13. června 2019 18:50

Jídlo před pitkou, investice, která se vyplatí

Alkohol je metla lidstva a kocovina, chcete-li opice, rovná se stavu hluboké, mnohdy až trýznivé otupělosti. Přesto je démon alkohol po tisíciletí součástí civilizace a při vší úctě k doktorům Nešporovi či Skálovi, někteří zdatní konzumenti alkoholu, v této chvíli mě napadají například Winston Churchill či Ernest Hemingway, za sebou zanechali v historii lidstva přece jen větší stopu.

Co s tím? Soudím, že nejlepší variantou je patřičná prevence. Té je ovšem schopen pouze jedinec, který si před akcí uvědomí, že se původně plánovaná konzumace jen o trochu většího než malého množství alkoholu může nakonec zvrtnout v solidní pitku s neblahými důsledky. Vždyť chybovat je lidské. Je proto dobré vědět, že existuje přímá úměra mezi opilostí a tempem, kterým se alkohol do těla dostává. Při zvolení strategie rychle až zběsile naše játra nestíhají zpracovávat přísun alkoholu, který cirkuluje v krevním řečišti. A jelikož zatím nikdo nepřišel se supervýkonnými játry a nic podobného není v dohlednu, nezbývá než volit alespoň postupné kroky vedoucí k zpomalení procesu vstřebávání alkoholu do krve.

Sázka na jídlo

Navíc recept je v tomto případě jednoduchý a snadno realizovatelný. Stačí se před akcí spojenou s konzumací najíst. Podle výsledků výzkumu Ronald Reagan UCLA Medical Centra voda nacházející se v potravinách v první řadě alkohol naředí. Kromě toho rychlý průnik alkoholu do krve výrazně zpomalí v jídle obsažené tuky, proteiny a vláknina. „Jíst před konzumací alkoholu cokoli je lepší než nejíst vůbec. Výjimku tvoří v tomto případě jenom kofein a sůl,“ říká Dana Hunnes, dietoložka zmiňovaného výzkumného centra. Kofein totiž zvyšuje dehydratační účinky alkoholu, zatímco sůl silně komplikuje nezbytný proces odvodňování.

Ovoce, zelenina, losos

Někteří zkušení bojovníci s alkoholem razí teorii, podle které je nejlépe dát si před plánovanou konzumací větší množství mastného jídla. Tučný pokrm má vytvořit kolem žaludku cosi jako krunýř zabraňující rychlému vstřebávání alkoholu. Tato teorie není úplně mimo realitu. Pokrm obsahující velké množství tuků totiž zpomaluje, stejně jako kterékoli jiné jídlo (!), vstřebávání alkoholu. V tomto případě je však nutné počítat s neblahými důsledky spojenými s přísunem množství tuků.

Podle Ervina Morse, hlavního klinického dietologa v UCLA Health, je mnohem účinnější dát si v rámci zpomalení účinku alkoholu raději ovoce a zeleninu s vysokým obsahem vody než slaninu. Ideální jsou okurky, rajčata, papriky, ředkvičky. K tomu mastné ryby v čele s lososem, celozrnné pečivo, humus.

Naopak odborníci zvedají varovný prst před sladkostmi. Jednoduché cukry totiž „odcházejí“ v rámci procesu trávení natolik rychle, že se jim nedostává patřičného prostoru pro účinný boj s alkoholem.

Najezte se dosyta

Jak se všichni odborníci shodnou, dokončit konzumaci vyváženého jídla obsahujícího vodu, sacharidy, bílkoviny a tuky je nezbytné maximálně patnáct minut před začátkem konzumace alkoholu. Pojídání během akce sice ničemu neuškodí, boj s alkoholem je však v tomto případě mnohem méně efektivní. Co se množství týče, vzhledem k odlišné hmotnosti a metabolismu se jako univerzální jeví doporučení se najíst dosyta. Výsledek nepochybně oceníte během následujícího dne.