Gin: nic není nemožné
Zdroj: profimedia.cz
Gin: nic není nemožné
Zdroj:
profimedia.cz
Asi nejsem sám, koho bavil a baví film Hop – a je tu lidoop, ve kterém pan Josef Kemr jako kouzelník jménem Gin vylézal z láhve ginu, aby splnil jejím aktuálním majitelům různá přání. To gin v tekuté podobě umí také.
Ostatně, holandský lékař Franciscus Sylvius, objevitel jalovcového elixíru, používal v polovině 17. století genever (anglicky jalovec) jako lék na nemoci ledvin. Během staletí konzumace se stal z ginu koktejlový univerzál. V případě, že se rozhodnete zpestřit víkend některým z koktejlů, vězte, že podle www.shortlist. com je aktuálně nejlepším ginem Williams Chase, následují Monkey 47 a Bloom London. Do první desítky dále patří Beefeater 24, Hendrick’s Gin, Oliver Cromwell London Dry Gin, Brockmans, Tanqueray No. Ten, Martin Miller’s a Caorunn.
- GIN MARTINI
Koktejl, v jehož případě stoprocentně platí, že v jednoduchosti je síla. Stačí Martini Dry + gin, k tomu zelená oliva na jehle či párátku. Podíl obou ingrediencí bych nechal na chuťových buňkách konečného uživatele, standardní verze rovná se 4 cl ginu a 2 cl suchého Martini. Protřepat, ale klidně i promíchat, nalít do koktejlové sklenice a přidat olivu.
- GIN TONIC
Nesmrtelná klasika, kdy stačí nalít do sklenice z kategorie highballs gin a tonic, k poměru lze přistupovat individuálně. Dále pak přidáme limetku a led. Na základě vlastních zkušeností mohu říci, že u tohoto koktejlu můžeme hovořit o velmi dobrém sluhovi, leč úskočném pánovi.
- GIMLET
Koktejl, který se stal nesmrtelným díky slavnému románu věrozvěsta drsné detektivní školy Raymonda Chandlera: Loučení s Lennoxem. Drink, který se konzumoval v baru U Viktora, obsahoval gin, limetkový sirup, koktejlovou třešničku, plátek citronu a led. Vše promíchat ve sklenici typu old-fashioned.
- NEGRONI
Legenda kombinující rovnou měrou gin, sladký červený vermut a campari, k tomu plátek pomeranče a led, slaví letos sté narozeniny. Doporučuje se jako aperitiv, potěší však v kteroukoli denní či noční dobu.
Negroni
Negroni
- FLORADORA
Zatímco v předchozích případech byla řeč o nesmrtelné klasice, Floradora je z 50 ml ginu, 25 ml limetové šťávy a malinového sirupu. Vzniklou směs je nutno nalít do sklenice collins s libovolným množstvím kostek ledu, zalít zázvorovým pivem a ozdobit čerstvými malinami.
- MONKEY GLAND
Ze všech zvířat má opice ke konzumaci alkoholu nejblíž, v tomto případě je doporučení o vhodnosti přestat včas zcela na místě. K přípravě stačí docela málo, a to gin, pomerančový džus v poměru 5:3 plus pár kapek absintu a grenadiny. Ke konzumaci se doporučuje sklenice cocktail glass.
- NEW ORLEANS FIZZ
Koktejl z kategorie v Česku nepříliš známých a na přípravu komplikovaných. Jeho stvořitelem byl už v roce 1800 barman Henry C. Ramos z New Orleans. Jeho základ tvoří gin, k tomu limetková a citronová šťáva, simple sirup, mléko, vaječný bílek, voda z pomerančových květů a sůl. Výsledkem je koktejl mléčné barvy a zajímavé chuti. Pokud se vám nechce ztrácet čas mícháním, lze použít mixér.
- SINGAPORE SLING
Originální recepturu si vzal její tvůrce údajně do hrobu, během desetiletí se však vytvořilo několik verzí. Nejoblíbenější je verze s největší porcí ginu, dále pak s grenadinou, cherry likérem, cointreau, benedictine, ananasovým a limetkovým džusem plus Angostura bitters. Vše se nejdřív smíchá v šejkru s kostkami ledu a nalije do highball glass. Ozdobou je plátek ananasu, případně třešnička.
Singapore Sling
Zdroj: profimedia.cz
Singapore Sling
Zdroj:
profimedia.cz
- CORPSE REVIVER
Existuje rovněž verze s brandy, gin je však mnohem zajímavější. K poznání nepoznaného stačí gin smíchat s Lillet Blanc, pomerančovým likérem, absintem a šťávou z limetky. Koktejl údajně postaví na nohy i mrtvého.
- AVIATION
V letech minulých bylo vytvoření správné receptury problematické, neboť ingredience Creme de Violette byla nedostatkovým zbožím. Dnes je problém vyřešen, zbývá přidat gin, maraschino a šťávu z citronu.