V říjnovém čísle mimo jiné svou práci válečné reportérky popisuje Lenka Klicperová, ve 20 otázkách pak první dáma česká dámské módy Tatiana Kováříková přiznala, že už nestihne obléknout celý svět. Armádní generál Jiří Šedivý se po odchodu do výslužby vyprofiloval v jednoho z nejuznávanějších a nejrespektovanějších bezpečnostních a vojenských odborníků. Co nám prozradil v interview? Fenoménem je tentokrát režisér James Cameron, který je považován i za jednoho z nejvlivnějších lidí současnosti. A nechybějí samozřejmě krásné ženy...
Jak jsem psal v souvislosti s autosalonem v Detroitu, kombinace nové generace Toyoty Supra a motoru BMW mi zrovna neladí, ale budiž. Ovšem v okamžiku, kdy někdo zmíní banánové či jahodové daiquirí, se mi zrychlí vzteky tepová frekvence.
Nikdo mi totiž nevymluví, že stejně jako v opravdové gastronomii, měly by i v případě koktejlů existovat posvátné recepty. Daiquirí, které jsem měl možnost konzumovat v havanském baru La Floridita, je z bílého rumu, limetové šťávy a cukru, případně cukrového sirupu. Pravda, nejslavnější návštěvník baru, spisovatel a dobrodruh Ernest Hemingway, popíjel v prostorách podniku rovněž vlastní verzi, ve které víc rumu nahradilo cukr, další ingredience tvořila grepová šťáva s likérem Maraschino, ale v jeho případě jsem ochoten udělat výjimku potvrzující pravidlo.
Daiquirí, podle serveru vinepair. com čtvrtý nejoblíbenější koktejl světa, byl v USA poprvé představen v roce 1906, stalo se tak v námořním a armádním klubu ve Washingtonu. V roce 1948 barman David Embury v knize The Art of Mixing Drinks zařadil daiquirí vedle koktejlů Martini, Manhattan, Jack Rose, Old Fashioned a Sidecar do slavné koktejlové šestky.
(Článek Daiquirí, koktejl s mlhavým životopisem, čtěte v březnovém čísle Playboye)