Daiquri
Zdroj: profimedia.cz
Daiquri
Zdroj:
profimedia.cz
Jak jsem psal v souvislosti s autosalonem v Detroitu, kombinace nové generace Toyoty Supra a motoru BMW mi zrovna neladí, ale budiž. Ovšem v okamžiku, kdy někdo zmíní banánové či jahodové daiquirí, se mi zrychlí vzteky tepová frekvence.
Nikdo mi totiž nevymluví, že stejně jako v opravdové gastronomii, měly by i v případě koktejlů existovat posvátné recepty. Daiquirí, které jsem měl možnost konzumovat v havanském baru La Floridita, je z bílého rumu, limetové šťávy a cukru, případně cukrového sirupu. Pravda, nejslavnější návštěvník baru, spisovatel a dobrodruh Ernest Hemingway, popíjel v prostorách podniku rovněž vlastní verzi, ve které víc rumu nahradilo cukr, další ingredience tvořila grepová šťáva s likérem Maraschino, ale v jeho případě jsem ochoten udělat výjimku potvrzující pravidlo.
Daiquirí, podle serveru vinepair. com čtvrtý nejoblíbenější koktejl světa, byl v USA poprvé představen v roce 1906, stalo se tak v námořním a armádním klubu ve Washingtonu. V roce 1948 barman David Embury v knize The Art of Mixing Drinks zařadil daiquirí vedle koktejlů Martini, Manhattan, Jack Rose, Old Fashioned a Sidecar do slavné koktejlové šestky.
(Článek Daiquirí, koktejl s mlhavým životopisem, čtěte v březnovém čísle Playboye)