návrat zpět
Co hledáte?
Smazat

reklama

reklama

Autor: profimedia.cz
Lifestyle

Kocovina nechodí po horách, ale po lidech...

Vydáno: 04.12.2020
Navíc se i přes předpokládanou absenci tradičních večírků pomalu blíží konec roku. Tedy čas těžkým stavům zaslíbený, kdy po „letu“ a nevalné noci přichází nejčastěji ranní střet s krutou realitou, neboť jen zhruba 30 procent z nás patří do kategorie šťastlivců rezistentních proti kocovině. Znalci života doporučují standardní vyprošťovák nejlépe plzeňského původu, jiní přísahají na kouzlo bloody Mary, další hovoří o spáse v podobě vývaru. A jak to vidí vědci?

Vaječná omeleta

Proteiny představují základ pro stavbu imunitního systému a jeho následného udržení v chodu. Kromě toho vajíčka obsahuji cystein a taurin. V prvním případě se jedná o neesenciální aminokyselinu vyskytující se v přírodě, schopnou zbavit tělo acetaldehydu, který vzniká oxidací etanolu a je hlavním původcem kocoviny. Aminokyselina taurin zvaná též „zázračná molekula“ pomáhá jaterním buňkám efektivněji pracovat a posiluje schopnost jater eliminovat z těla škodlivé toxiny. Žloutky jsou pak zdrojem cholinu, který má pozitivní vliv na krátkodobou a dlouhodobou paměť.

Vajíčka krom proteinů, které tvoří základ pro stavbu imunitního systému, obsahují i cystein, taurin a cholin.
Autor: Masoud Shafaee CC BY-SA 3.0 Vajíčka krom proteinů, které tvoří základ pro stavbu imunitního systému, obsahují i cystein, taurin a cholin.

Těstoviny

V tomto případě se doporučuje oblíbený pokrm bez smetanové omáčky, správnou volbou není za standardních podmínek jinak vhodná kombinace s vínem. Jeden gram sacharidů na sebe váže trojnásobek vody. Vzhledem k faktu, že alkoholová kocovina je mimo jiné spojena s dehydratací organismu, neboť vzhledem k působení alkoholu nejsou ledviny zpraveny o nutnost šetřit vodou, kterou proto posílají rovnou do močového měchýře, působí konzumace těstovin na tělo v kocovinovém stavu velmi blahodárně. Navíc sacharidy zvyšují hladinu serotoninu neboli hormonu dobré nálady, které není nikdy dost.   

Cereálie

V tomto případě je radno vynechat jinak běžné mléko, které umí pořádně „rozhoupat“ žaludek. Jinak jsou ovšem cereálie zdrojem vitaminu B, který při konzumaci alkoholu rychle ubývá, což může v konečné fázi vyústit v poruchu metabolismu, případně k vzniku Wernickeho-Korsakovova syndromu, který postihuje paměť, pozornost, myšlení, motorické funkce a centrální nervovou soustavu.

Cereálie organismu dodají vitamin B, který při konzumaci alkoholu rychle ubývá.
Autor: US DoA Cereálie organismu dodají vitamin B, který při konzumaci alkoholu rychle ubývá.

Libové maso

Výběr je vcelku bohatý – šunka, drůbež, telecí. V případě telecího opracování se doporučuje pára a vaření. Cenný zdroj bílkovin, které podporují fungování organismu. Jako ideální se jeví kombinace šunky s omeletou. Pokud se rozhodneme pro rybu, nejlepší volbou je losos, neboť se jedná o nevyčerpatelný zdroj omega-3 mastných kyselin. Klidně poslouží i konzerva.  

Quinoa

Superpotravina obsahující bílkoviny, vlákninu i mikroživiny, jako hořčík a draslík nezbytné pro minimalizaci nerovnováhy elektrolytů po konzumaci alkoholu. K tomu nutno přičíst antioxidanty chránící organismus před volnými radikály.

Quinoa obsahuje mimo jiné mikroživiny nezbytné pro minimalizaci nerovnováhy elektrolytů po konzumaci alkoholu. Dodá také antioxidanty.
Autor: Sodexo USA CC BY 2.0 Quinoa obsahuje mimo jiné mikroživiny nezbytné pro minimalizaci nerovnováhy elektrolytů po konzumaci alkoholu. Dodá také antioxidanty.

Chřest

Jak zjistili korejští vědci před více než deseti lety, přidání chřestu bohatého na aminokyseliny a minerály do jaterních buněk rovná se stimulaci funkce klíčových enzymů odbourávajících alkohol. Podle závěrů zprávy mohou biologické funkce chřestu zmírnit alkoholovou kocovinu a ochránit jaterní buňky.
Související témata: kocovina , alkohol , zdraví , tipy