28. ledna 2020 20:15

Potravinové trendy 2020

Jednoznačně souhlasím s tvrzením, že ze všech lásek je nejdůležitější láska k jídlu. Ostatně, s žádnou z partnerek jsem to nevydržel tak dlouho, jako je tomu v případě celoživotních lásek - steaků, grilovaných makrel, pečeného kuřete či šopského salátu. Jako konzervativce v oblasti vlastního stravování mě předpokládané letošní trendy nedovedly zrovna do stavu euforie, ale tak už to někdy chodí.

  1. HOUBY Proč ne! Houby obsahují riboflavin a niacin, tedy vitamíny pomáhající snižovat hladinu cholesterolu v krvi. Nezatěžují ledviny, obsahují spoustu draslíku, jsou nízkokalorické. Navíc nás houby chrání před infekcemi a zhoubným bujením. V mnoha případech jsou spojeny se zdraví prospěšnými procházkami po lese. Je proto potěšitelné, že podle webové stránky Pinterest stoupl během loňského roku zájem o recepty, ve kterých hrají hlavní roli houby, o 64%.
  2. MOŘSKÉ ŘASY Na základě vlastní zkušenosti mohu říci, že přes na první pohled nevábný vzhled považuji tatarák z mořských řad s citronem a šalotkou za delikatesu. Mořská zelenina nabízí spoustu živin a minerálů, představuje dokonalou náhradu želatiny, která tak svědčí naším kloubům. Proto kvituji odhad Nation´s Restaurant News, podle kterého bude letošní rok ve znamení mořských řas.
  3. OVESNÉ MLÉKO Podle Pinterest vykázalo ovesné mléko loni nárůst zájmu až o 186%. Důkazem strmě vzhůru letící obliby zdravého nápoje je reakce ze strany nealko koncernu PepsiCo Inc, gigant loni zahájil výrobu nápoje Quaker. Velmi světlou budoucnost předpovídá ovesnému mléku na základě doposud získaných údajů, rovněž aplikace Uber Eats specializovaná na rozvoz jídla.
  4. PEGAN Hitem letošního roku má být kombinace dietních konceptů veganství a paleo. Americký lékař Mark Hyman přišel s dietou založenou na absolutní převaze zeleniny, k tomu něco málo neprůmyslově zpracovaného masa a ryb, ořechů a semen. Naopak tabu představují jakékoli cukry s výjimkou medu a cukrů vyskytujících se v ovoci. Zároveň je zcela nezbytné vymazat z jídelníčku mléčné výrobky a luštěniny. Podle Pinterest narostla poptávka ohledně tohoto způsobu stravování o 337%. Každý je sám strůjcem svého štěstí, chtělo by se říct.
  5. ORANŽOVÉ VÍNO Přestože se o tom, že svět dobývají oranžová vína, psalo před čtyřmi lety, finální fáze dobývání má přijít letos. Víno doposud neobvyklé barvy vzniká prostřednictvím dlouhé macerace hroznů bílých odrůd. Následné neřízené fermentace a další dlouhá, několika měsíční macerace rmutu, neboli prokvašené suroviny, nejlépe v kameninové nádobě zakopané v zemi. Vyznavači oranžových často bio vín, jejichž nejproslulejším producentem je vinař Josko Gavner z Friuli Venezia Giulia, mohou nakoupit oranžové víno v německém řetězci Aldi, který přišel před nedávnem s vlastní „orange“ řadou.