15. května 2020 23:36

Hubněme s červeným vínem...

Přestože máme povoleny návštěvy posiloven, sprchy jsou zapovězeny, stejně tak návštěva toalet. Alespoň pro mě je tak fitness zatím tabu. Naštěstí, jak tvrdí studie věhlasné Harvardovy univerzity, počátek jejíž historie se datuje do roku 1636, upravovat váhu je možno i doma, navíc bez cvičení.

Stačí sklenka denně

Má se tak dít prostřednictvím červeného vína a jedná se o poněkud překvapivou informaci. Přestože je totiž omezená konzumace vína propagována i takovými kapacitami, jako je věhlasný kardiochirurg profesor Jan Pirk, zvedali obezitologové varovně prst. 100 ml červeného vína totiž obsahuje 80 kcal, což se s úpravou váhy směrem dolů zrovna neslučuje.

Na druhou stranu ovšem dospěli vědci jedné z nejprestižnějších amerických a zároveň světových univerzit k výsledkům na základě patřičně dlouhého, třináct let trvajícího výzkumu. Podle jeho závěrů zabrání konzumace jedné sklenice červeného vína denně ukládání tukových zásob. Vzhledem k tomu, že studie neuvádí obsah sklenice, lze usoudit, že se jedná o standardní deci.

Snížení noční žravosti

Na snižování tělesné hmotnosti se podle harvardských vědců nepodílí alkohol, leč samotné hrozny. Obsahují totiž resveratrol, antioxidant, jehož zdrojem jsou slupky hroznů. Jejich macerace v moštu při výrobě červeného vína garantuje obsah přibližně 1,5 až 3,0 mg antioxidantu na litr moku. Resveratrol je přitom obsažen pouze v červených hroznech, vyznavači bílých a růžových vín mají, alespoň co se hubnutí týče, smůlu. Dále pak studie vědců Harvardovy univerzity hovoří o tom, že silný antioxidant potlačuje chuť k jídlu, konzumace červeného vína v pozdních večerních hodinách proto omezuje noční žravost.

Spalování tuků

Zatímco o účincích resveratrolu na blokaci vzniku řady nádorů se vedou mezi odbornými kapacitami polemiky, stejně tak je tomu v případě prodlužování života a omlazovacího efektu, existuje vysoká pravděpodobnost, že hubnoucí teorie má reálný základ. S výzkumníky z Harvardu se totiž shodnou i kolegové působící na Washingtonské univerzitě. Podle jejich vědeckého bádání má konzumace červeného vína za následky přeměnu bílé tukové tkáně, která ukládá energii, v hnědou tukovou tkáň energii naopak uvolňující. I pozdně večerní sklenka červeného tak nejen potlačuje chuť k jídlu, ale podílí se na efektivnějším spalování tuků.

Víno a pravda

V případě touhy po snížení hmotnosti a touze po abstinenci není důvod zoufat. Jak bylo řečeno, resveratrol je obsažen v červených hroznech. Případně v borůvkách či jahodách. Na druhou stranu, už staří Řekové věděli, že nikoli v borůvkách či jahodách, ale pouze ve víně je pravda.