvu plnou specifických chutí a vůní. Jídla jsou přitom lehká, chutná a jejich příprava vyžaduje minimum času. Obliba thajské kuchyně pokračuje i po návratu do Česka, recepty hodné Playboye jsou toho důkazem.

Pad thai

Ingredience: asi 300 g kuřecích prsou, vegetariáni můžou použit sójové tofu. Dále 2 vejce, červená a jarní cibulka, nahrubo nastrouhaná mrkev, lžička nastrouhaného zázvoru, 2 stroužky prolisovaného česneku, 2 lžíce tamarindové, sójové a rybí omáčky, lžíce cukru, sušené chilli, rýžové nudle, sójové výhonky, rozdrcené arašídy, limetka

Příprava: Namočte rýžové nudle v horké vodě a nech je změknout. Rozpalte olej a nakrájejte kuřecí prsa na nudličky. Maso zprudka orestujte. Přidejte červenou a jarní cibulku, mrkev a znovu lehce orestujete. Ochuťte cukrem, chilli, k tomu zázvor a česnek, řádně promíchejte. Pak stačí přidat pad thai tamarindovou pastu, sójovou a rybí omáčku. Směs odhrňte na kraj pánve, na volné místo rozklepněte vejce, několikrát promíchejte a pak smíchejte se zbytkem ingrediencí v pánvi. Jako poslední končí v pánvi rýžové nudle. Rozhodně doporučuji na konci dochutit cukrem a limetkou. Tradiční pad thai servírujte do misky či hlubokého talíře posypaného arašídy a sójovými výhonky, přidejte měsíček limetky.

Žaneta: Jídlo z kategorie nekomplikovaných, jehož prostřednictvím lze začít seznamování s thajskou kuchyní. Kdo nemusí pálivé, může chilli vynechat, nicméně, doporučuji alespoň špetku. Není vůbec od věci zkusit v kombinaci se suchým, nejlépe německým ryzlinkem.

Massaman curry

Ingredience: 300 g kuřecích prsíček, případně libového hovězího, 3 středně velké brambory, 3 lžíce žluté curry pasty, 0,5 l kokosového mléka, 2 lžíce nesolených burských oříšků, 2 bobkové listy, 3 zrnka kardamomu, 2 ks celé skořice, 2 lžíce palmového cukru, 3–4 lžíce rybí omáčky, 1–2 lžíce tamarindové pasty nebo limetkové šťávy

Příprava: Maso nakrájejte na kostičky. V hluboké pánvi nebo woku rozpalte olej, do kterého přidejte curry pastu a zahřívejte, dokud se vůně plně nerozvine. Pak vložte maso, očištěné brambory nakrájené na osminky a eventuálně další tvrdou zeleninu. V případě použití lilku či cukety vyčkejte na dobu těsně před varem. Směs minutu restujte, přidejte další kořenící ingredience a zalijte kokosovým mlékem. Vařte na mírném plameni, dokud nejsou brambory měkké. Na ozdobu použijte čerstvý nasekaný koriandr. Podávejte s jasmínovou rýží.

Žaneta: Ideální pro gurmány, kteří mají problém s pálivými jídly. V roce 2011 bylo massaman curry vyhlášeno serverem CNNGo nejchutnějším jídlem světa. Chuťové pohárky čeká slast v podobě skořice, nasládlé chuti palmového cukru v kombinaci s kyselostí tamarindu a kousky křupavých arašídů. Co se vína týče, doporučuji odrůdy Carignan nebo Syrah.

Smažená rýže s krevetami

Ingredience: 200 g uvařené nesolené jasmínové rýže (lehce nedovařené), 2 hrsti vyloupaných a očištěných krevet, 2 vejce, 4 jarní cibulky, 1 menší mrkev, 3 stroužky česneku, 3–4 lžíce světlé sójové omáčky, špetka hnědého cukru, čerstvý koriandr

Zálivka: lžíce rybí omáčky, 2 lžíce teplé vody, lžička hnědého cukru, šťáva z 1/2 limetky, jedna chilli paprička, menší stroužek česneku

Příprava: Přípravu zálivky začněte vytvořením směsi teplé vody s cukrem. Poté postupně přidejte rybí omáčku, limetkovou šťávu, najemno nakrájenou papričku a česnek. Nechte odstát.

Na oleji rychle orestujte nasekané stroužky česneku, předtím, než začnou hnědnout, k nim rozklepněte vajíčka a umíchejte dosucha. Přidejte nakrájené bílé části cibulek, na jemné nudličky nakrájenou mrkev a asi 3 minuty restujte. Vhoďte krevety, restujte zhruba minutu. Pak přichází čas rýže a zelené části cibulek. Důkladně promíchejte a dochuťte cukrem a sójovou omáčkou. Jakmile jsou krevety růžovo-oranžové, je hotovo. Na ozdobu posypte posekaným koriandrem.

Žaneta: Jedinečnost smažené rýže spočívá v možnosti kombinace prakticky se vším. K tomuto jídlu nelze nedoporučit lehký, svěží Sauvignon Blanc 2018 Waka.

Tom kha gai

Ingredience: 500 ml kokosového mléka, 300 ml kuřecího vývaru, 2 lžíce red curry paste, 2 ks citronové trávy, jejíž specifické aroma charakterizuje thajskou kuchyni. Dále 3 ks chilli papriček, 4 až 5 ks limetových listů, 5 lžic rybí omáčky, 300 g kuřecích prsou pokrájených na nudličky, 200 g hlívy, případně žampionů nakrájených na jemné plátky. Nesmí chybět 2 až 3 tvrdá, nedozrálá rajčata nakrájená na měsíčky, nedozrálost rajčat zabraňuje, aby se z horké polévky vytvořila kaše. Dále pak 4 až 5 lžic pokud možno čerstvé limetové šťávy, limeta se pak ještě používá na ozdobení hotového jídla. Výčet ingrediencí končí lžící třtinového cukru a oloupaným, na plátky nakrájeným kořenem galangálu.

Příprava: Citronovou trávu několikrát naklepejte tupou stranou velkého nože a nakrájejte na 4 cm velké kousky, kuřecí prsa krájejte proti vláknům na tenké proužky. Ve woku nebo v hrnci smíchejte kuřecí vývar se 400 ml kokosového mléka, curry pastou a přiveďte k varu. Přidejte citronovou trávu, nakrájený oloupaný galangál, limetkové listy a celé chilli papričky. Ochuťte rybí omáčkou a vařte na mírném až středním plameni asi 8 minut. Přidejte pokrájená kuřecí prsa a promíchejte. Vařte za občasného míchání asi 5 minut, maso musí zůstat křehké a měkké. Přichází čas kokosového mléka, limetkové šťávy, třtinového cukru a 1–2 lžic rybí omáčky, hlívy ústřičné a rajčat. Polévku můžete ozdobit čerstvým koriandrem a měsíčkem limety.

Žaneta: Nevím o lepším tipu na thajskou večeři. Prakticky pokaždé jsem s kokosovou polévkou plné chuti slavila úspěch. Jednoduchá příprava, stačí nachystat veškeré suroviny...