V říjnovém čísle mimo jiné svou práci válečné reportérky popisuje Lenka Klicperová, ve 20 otázkách pak první dáma česká dámské módy Tatiana Kováříková přiznala, že už nestihne obléknout celý svět. Armádní generál Jiří Šedivý se po odchodu do výslužby vyprofiloval v jednoho z nejuznávanějších a nejrespektovanějších bezpečnostních a vojenských odborníků. Co nám prozradil v interview? Fenoménem je tentokrát režisér James Cameron, který je považován i za jednoho z nejvlivnějších lidí současnosti. A nechybějí samozřejmě krásné ženy...
Přestože mimořádnou japonskou kuchyni proslavily na starém kontinentu především jednohubky v podobě sashimi a sushi, v mém případě pak ještě luxusní polévka miso ramen, věřte mi, tím opravdu pravým ořechovým je shabu shabu.
Dvojnásobná motivace
V Praze nabízí tento mimořádný pokrm japonská restaurace Yoshihashi, které šéfuje Ivan Hašek. Pokud hádáte, že se jedná o syna bývalého fotbalisty roku, reprezentanta, účastníka mistrovství světa v Itálii 1990, sparťanské ikony a úspěšného trenéra, je to správně. Poprvé na shabu shabu narazil Hašek senior v dobách svého japonského působení v letech 1994–1996, kdy oblékal dresy klubů Hirošimy a Ičihary. „Protože je to jídlo, které vyžaduje špičkové suroviny, kuchaře a přece jen movitějšího hosta, nejedná se o běžnou součást menu japonských restaurací. Existují podniky specializované jen na shabu shabu a sukiyaki,“ říká Ivan Hašek starší. Jak dodává, kouzlu v Česku nepříliš známého pokrmu podlehli především oba jeho synové Ivan a Pavel. „Klukům vždycky chutnalo, navíc v Japonsku to funguje tak, že zaplatíte konkrétní částku a pak už jenom jíte, takže pak měli dvojnásobnou motivaci podat za stolem dobrý výkon.“
Shabu shabu, mimořádný pokrm, který v Praze nabízí japonská restaurace Yoshihashi.
Zdroj: archiv
Shabu shabu, mimořádný pokrm, který v Praze nabízí japonská restaurace Yoshihashi.
Zdroj:
archiv
Ďábel skryt v kuchaři a omáčce
Když se Ivan Hašek rozhodl otevřít v pražské Rámové ulici restauraci Yoshihasi kombinující francouzská vína a gastronomii země vycházejícího slunce a svěřit ji do rukou syna, bylo shabu shabu jasnou volbou. Za tímto účelem bylo potřeba získat japonského experta. „Existují kuchařky, internet, ale věřte mi, není nadto mít vlastního kuchaře. O všem, co je na první pohled jasné a jednoduché, totiž platí, že ďábel je skryt v detailu,“ popisuje Ivan Hašek. Jedním ze skrytých ďáblů je v tomto případě sezamové omáčka, jedna ze dvou, do kterých se namáčí maso. „Každý kuchař má svůj recept. S neskrývanou hrdostí si troufám říci, že jsme se zdokonalili a naše omáčka je lepší než ta japonská.“ Vzhledem k náročnosti přípravy je shabu shabu sice součástí standardního menu, připravuje se však jen na objednávku.
„Zdokonalili jsme se a naše omáčka je lepší než ta japonská,“ říká Ivan Hašek, šéf restaurace Yoshihashi.
Zdroj: archiv
„Zdokonalili jsme se a naše omáčka je lepší než ta japonská,“ říká Ivan Hašek, šéf restaurace Yoshihashi.
Zdroj:
archiv
Japonské lukulské hody
Základem shabu shabu je vysoký roštěnec a vepřový bok. Zatímco však v prvním případě nevadí jistá prorostlost, vepřový bok musí být hodně libový. Maso musí být nakrájené na co nejtenčí souměrné plátky. Dále je nezbytný velký talíř zeleniny, hub (shitake a enoki), tofu a nudlí. Nesmíme zapomenout na rýži plus omáčky ponzu a dare. A také na mísu vývaru z mořské řasy a vařič, obojí umístěné uprostřed stolu.
Pak přichází na řadu výrobní proces. Obsah talíře putuje do vývaru a nechá se vařit. Asi po deseti minutách přechází veškerá iniciativa do rukou hosta, není to ale žádná složitá procedura. Chce to jen trochu manuální zručnosti v podobě uchopení plátku masa a jeho vložení do vývaru. Během několika desítek vteřin je maso hotové a končí v misce s omáčkou. Haškova „sezamovka“ jednoznačně vítězí. „I když Japonci neustále někam spěchají, shabu shabu jsou schopni jíst hodinu dvě. Jedná se o rodinné jídlo pro několik lidí. Nejspíš tím, že při něm hosté vlastně tak trochu pracují, nemají Japonci pocit viny, že delší dobu nic nedělají,“ vysvětluje Ivan Hašek. „Počáteční zájemci o toto jídlo se rekrutovali z řad Japonců žijících v Praze nebo turistů. Nicméně shabu shabu postupně v žebříčku obliby stoupá.“
Ani se tomu nedivím. Pokrm z masa a rýže kategorie „shabu shabu all you can eat and drink“ nabízí za 1190 korun neomezenou dvouhodinou konzumaci vybraného jídla, japonské lukulské hody však tím nekončí. Po přidání vajíčka se totiž z vývaru stává polévka. Pravda, většinou polévkou začínám, vyplatí se ale udělat výjimku potvrzující pravidlo.
V restauraci Yoshihashi můžete zažít japonské lukulské hody.
Zdroj: archiv
V restauraci Yoshihashi můžete zažít japonské lukulské hody.
Zdroj:
archiv