V říjnovém čísle mimo jiné svou práci válečné reportérky popisuje Lenka Klicperová, ve 20 otázkách pak první dáma česká dámské módy Tatiana Kováříková přiznala, že už nestihne obléknout celý svět. Armádní generál Jiří Šedivý se po odchodu do výslužby vyprofiloval v jednoho z nejuznávanějších a nejrespektovanějších bezpečnostních a vojenských odborníků. Co nám prozradil v interview? Fenoménem je tentokrát režisér James Cameron, který je považován i za jednoho z nejvlivnějších lidí současnosti. A nechybějí samozřejmě krásné ženy...
L’Arpège, Restaurante Martin Berasategui, De Librije, Noma, Nihonryori RyuGin - pár tipů na restaurace, kde se opravdu dobře najíte.
Zdroj: profimedia.cz
L’Arpège, Restaurante Martin Berasategui, De Librije, Noma, Nihonryori RyuGin - pár tipů na restaurace, kde se opravdu dobře najíte.
Zdroj:
profimedia.cz
Přes veskrze kladný vztah k ženám souhlasím s irským dramatikem G. B. Shawem, že žádná láska není tak opravdová, jako je láska k jídlu. Pár tipů na restaurace, kde se opravdu dobře najíte, proto není od věci.
1. L’Arpège
Místo: Francie, Paříž
Proč: Majitelem a kuchařem v jedné osobě je Alain Passard, muž, který změnil vnímání zeleniny. Jak píše ve své kuchařce The Art of Cooking with Vegetables, musí se kuchař nechat unést barvami surovin a vařit podle citu. Nemá problém s rybami a mořskými plody, červené maso však najdete v menu jeho restaurace stěží. Přes tři michelinské hvězdy se jedná o pohodovou hospodu s pouhými dvanácti stoly.
Co: Zeleninové suši, grilovaný chřest, humr s fíkovým olejem a česnekem, hovězí vývar s raviolami…
Za kolik: Degustační menu vyjde asi na 400 eur.
L’Arpège
Zdroj: profimedia.cz
L’Arpège
Zdroj:
profimedia.cz
2. Restaurante Martin Berasategui
Místo: Španělsko, Lasarte-Oria
Proč: Šéfkuchařem je osmihvězdičkový hrdý Bask, jehož jméno restaurace nese. Razí zásadu, že v dokonalé jednoduchosti je síla.
Za kolik: Degustační menu o 14 jednohubkách stojí 230 eur.
Restaurante Martin Berasategui
Zdroj: profimedia.cz
Restaurante Martin Berasategui
Zdroj:
profimedia.cz
3. De Librije
Místo: Nizozemsko, Zwolle
Proč: Restaurace má tři michelinské hvězdy. Kromě skvělé kuchyně zaujme nepochybně prostředí, neboť majitel a šéfkuchař Jonnie Boer zrenovoval spolu se svou manželkou bývalý klášter, v jehož knihovně otevřel stylovou restauraci.
Co: Mladá makrela s paprikou, treska se sušenou klobásou a celerovým vývarem, jehněčí se špenátem a křenem, pečený ananas, lilkový kompot se zázvorem, rizoto z červené řepy…
Za kolik: Cena degustačního menu 130–150 eur.
De Librije
Zdroj: profimedia.cz
De Librije
Zdroj:
profimedia.cz
4. Noma
Místo: Dánsko, Kodaň
Proč: Za konceptem stojí a vaří zbožňovaný i proklínaný René Redzepi. Přestože byla jeho původní restaurace stejného názvu vyhlášená hned čtyřikrát nejlepší hospodou světa, rozhodl se majitel nejen pro změnu místa, ale i celkové koncepce vaření. Místo původní nordické kuchyně převládá sezonní. Od května do září jsou v nabídce výhradně vegetariánská jídla, na podzim převládá zvěřina a lesní plody.
Co: Fritovaný mech, jikry z mořského ježka, přírodně kvašený chleba, mořský ježek se zelím, langusta s cibulí, zelené výhonky s marinádou z mušlí, grilovaná cibule, dýně s kaviárem a pečená divoká kachna…
Za kolik: Degustační menu stojí 265 eur.
Noma
Zdroj: profimedia.cz
Noma
Zdroj:
profimedia.cz
5. Nihonryori RyuGin
Místo: Japonsko, Tokio
Proč: Restauraci se třemi hvězdami průvodce Michelin vládne moudře a úspěšně hvězdný Seidži Jamamoto (70). Mistr je znám rovněž jako velký znalec a vyznavač čaje, který sám připravuje a často osobně poradí, jak tento nápoj spárovat s jídlem.
Co: Rybí vývar se škeblemi, grilované chobotničky s hráškem a vaječným krémem, tuňák, ryba fugu, játra mořského ďasa se špenátem, máslová ryba se strouhaným zázvorem, makrela s jarní cibulkou, hovězí na dřevěném uhlí s bílým chřestem…