V únorovém vydání se dozvíte, kde ikonický zpěvák Sting bere svou kreativitu a energii. Martin Zajac ve 20 otázkách je přesvědčen, že freediving je beze sporu nejbezpečnějším sportem. Známá fotografka Ana Dias opět potvrdila, že jakýkoliv set aktů od ní je nepřekonatelný. Co říkáte na její fotky ukrajinské modelky Solomie?
Přestože za gin vděčíme nejspíš Nizozemcům, destilát s výraznou chutí jalovce je spojován s Anglií a strážci Toweru neboli beefeatery. Byť je možno si kvalitní gin vychutnat čistý, pouze s trochou drceného ledu a citronem, případně limetkou, jeho typická chuť vyniká především v koktejlech. Za tímto účelem nabízíme vzhledem k příchodu léta několik tipů. Záměrně neuvádíme nejslavnější a notoricky známé Martini a Negroni, jejichž receptura i příprava musí být všem playboyům známa.
Arsenic and Old Lace
Nelze vyloučit umělecký původ koktejlu, v publikaci Cocktal Guide and Ladie’s Publicatin se totiž objevil v lednu 1941, přičemž ve stejné době byla v New Yorku uvedena hra Josepha Kesselringa Arsenic and Old Lace. Poprvé se o koktejlu se shodnými ingrediencemi psalo v Hugo Ensslin’s Recipes for Mixed Drink v roce 1917. V případě záměny absintu za pomerančový džus je výsledkem Jupiter Cocktail.
Příprava: V tomto případě nic komplikovaného, všechny ingredience vložte do šejkru s ledem a míchejte do půl minuty v závislosti na velikosti kostek ledu. Pak stačí přelít do koktejlové sklenice a ozdobit citronovou kůrou.
Arsenic and Old Lace
Arsenic and Old Lace
Bee’s Knees
Koktejl z časů prohibice, kombinace citronové šťávy s medem měla přebít nevalnou kvalitu ginu. V souvislosti s koktejlem je často zmiňována jeho „vynálezkyně“ paní Margaret Brown, americká filantropka, která mimo jiné přežila katastrofu na Titaniku a její život byl později ztvárněn divadelní hrou i filmem.
Příprava: Opět velmi jednoduchá záležitost. Stačí vložit do šejkru všechny ingredience, naplnit kostkami ledu a protřepat. Pomocí barového sítka scedíme do nachlazené sklenice. Zastříkneme pomerančovou šťávou.
Bee’s Knees
Zdroj: profimedia.cz
Bee’s Knees
Zdroj:
profimedia.cz
Bramble
V roce 1984 pracoval v londýnském baru Fred’s Club barman Dick Bradsell. Ačkoli metropoli nad Temží zrovna nesužují vedra, Dick se rozhodl zapracovat na novém koktejlu. Zdrojem inspirace se staly vzpomínky z dětství na sbírání ostružin z keřů „brambles“.
Příprava: Všechny ingredience s výjimkou likéru nalijeme do šejkru, který naplníme kostkovým ledem a protřepeme. Koktejl scedíme přes barové sítko na drcený led do sklenice a nalijeme ostružinový likér.
Bramble
Zdroj: profimedia.cz
Bramble
Zdroj:
profimedia.cz
The Clover Club Cocktail
Koktejl nese název po Clover Clubu ve Filadelfii, který byl založen v roce 1882, první receptura se objevila v roce 1908. Koktejl je spojován rovněž s britským dramatikem Oscarem Wildem.
Příprava: Ingredience nalijeme do šejkru s ledem a protřepeme do stavu, kdy bílek napění a vytvoří hustou pěnu. Obsah šejkru přecedíme přes sítko do koktejlové sklenky
The Clover Club Cocktail
Zdroj: profimedia.cz
The Clover Club Cocktail
Zdroj:
profimedia.cz
French 75
Zdrojem inspirace byla v tomto případě první světová válka, po konzumaci se totiž návštěvník baru cítil jako němečtí vojáci po ostřelování francouzským polním dělem 75 mm. Koktejl byl poprvé namíchán v roce 1915 v newyorském Harry’s Baru barmanem Harrym MacElhonem.
Příprava: Do vysoké rovné sklenice nalijeme gin a citronovou šťávu, přidáme cukr a rozmícháme. Poté sklenici doplníme do dvou třetin ledem, dolijeme sektem, nakonec ozdobíme půlkou plátku citronu a višní.