Na titulní straně říjnového vydání září Sandra, vámi zvolená vítězka castingu Hledáme Playmate 2024. O své cestě za úspěchem vypráví exkluzivně pro Playboy Daniel Vávra, autor herních klasik a bestsellerů. Playboy také zjistil, co inspiruje olympijského kanoistu Martina Fuksu, čím se stal tak kontroverzní Elon Musk i proč máme strach z umělé inteligence. A to není zdaleka vše. Najdete tu luxusní automobily, tipy na zdravý životní styl, něco k zamyšlení a samozřejmě krásné ženy...
Po období dešťů přišel snad konečně čas grilování. Pravda, tento způsob přípravy pokrmů lze realizovat zásluhou řady grilů i v interiéru, případně na balkoně, grilování by však mělo být především venkovní záležitostí. Letošní grilovací sezona by se pak měla ubírat následným směrem.
Nejen masem je gril živ…
Grilování může, ale také nemusí být o mase, o slovo se stále ve větší míře hlásí v první řadě zelenina, se kterou lze během procesu nakládání a marinování pracovat stejně jako s masem. Největší oblibě se těší papriky, příliš nezaostávají lilek, cuketa, rajčata. Mimořádný gastronomický zážitek přináší rovněž grilované žampiony. Velkým hitem se pak má stát sýr. Před časem jsem se okusil sýr z kravského mléka Grilami naložený do olivového oleje s kořením. Vynikající, navíc odolává vysokým teplotám.
Stále ve větší míře se pak o místo pod sluncem hlásí ovoce – hrušky, jahody, jablka, broskve. Skvěle chutnají grilované ovocné špízy. Ve hře je opět marináda, například kombinace medu, česneku, zázvoru a sójové omáčky. Zárukou slehnutí po vydatné krmi je grilovaný ananas.
Uzené? Proč ne…
Stejně jako nemá cenu pořizovat si kvůli několika litrům mléka krávu, lze touhu po uzeném realizovat prostřednictvím grilu. Stačí doplnit kotlové grily o generátor studeného kouře, případně dovybavit gril samostatným udicím boxem. Na výsledné chuti se výrazně podílí dřevo, novinkou jsou dřevěné udicí lupínky s různými aromaty, v nabídce jsou whisky, jablko, mořské plody, třešeň…
Chytré grilování
Letošní rok se rovněž ponese ve znamení grilů z kategorie smart. Například Ironwood 885 komunikuje prostřednictvím WiFi s aplikací, kterou lze bez problémů nahrát do každého chytrého mobilu. Záhy po umístění suroviny na gril a dotyku příslušné ikony se na displeji objeví údaje o míře vhodnosti zvoleného produktu plus možné varianty úpravy. Po dalším dotyku začne gril pracovat. Majitel se tak může věnovat hostům a čas od času prostřednictvím chytrého mobilu zkontrolovat, jaký je aktuální vztah mezi zařízením a chystaným pokrmem. Gril má v sobě rovněž zabudován systém D2 Direct, monitorující optimální teplotu. V silách systému je rovněž přesun pelet do ohniště a upozornění na tenčící se zásoby paliva v zásobníku. Grilovací plocha pojme deset kuřat nebo sedm plátů vysokých hovězích žeber a čtrnáct burgerů.
Ironwood 885
Ironwood 885
Sázka na robot
Čištění grilu, tedy zbavování grilu nevábné směsi připálenin a tuku, nepochybně nepatří mezi vyhledávané a populární činnosti. Tento problém je však možné vyřešit prostřednictvím čisticího robotu jménem Grillbot, který vše zvládne s mistrovstvím sobě vlastním.
Grillbot
Grillbot
Grilování za všechny peníze
Přesněji řečeno asi za 3,2 milionu korun. Přibližně na tolik vyjde v přepočtu gril Signature Series 6 Burner SL 400 společnosti BeefEater Barbecues. Gril má hořák wok a příklop pro pečení s malým konvektomatem. Na ceně se podepsala povrchová úprava, zařízení je totiž pokryto čtyřiadvacetikarátovým zlatem. Jak uvedl mluvčí společnosti, je luxusní zařízení určeno těm, kteří chtějí svým grilováním učinit výpověď o stavu své mysli a bankovního konta a baví je podpalovat penězi.