
Vyhledávání

Stačí sklenka denně
Má se tak dít prostřednictvím červeného vína a jedná se o poněkud překvapivou informaci. Přestože je totiž omezená konzumace vína propagována i takovými kapacitami, jako je věhlasný kardiochirurg profesor Jan Pirk, zvedali obezitologové varovně prst. 100 ml červeného vína totiž obsahuje 80 kcal, což se s úpravou váhy směrem dolů zrovna neslučuje.
Na druhou stranu ovšem dospěli vědci jedné z nejprestižnějších amerických a zároveň světových univerzit k výsledkům na základě patřičně dlouhého, třináct let trvajícího výzkumu. Podle jeho závěrů zabrání konzumace jedné sklenice červeného vína denně ukládání tukových zásob. Vzhledem k tomu, že studie neuvádí obsah sklenice, lze usoudit, že se jedná o standardní deci.
Snížení noční žravosti
Na snižování tělesné hmotnosti se podle harvardských vědců nepodílí alkohol, leč samotné hrozny. Obsahují totiž resveratrol, antioxidant, jehož zdrojem jsou slupky hroznů. Jejich macerace v moštu při výrobě červeného vína garantuje obsah přibližně 1,5 až 3,0 mg antioxidantu na litr moku. Resveratrol je přitom obsažen pouze v červených hroznech, vyznavači bílých a růžových vín mají, alespoň co se hubnutí týče, smůlu. Dále pak studie vědců Harvardovy univerzity hovoří o tom, že silný antioxidant potlačuje chuť k jídlu, konzumace červeného vína v pozdních večerních hodinách proto omezuje noční žravost.
Spalování tuků
Zatímco o účincích resveratrolu na blokaci vzniku řady nádorů se vedou mezi odbornými kapacitami polemiky, stejně tak je tomu v případě prodlužování života a omlazovacího efektu, existuje vysoká pravděpodobnost, že hubnoucí teorie má reálný základ. S výzkumníky z Harvardu se totiž shodnou i kolegové působící na Washingtonské univerzitě. Podle jejich vědeckého bádání má konzumace červeného vína za následky přeměnu bílé tukové tkáně, která ukládá energii, v hnědou tukovou tkáň energii naopak uvolňující. I pozdně večerní sklenka červeného tak nejen potlačuje chuť k jídlu, ale podílí se na efektivnějším spalování tuků.
Víno a pravda
V případě touhy po snížení hmotnosti a touze po abstinenci není důvod zoufat. Jak bylo řečeno, resveratrol je obsažen v červených hroznech. Případně v borůvkách či jahodách. Na druhou stranu, už staří Řekové věděli, že nikoli v borůvkách či jahodách, ale pouze ve víně je pravda.