23. března 2022 14:20

Startuje 8. ročník prestižní barmanské soutěže Diageo Reserve World Class

V Česku odstartoval 8. ročník největší a nejprestižnější barmanské soutěže světa, Diageo Reserve World Class. Letošního ročníku se zde zúčastní zhruba padesátka barmanů z více než třiceti barů. Jejich úkolem bude připravit co nejzajímavější drink na bázi kávy nebo čaje. Ti nejlepší postoupí do květnového českého finále, jeho vítěz potom do finále světového, které bude hostit australské Sydney. České kolo soutěže poprvé pořádá STOCK Plzeň-Božkov.

Diageo World Class není „jen“ soutěž, ale také nejvlivnější hlas v koktejlové kultuře, který každoročně udává trendy v oblasti míchaných drinků. Pro barmany je úspěch v soutěži kariérním milníkem. Obstojí v obrovské konkurenci, v současnosti se prestižní soutěže každoročně účastní více než 30 000 barmanů z 55 zemí z celého světa. Globální finále, které vždy probíhá v některé z atraktivních lokací, je sledovanou a netrpělivě očekávanou mezinárodní gastronomickou událostí. Nadaným barmanům otevírá řadu možností. Stoupne jejich věhlas u široké veřejnosti, ale i cena a prestiž v oboru. Například vítěz českého kola z roku 2020 Adrian Michalčík se díky úspěchu ve světovém finále Diageo World Class přesunul do Norska, kde se stal jedním z nejvyhledávanějších barmanů.

Soutěž Diageo Reserve World Class vznikla v roce 2009 a prvního ročníku se zúčastnilo 14 světových zemí. Vůbec prvním vítězem se stal Řek Aristotelis Papadopoulos. O pět let později se mezi soutěžící země probojovalo do světového finále i Česko a Slovensko. Loňský ročník Diageo Reserve World Class byl výjimečný. Celý se odehrál v online prostředí a především v Česku poprvé zvítězila žena, Anna Postniková z L’Fleur Bar.

Anna vyhrála s netradičním drinkem Unexpected Journey: „Inspiraci jsem čerpala z neuvěřitelných cest popsaných v knihách J. R. R. Tolkiena a vymyslela jsem si k tomu vlastní příběh, kdy se skrze cestu kolem světa spojily všechny ingredience, co jsem do svého drinku použila,“ dodává Anna.

Pokud byste si chtěli Aniččin drink namíchat, postačí, když v míchací sklenici smícháte 40 ml Singleton 12, 40 ml domácího cordialu ze švestkového vína, růžový vermut, badyán, med, verjus a dolijete 30 ml sody.