Červnovou titulku opanovala herečka Denisa Nesvačilová, které jsme museli vyvrátit její tvrzení o tom, že po třicítce může nosit už jen roláky. A navíc když jsme ji vzali soukromým letadlem do jejího milovaného Londýna, bylo přemlouvání zbytečné... V interview vzpomíná Vladimír Šmicer na památné finále Ligy mistrů UEFA a neskutečný obrat, kterého byl nedílnou součástí a zapsal se do dějin anglického fotbalu. A Josef Rataj, vyhledávaný umělec, který dnes svá díla prodává za statisíce, vzpomíná na dobu, kdy neměl kde bydlet a málem co jíst, a touží propojit svůj pop-art s některým ze světově známých módních návrhářů...
Přestože za gin vděčíme nejspíš Nizozemcům, destilát s výraznou chutí jalovce je spojován s Anglií a strážci Toweru neboli beefeatery. Byť je možno si kvalitní gin vychutnat čistý, pouze s trochou drceného ledu a citronem, případně limetkou, jeho typická chuť vyniká především v koktejlech. Za tímto účelem nabízíme vzhledem k příchodu léta několik tipů. Záměrně neuvádíme nejslavnější a notoricky známé Martini a Negroni, jejichž receptura i příprava musí být všem playboyům známa.
Arsenic and Old Lace
Nelze vyloučit umělecký původ koktejlu, v publikaci Cocktal Guide and Ladie’s Publicatin se totiž objevil v lednu 1941, přičemž ve stejné době byla v New Yorku uvedena hra Josepha Kesselringa Arsenic and Old Lace. Poprvé se o koktejlu se shodnými ingrediencemi psalo v Hugo Ensslin’s Recipes for Mixed Drink v roce 1917. V případě záměny absintu za pomerančový džus je výsledkem Jupiter Cocktail.
Příprava: V tomto případě nic komplikovaného, všechny ingredience vložte do šejkru s ledem a míchejte do půl minuty v závislosti na velikosti kostek ledu. Pak stačí přelít do koktejlové sklenice a ozdobit citronovou kůrou.
Arsenic and Old Lace
Arsenic and Old Lace
Bee’s Knees
Koktejl z časů prohibice, kombinace citronové šťávy s medem měla přebít nevalnou kvalitu ginu. V souvislosti s koktejlem je často zmiňována jeho „vynálezkyně“ paní Margaret Brown, americká filantropka, která mimo jiné přežila katastrofu na Titaniku a její život byl později ztvárněn divadelní hrou i filmem.
Příprava: Opět velmi jednoduchá záležitost. Stačí vložit do šejkru všechny ingredience, naplnit kostkami ledu a protřepat. Pomocí barového sítka scedíme do nachlazené sklenice. Zastříkneme pomerančovou šťávou.
Bees Knees
Zdroj: profimedia.cz
Bees Knees
Zdroj:
profimedia.cz
Bramble
V roce 1984 pracoval v londýnském baru Fred’s Club barman Dick Bradsell. Ačkoli metropoli nad Temží zrovna nesužují vedra, Dick se rozhodl zapracovat na novém koktejlu. Zdrojem inspirace se staly vzpomínky z dětství na sbírání ostružin z keřů „brambles“.
Příprava: Všechny ingredience s výjimkou likéru nalijeme do šejkru, který naplníme kostkovým ledem a protřepeme. Koktejl scedíme přes barové sítko na drcený led do sklenice a nalijeme ostružinový likér.
Bramble
Zdroj: profimedia.cz
Bramble
Zdroj:
profimedia.cz
The Clover Club Cocktail
Koktejl nese název po Clover Clubu ve Filadelfii, který byl založen v roce 1882, první receptura se objevila v roce 1908. Koktejl je spojován rovněž s britským dramatikem Oscarem Wildem.
Příprava: Ingredience nalijeme do šejkru s ledem a protřepeme do stavu, kdy bílek napění a vytvoří hustou pěnu. Obsah šejkru přecedíme přes sítko do koktejlové sklenky
The Clover Club Cocktail
Zdroj: profimedia.cz
The Clover Club Cocktail
Zdroj:
profimedia.cz
French 75
Zdrojem inspirace byla v tomto případě první světová válka, po konzumaci se totiž návštěvník baru cítil jako němečtí vojáci po ostřelování francouzským polním dělem 75 mm. Koktejl byl poprvé namíchán v roce 1915 v newyorském Harry’s Baru barmanem Harrym MacElhonem.
Příprava: Do vysoké rovné sklenice nalijeme gin a citronovou šťávu, přidáme cukr a rozmícháme. Poté sklenici doplníme do dvou třetin ledem, dolijeme sektem, nakonec ozdobíme půlkou plátku citronu a višní.