V říjnovém čísle mimo jiné svou práci válečné reportérky popisuje Lenka Klicperová, ve 20 otázkách pak první dáma česká dámské módy Tatiana Kováříková přiznala, že už nestihne obléknout celý svět. Armádní generál Jiří Šedivý se po odchodu do výslužby vyprofiloval v jednoho z nejuznávanějších a nejrespektovanějších bezpečnostních a vojenských odborníků. Co nám prozradil v interview? Fenoménem je tentokrát režisér James Cameron, který je považován i za jednoho z nejvlivnějších lidí současnosti. A nechybějí samozřejmě krásné ženy...
Asi nejsem sám, koho bavil a baví film Hop – a je tu lidoop, ve kterém pan Josef Kemr jako kouzelník jménem Gin vylézal z láhve ginu, aby splnil jejím aktuálním majitelům různá přání. To gin v tekuté podobě umí také.
Ostatně, holandský lékař Franciscus Sylvius, objevitel jalovcového elixíru, používal v polovině 17. století genever (anglicky jalovec) jako lék na nemoci ledvin. Během staletí konzumace se stal z ginu koktejlový univerzál. V případě, že se rozhodnete zpestřit víkend některým z koktejlů, vězte, že podle www.shortlist. com je aktuálně nejlepším ginem Williams Chase, následují Monkey 47 a Bloom London. Do první desítky dále patří Beefeater 24, Hendrick’s Gin, Oliver Cromwell London Dry Gin, Brockmans, Tanqueray No. Ten, Martin Miller’s a Caorunn.
GIN MARTINI
Koktejl, v jehož případě stoprocentně platí, že v jednoduchosti je síla. Stačí Martini Dry + gin, k tomu zelená oliva na jehle či párátku. Podíl obou ingrediencí bych nechal na chuťových buňkách konečného uživatele, standardní verze rovná se 4 cl ginu a 2 cl suchého Martini. Protřepat, ale klidně i promíchat, nalít do koktejlové sklenice a přidat olivu.
GIN TONIC
Nesmrtelná klasika, kdy stačí nalít do sklenice z kategorie highballs gin a tonic, k poměru lze přistupovat individuálně. Dále pak přidáme limetku a led. Na základě vlastních zkušeností mohu říci, že u tohoto koktejlu můžeme hovořit o velmi dobrém sluhovi, leč úskočném pánovi.
GIMLET
Koktejl, který se stal nesmrtelným díky slavnému románu věrozvěsta drsné detektivní školy Raymonda Chandlera: Loučení s Lennoxem. Drink, který se konzumoval v baru U Viktora, obsahoval gin, limetkový sirup, koktejlovou třešničku, plátek citronu a led. Vše promíchat ve sklenici typu old-fashioned.
NEGRONI
Legenda kombinující rovnou měrou gin, sladký červený vermut a campari, k tomu plátek pomeranče a led, slaví letos sté narozeniny. Doporučuje se jako aperitiv, potěší však v kteroukoli denní či noční dobu.
Negroni
Negroni
FLORADORA
Zatímco v předchozích případech byla řeč o nesmrtelné klasice, Floradora je z 50 ml ginu, 25 ml limetové šťávy a malinového sirupu. Vzniklou směs je nutno nalít do sklenice collins s libovolným množstvím kostek ledu, zalít zázvorovým pivem a ozdobit čerstvými malinami.
MONKEY GLAND
Ze všech zvířat má opice ke konzumaci alkoholu nejblíž, v tomto případě je doporučení o vhodnosti přestat včas zcela na místě. K přípravě stačí docela málo, a to gin, pomerančový džus v poměru 5:3 plus pár kapek absintu a grenadiny. Ke konzumaci se doporučuje sklenice cocktail glass.
NEW ORLEANS FIZZ
Koktejl z kategorie v Česku nepříliš známých a na přípravu komplikovaných. Jeho stvořitelem byl už v roce 1800 barman Henry C. Ramos z New Orleans. Jeho základ tvoří gin, k tomu limetková a citronová šťáva, simple sirup, mléko, vaječný bílek, voda z pomerančových květů a sůl. Výsledkem je koktejl mléčné barvy a zajímavé chuti. Pokud se vám nechce ztrácet čas mícháním, lze použít mixér.
SINGAPORE SLING
Originální recepturu si vzal její tvůrce údajně do hrobu, během desetiletí se však vytvořilo několik verzí. Nejoblíbenější je verze s největší porcí ginu, dále pak s grenadinou, cherry likérem, cointreau, benedictine, ananasovým a limetkovým džusem plus Angostura bitters. Vše se nejdřív smíchá v šejkru s kostkami ledu a nalije do highball glass. Ozdobou je plátek ananasu, případně třešnička.
Singapore Sling
Zdroj: profimedia.cz
Singapore Sling
Zdroj:
profimedia.cz
CORPSE REVIVER
Existuje rovněž verze s brandy, gin je však mnohem zajímavější. K poznání nepoznaného stačí gin smíchat s Lillet Blanc, pomerančovým likérem, absintem a šťávou z limetky. Koktejl údajně postaví na nohy i mrtvého.
AVIATION
V letech minulých bylo vytvoření správné receptury problematické, neboť ingredience Creme de Violette byla nedostatkovým zbožím. Dnes je problém vyřešen, zbývá přidat gin, maraschino a šťávu z citronu.