4. prosince 2020 23:20

Kocovina nechodí po horách, ale po lidech...

Navíc se i přes předpokládanou absenci tradičních večírků pomalu blíží konec roku. Tedy čas těžkým stavům zaslíbený, kdy po „letu“ a nevalné noci přichází nejčastěji ranní střet s krutou realitou, neboť jen zhruba 30 procent z nás patří do kategorie šťastlivců rezistentních proti kocovině. Znalci života doporučují standardní vyprošťovák nejlépe plzeňského původu, jiní přísahají na kouzlo bloody Mary, další hovoří o spáse v podobě vývaru. A jak to

Vaječná omeleta

Proteiny představují základ pro stavbu imunitního systému a jeho následného udržení v chodu. Kromě toho vajíčka obsahuji cystein a taurin. V prvním případě se jedná o neesenciální aminokyselinu vyskytující se v přírodě, schopnou zbavit tělo acetaldehydu, který vzniká oxidací etanolu a je hlavním původcem kocoviny. Aminokyselina taurin zvaná též „zázračná molekula“ pomáhá jaterním buňkám efektivněji pracovat a posiluje schopnost jater eliminovat z těla škodlivé toxiny. Žloutky jsou pak zdrojem cholinu, který má pozitivní vliv na krátkodobou a dlouhodobou paměť.

Těstoviny

V tomto případě se doporučuje oblíbený pokrm bez smetanové omáčky, správnou volbou není za standardních podmínek jinak vhodná kombinace s vínem. Jeden gram sacharidů na sebe váže trojnásobek vody. Vzhledem k faktu, že alkoholová kocovina je mimo jiné spojena s dehydratací organismu, neboť vzhledem k působení alkoholu nejsou ledviny zpraveny o nutnost šetřit vodou, kterou proto posílají rovnou do močového měchýře, působí konzumace těstovin na tělo v kocovinovém stavu velmi blahodárně. Navíc sacharidy zvyšují hladinu serotoninu neboli hormonu dobré nálady, které není nikdy dost.

Cereálie

V tomto případě je radno vynechat jinak běžné mléko, které umí pořádně „rozhoupat“ žaludek. Jinak jsou ovšem cereálie zdrojem vitaminu B, který při konzumaci alkoholu rychle ubývá, což může v konečné fázi vyústit v poruchu metabolismu, případně k vzniku Wernickeho-Korsakovova syndromu, který postihuje paměť, pozornost, myšlení, motorické funkce a centrální nervovou soustavu.

Libové maso

Výběr je vcelku bohatý – šunka, drůbež, telecí. V případě telecího opracování se doporučuje pára a vaření. Cenný zdroj bílkovin, které podporují fungování organismu. Jako ideální se jeví kombinace šunky s omeletou. Pokud se rozhodneme pro rybu, nejlepší volbou je losos, neboť se jedná o nevyčerpatelný zdroj omega-3 mastných kyselin. Klidně poslouží i konzerva.

Quinoa

Superpotravina obsahující bílkoviny, vlákninu i mikroživiny, jako hořčík a draslík nezbytné pro minimalizaci nerovnováhy elektrolytů po konzumaci alkoholu. K tomu nutno přičíst antioxidanty chránící organismus před volnými radikály.

Chřest

Jak zjistili korejští vědci před více než deseti lety, přidání chřestu bohatého na aminokyseliny a minerály do jaterních buněk rovná se stimulaci funkce klíčových enzymů odbourávajících alkohol. Podle závěrů zprávy mohou biologické funkce chřestu zmírnit alkoholovou kocovinu a ochránit jaterní buňky.