návrat zpět
Co hledáte?
Smazat

reklama

reklama

Autor: profimedia.cz
Lifestyle

5 padlých (údajných) mýtů o zdravé výživě

Vydáno: 05.11.2020
Mezi oblasti, pro které platí lehce pozměněné Sokratovo „Vím, že skoro nic nevím“, patří i sféra zdravé výživy, kterou charakterizuje přímá úměra mezi počtem odborníků a názorů.

Proto se jako přijatelná jeví teorie kolegů z ruského vydání Playboye, podle kterého neexistují ve spojitosti se zdraví prospěšným stravováním univerzální pravidla. Naštěstí se převážná část poradců shodne alespoň na tom, že například kilo pokud možno nejtučnějšího ovaru konzumovaného hodinu před spaním asi nepomůže nikomu.

1. Vyvarujme se průmyslově zpracovaných potravin...

Problém spočívá v tom, že není průmyslové zpracování jako průmyslové zpracování. Podle norem amerického Ministerstva zdravotnictví a sociálních služeb je průmyslově zpracovaná „každá potravina, u které došlo ke kombinaci s alespoň jednou další přísadou, nebo byla nějakým způsobem upravena, přičemž do této kategorie spadá konzervování, pasterizování, míchání, krájení na plátky“.

Realita je tedy taková, že pokud se nejedná o stravu výhradně v původním stavu, konzumujeme průmyslově zpracované potraviny. A neplatí to pouze pro uzeniny, hamburgery či koblihy, ale také například o jinak zdraví prospěšné celozrnné pečivo, jogurt, kefír, uzeného lososa, konzervovaný hrášek, fazole, čočku.

2. Nekonzumujme příliš ovoce...

Obsahuje totiž cukr, proto bychom se měli podle některých expertů jeho časté konzumaci vyvarovat. Zároveň kromě cukru obsahuje ovoce, zejména pak bobule, jablka a banány, vlákninu, která navazuje pocit sytosti a zpomaluje rychlost průniku cukru do krve. Kromě toho pomáhá udržovat jeho stabilní hladinu v krvi.

3. Nejezme večer...

Je ovšem otázkou, jak se s údajnou škodlivostí večerního jídla vyrovná jedinec, jemuž pracovní vytížení povoluje pohybové aktivity dejme tomu po devatenácté hodině. Nedoplníme-li likvidování kalorií, včetně cukrů, cvičením, je to pro organismus stejně „prospěšné“ jako hladovění. Podle výživové poradkyně Daliny Soto není radno večeřet v pět hodin odpoledne a jít spát o půlnoci, neboť tělo, které bdí, vyžaduje energii.

Podle výživové poradkyně Daliny Soto není radno večeřet v pět hodin odpoledne a jít spát o půlnoci, neboť tělo, které bdí, vyžaduje energii.
Autor: profimedia.cz Podle výživové poradkyně Daliny Soto není radno večeřet v pět hodin odpoledne a jít spát o půlnoci, neboť tělo, které bdí, vyžaduje energii.

4. Zažeňme hlad sklenicí vody...

Nelze zpochybnit, že voda skutečně potlačí v okamžiku konzumace pocit hladu, jedná se však o krátkodobý efekt, neboť jinak životadárná tekutina není zdrojem energie, bez které tělo nefunguje. Kromě toho se módní trend proměnil v takzvaný aquaholismus, přičemž nadměrné přijímání tekutin škodí srdci, ledvinám, oběhovému aparátu. Kromě toho je nadměrná konzumace vody příčinou ředění minerálů v krvi vedoucí k nerovnováze v buňkách. Tento proces se nazývá hyponatrémie a může vést až k smrti. Takže pijme vodu, pokud máme žízeň, v případě hladu se najezme.

5. Zbavme tělo sacharidů...

Není to tak dávno, co byl běžný konzument doslova zavalen informacemi o užitečnosti tuků a vysoké efektivitě keto a paleo diet, ve druhém případě se pak dokonce psalo o návratu do éry stravování doby kamenné. Naopak současné trendy a nejspíš i zdravý rozum velí věřit názoru, že sacharidy, jako obiloviny, ovoce, luštěniny, zelenina, dodávají tělu palivo a energii nezbytnou pro plnohodnotný duševní i fyzický výkon.

Související témata: zdraví , výživa , jídlo , potraviny