17. dubna 2019 11:55

Malbec, víno, které umí stárnout

Když se řekne červené víno, vybaví se poučeným laikům v první řadě odrůdy, jako Cabernet Sauvignon, Merlot, snad Shiraz, možná Sangiovose, Tempranillo či Nebbiolo. Dnes ovšem slaví na celém světě svátek Malbec a Playboy se připojuje ke gratulantům.

Přestože je tato odrůda spojována převážně s Argentinou, narazit lze i na Malbec z USA, Chile či Nového Zélandu, svůj původ má v Bordeaux. Poté, co se na úkor Malbeku prosadil Merlot, se odrůda chytila v Cahors, hovořilo se o „černém“ vínu nebo rovněž o Auxerrois. Z vinic starého kontinentu vyhnal Malbec v padesátých letech mráz, největšího zastání se mu dostalo v Argentině. Odrůda s velkou schopností stárnout. Pro případ oslav nabízíme deset vzorků.

01 | Beefsteak Club Reserve Malbec 2013 | 14,5 % Oceňovaný, podle znalců „svaly obalený“ malbec z argentinského údolí Uco, tamní vinice se nachází v nadmořské výšce 1200 metrů. Intenzivní tmavá barva, chutná po ovoci a vanilce. Dvacet měsíců víno zrálo v sudech z francouzského dubu, což zapříčinilo vyzrálost a hladké taniny. Ideální partner pro T-bone steak.

02 | Altos Las Hormigas Terroir Malbec Valle De Uco 2015 | 13,5 % Italský vinař Alberto Antonini dorazil do Argentiny v roce 1995, aby záhy objevil potenciál malbeku a vinic z údolí Uco. V relativně krátkém časovém úseku si vydobyl neotřesitelné postavení jednoho z nejlepších vinařů v zemi. V jeho malbeku naleznete brusinky, třešně plus dlouhý závěr.

03 | Waitrose Argentinian Malbec Mendoza 2017 | 12,5 % Mendoza je právem považovaná za region vínu zaslíbený. I přes relativně nižší obsah alkoholu se jedná o robustní víno s chutí švestek, červeného rybízu a borůvek. Dlouhý závěr a příjemné taniny, ideální doplněk pro boloňské špagety, případně šťavnaté steaky.

04 | Le Baume Grande Olivette Malbec 2016 | 13 % Malbec z rodné země sice nemá takový tah na bránu jako argentinská konkurence, přesto se jedná o plnohodnotného zástupce, který ukazuje na široké „pole působnosti“ odrůdy. Zatímco v Argentině je malbec spojován s hovězím masem, francouzská verze ladí i s vepřovou pečení.

05 | Catena Malbec 2015 Mendoza | 13 % Víno z jedné z nestarších vinic v zemi, rodina Catena Zapata je v branži od roku 1902. I v tomto případě hraje hlavní roli vysoká nadmořský výška, specifické mikroklima má velký vliv na konečnou ovocnou podobu, ve které i středně poučený laik objeví náznaky pepře či kakaa. Až pětiletá archivace není při dodržení patřičných podmínek vůbec na škodu.

06 | Vicentin Blanc de Malbec | 14 % Tak trochu jiný, růžový malbec z provincie Barrancas v Mendoze. Ručně sbírané hrozny, specifické lisování a kvašení. Výsledkem je elegantní jemně růžové víno s vůní tropického ovoce zrající po dobu šestí měsíců v sudech z amerického dubu.

07 | Trivento Golden Reserve Malbec 2015 | 14,5 % Jeden z nejprodávanějších argentinských malbeků, „zlatá rezerva“ v názvu vypovídá o jeho kvalitách. Vinařství bylo pojmenováno po třech sezonních větrech, které spoluvytvářejí terroir stvořené pro výrazná a silná vína, vhodná pro kategorii stálých hledačů. Mimořádně vhodným společníkem je steak v úpravě medium rare.

08 | Rigal Le Vin Noir, Cahors Malbec 2015 | 13 % Typický představitel „černého“ vína z Cahors, kterému se dokonce před časem dostalo ocenění nejlepšího červeného vína jihozápadní Francie. Chuť nabízí kombinaci ostružin, malin a borůvek, hladká tříslovina, příjemné kyselost. Vhodné k okamžité konzumaci i archivaci.

09 | Tizac Organic Malbec 2015 | 13,5 % Organický malbec z údolí Fiambalá na severozápadě Argentiny, ve kterém se víno pěstuje v nadmořské výšce kolem 1700 metrů. Slunečné dny, studené noci a prodloužené vegetační období mají zásluhu na komplexní chuti, převládá až přezrálé červené bobulovité ovoce. Vítaný společník těstovin a mas na grilu.

10 | Te Awa Field Malbec 2014 | 13 % Na závěr malbec z netradiční destinace v podobě Nového Zélandu. Tamní malbec pobýval dvacet měsíců ve francouzském dubu. Výsledkem jsou ostružiny, černý rybíz, lékořice, kakao.