návrat zpět
Co hledáte?
Smazat

reklama

reklama

Autor: profimedia.cz
Lifestyle

Calvados a koktejly? Proč ne!

Vydáno: 17.02.2021
Poprvé jsem na calvados narazil někdy v patnácti letech díky Remarqueově knize Vítězný oblouk, ve které se lihovina z jablek konzumovala v míře větší než malé snad na každé druhé stránce.

První vzájemný kontakt nedopadl pro calvados zrovna nejlépe, nechal jsem si ale poradit, že není radno dělat předčasné závěry, neboť i v případě tohoto ovocného destilátu platí pravidlo, že ke kvalitě je nezbytné se časem propít. Troufám si říci, že se tak skutečně stalo, a proto mám s calvadosem, stejně jako s koňakem coby součástí míchaných nápojů, lehký problém. Na druhou stranu, proti chuti a gustu…

Accountrement

Koktejl, který vytvořil v roce 2008 Chris Hannah ve francouzském baru Arnaud 75, New Orleans. K přípravě jsou zapotřebí kromě calvadosu rovněž Grand Marnier, italský likér Strega, čerstvá citronová šťáva a led. Zajímavou složku tvoří americký Peychaud’s Bitters. Autorem původních kapek bitters, které ovšem chuťově velmi ladily s koňakem, se stal v roce 1793 lékárník Antoine Amedie Peychaud. Kapky se dodnes vyrábějí v původní receptuře. Jednotlivé složky putují do šejkru, koktejl se podává ve skleničkách na martini, ozdobený koktejlovými třešněmi.    

Apple Brandy Sour

V případě touhy po tomto koktejlu je nutno mít k dispozici calvados, citronovou šťávu, cukrový sirup a Angosturu Bitters neboli koktejlové bitters na bázi hořce. K tomu všemu jeden bílek. Výsledný produkt se servíruje ve sklenicích Old Fashioned, kterým se u nás říká whiskovka. Ozdobu tvoří plátek citronu a koktejlová třešeň.

Apple Jack Rabbit

Vzhledem k názvu pro playboye koktejl takřka povinný. Jeho dvě třetiny tvoří calvados, o zbytek se víceméně rovnoměrně postarají čerstvě vymačkaná šťáva z pomeranče a citronu plus javorový sirup. I v tomto případě platí pravidlo o protřepání, nikoli promíchání. Estetický dojem zvýší plátek citronu.

Autor: @the.rabbit.hole.music.bar

Apple Cart

Základem je pochopitelně calvados, další ingredience tvoří De Kuyper Triple Sec (nizozemský likér z destilovaného extraktu z pomerančů) a Apple Schnapps. Nealkoholická složka se skládá z čerstvě vymačkané citronové šťávy a ledu. Všechny ingredience nutno protřepat v šejkru a nalít do sklenice kategorie coupe glass.

Calvados Fruit Cup

Při pohledu na použité ingredience vzbuzuje „ovocný pohár“ oprávněný zájem. Základ totiž tvoří vedle calvadosu a Martini Rosso rovněž Orange Curaçao neboli likér s příchutí pomerančů, které rostou na ostrově Curaçao na pobřeží Venezuely. Tím to ale zdaleka nekončí, ve hře jsou totiž ještě kola, angostura a zázvorové pivo Thomas Henry Ginger Ale. Všechny ingredience se nalijí do válcovité sklenice zvané collins, objem asi 3,5 deci. Ovocná složka se skládá z plátků citronu, pomeranče, rozhodně neuškodí ani jahody.

Fallen Leaves

Koktejl představující výzvu z kategorie mimořádných. Dost dobře si totiž nedovedu představit, jak zareaguje organismus na kombinaci calvadosu, koňaku plus suchého a sladkého vermutu. Na druhou stranu jsou výzvy od toho, aby byly přijímány.

(Článek Playboyův průvodce světem nápojů, pojednávající o calvadosu, čtěte v březnovém čísle Playboye)

Související témata: calvados , průvodce , Playboy 03/21 , koktejl , gurmet