28. prosince 2020 23:19

Dlouhej kouř a pohoda...

Zatímco Winston Churchill hovořil o tom, že v poslední době čte tolik špatných věcí o kouření, že se rozhodl přestat číst, zakladatel psychoanalýzy, příborský rodák Sigmund Freud pro změnu pravil: „Vzdáte-li se kouření, pití a milování, nebudete ve skutečnosti žít déle, ale jen vám to tak bude připadat.“ Navíc aktuální čas nouze přímo vybízí k dlouhému kouři a sklence čehosi dobrého.

Davidoff Robusto Intenso + Cigar Blend Joseph Magnus Bourbon

Doutník z limitované edice končícího roku. V tomto případě vsadil renomovaný producent z Dominikánské republiky na výběr šesti špičkových tabáků stařených sedm let. Asi během 70 minut se tak kuřákovi postupně dostane ořechů, koření, smetany, hořké čokolády, pepře, kakaa, karamelu. Top bourbon „končil“ v sudech po armagnaku, výsledkem čehož jsou tóny fíků a sušených meruněk. Dokonalá kombinace.

Plasencia Alma Del Fuego + Kamiki Intense Wood

Kuřivo je v tomto případě z Nikaraguy, na chuti, nabízející koření, tóny mandarinek a pražených kešu ořechů, se výrazně podepsala sopečná půda z ostrova Ometepe tvořeného dvěma vulkány na jezeře Nikaragua. Vhodným spoluhráčem sladšího doutníku z kategorie střední třídy je japonská whisky, která vzniká dvojím stařením, přičemž ke druhému staření je uložena do sudů z japonského cedru. V tomto případě se jedná o japonskou sladovou whisky kombinovanou s whisky celého světa. Chuť pepře, cedru a květin.

Arturo Fuente Opus X Robusto + Whistle Pig Old World Rye

Vysoce ceněný doutník z Dominikánské republiky, v roce 2013 byl experty Cigar Magazine oceněn jako doutník roku. Chuťově silný s tóny kávy, dřeva a koření se sladkými podtóny, jehož konzumace zabere až 90 minut. Tento čas lze „zabít“ usrkáváním dvanáctileté žitné whisky ze sudů z amerického dubu, jejíž proces zrání byl ukončen v sudech madeira (63 %), sauternes (30 %) a portské (7 %).

Fonseca Delicias + Frapin „Cigar Perfect“ Cognac

Kubu zastupuje doutník střední síly tvaru petit corona. Zemitá chuť dubu, trávy, zeleného a černého pepře, medu a ořechů, dokonale souzní s dvacetiletým protějškem kategorie XO země galského kohouta, jehož datem zrodu je rok 1270. Jedná se o koňak kategorie Premier Cru z oblasti Grande Champagne. Jemná rovnováha mezi sušeným a kandovaným ovocem, medem a kořením.

Padrón 1926 No. 1 Natural + Dalmore Whisky Cigar Malt

Speciální doutník plné chuti původem z Nikaraguy nabízí komplexnost, rovnováhu a vynikající chuť pětiletého kubánského tabáku. Vyvážená a hladká chuť s bohatými tóny zrnkové kávy a kakaa. Kouření zabere až 90 minut. Mistrovské dílo master blendera Richarda Patersona z kategorie single malt má pestrou minulost v podobě pobytu v sudech po sherry, rumu Matusalem a v barikových sudech Cabernet Sauvignon. Kombinace dodává whisky z tradiční palírny chuť tropického ovoce, skořice a karamelu.