Podle prognózy meteorologů nás čeká mrazivý leden a jsou mezi námi i tací, kteří před nyní módním ponorem těla do sudu s ledovou vodou preferují spíš vnitřní teplo. Rum se v takovém případě jeví jako ideální varianta, přičemž server www.rumratings.com doporučuje:
01 | Ron Zacapa XO | Guatemala | 8,6 bodu
Pětadvacetiletý rum, který zrál stejně jako jeho hojněji konzumovaný „sourozenec“ v nadmořské výšce 2333 metrů. Na rozdíl od „třiadvacítky“ přišel po letech v sudech po bourbonu a sherry dvouletý pobyt v koňakových sudech. Následovalo víc než roční blendování.
02 | Plantation XO 20th Anniversary | Barbados | 8,5 bodu
Rum, na jehož výsledné podobě se podílelo francouzské vinařství Pierre Ferrand proslulé svými špičkovými koňaky. Nejdřív zraje rum po dobu 8 až 15 let v sudech po bourbonu na Barbadosu, poté putuje do Francie. V zemi galského kohouta pak tráví 2 až 10 let v soudcích po koňaku Pierre Ferrand XO Grande Champagne. Voní po vanilce, kakau a mléčné čokoládě, chuti dominují tóny manga.
03 | El Dorado Special Reserve 15-Year | Guyana | 8,1 bodu
Rum anglického stylu pochází z destilerie Demerara, jejíž historie se začala psát v sedmnáctém století. Blend rumů s průměrnou dobou zrání 15 let, některé dosahují stáří až 25 let. Výroba probíhá v devíti odlišných destilačních zařízeních, poté přijde čas zrání v dubových sudech po bourbonu. Tmavě hnědá barva, vůně po tropickém ovoci, vanilce, exotickém koření. Chuť ocení vyznavači vanilky, karamelu, lékořice a tabáku.
04 | Diplomático Reserva Exclusiva | Venezuela | 8 bodů
O kvalitách rumu zrajícího v průměru 12 let vypovídá skutečnost, že jeho autor pan Tito Cordero získal v letech 2011 a 2013 cenu Golden Rum Barrel pro nejlepšího master blendera. Lahodný mok se vyrábí výhradně na pod still destilačních zařízeních (pod still = periodický destilační kotel). Na první pohled zaujme jantarová barva, ve vůni nepochybně šťastný konzument objeví sušený zázvor, kokos, vanilku, karamel, oříšky a pečené banány. Chuť doslazovaného rumu potěší vyznavače medu, skořice, pomeranče, nechybí tabák a karamel.
05 | El Dorado 12-Year | Guyana | 7,7 bodu
Výrazný rum anglického stylu jantarové barvy má za sebou tucet let zrání v sudech z amerického dubu. Kořeněné vůni dominuje pomeranč, tabák, tropické ovoce, med, karamel, rozinky, chuti pak tabák a pomeranč. Začátek je o sladkosti, suchý dozvuk.
06 | Mount Gay XO | Barbados | 7,7 bodu
Rum z destilerie fungující od roku 1703, řada zdrojů hovoří o nejstarší destilerii světa. Při výrobě se používají výhradně místní zdroje – bajanská voda filtrovaná korálem a přírodní kvasnice. Mout Gay XO zraje po dobu 8 až 15 let v sudech po koňaku, bourbonu a Tennessee whiskey. Světle hnědá barva, v aroma převažuje vanilka. Chuť evokuje slaný karamel a hořkou čokoládu. Dlouhý krémový závěr.
07 | Dos Maderas PX 5 + 5 | Barbados | 7,6 bodu
Po pěti letech zrání na Barbadosu se rum stěhuje do Španělska, kde po dobu tří let zraje v dubových sudech. Následují dva roky zrání v sudech, ve kterých pobývalo po dobu dvou desetiletí sladké sherry odrůdy Pedro Ximénez. Harmonická vůně, komplexní chuť. Rum oslovuje rovněž stoupence koňaků a brandy.
08 | Santa Teresa 1796 | Venezuela | 7,6 bodu
Špičkový rum jemné chuti, na jehož receptuře se pracovalo přes čtyři roky, spatřil světlo světa u příležitosti dvoustého výročí založení palírny Santa Teresa. Jedná se o neobyčejný komplet rumů s dobou zrání od čtyř do pětatřiceti let v různých sudech – whisky, bourbon, francouzský dub. Sladká vůně dává vzpomenout na černě třešně a javorový sirup.
09 | Ron Zacapa 23 Solera | Guatemala | 7,5 bodu
Rum z kategorie často oceňovaných, velké oblibě se těší především u něžnější části lidstva. Jak napovídá název, zraje po dobu třiadvaceti let, děje se tak v nadmořské výšce 2300 metrů v sudech po bourbonu a sherry Pedro Ximénez. Jedná se o rum mimořádně jemný, s chutí sušeného ovoce, dřeva a koření.
10 | Zaya Gran Reserva 12-Year | Trinidad a Tobago | 7,2 bodu
Původně se rum vyráběl v destilerii Industrias Licoreras de Guatemala. Před víc než deseti lety však bylo rozhodnuto o tom, že se palírna bude věnovat výhradně brandu Zacapa. Zaya se tak stěhovala na Trinidad, podle expertů se jednalo o změnu k lepšímu. Těžko dostupný mok tmavé barvy, který osloví především vyznavače sladších rumů, zraje dvanáct let v sudech po whisky a bourbonu.