30. dubna 2018 16:39

Kde se skvěle vaří, tam se dobře daří

Přes veskrze kladný vztah k ženám souhlasím s irským dramatikem G. B. Shawem, že žádná láska není tak opravdová, jako je láska k jídlu. Pár tipů na restaurace, kde se opravdu dobře najíte, proto není od věci.

1. L’Arpège

Místo: Francie, Paříž

Proč: Majitelem a kuchařem v jedné osobě je Alain Passard, muž, který změnil vnímání zeleniny. Jak píše ve své kuchařce The Art of Cooking with Vegetables, musí se kuchař nechat unést barvami surovin a vařit podle citu. Nemá problém s rybami a mořskými plody, červené maso však najdete v menu jeho restaurace stěží. Přes tři michelinské hvězdy se jedná o pohodovou hospodu s pouhými dvanácti stoly.

Co: Zeleninové suši, grilovaný chřest, humr s fíkovým olejem a česnekem, hovězí vývar s raviolami…

Za kolik: Degustační menu vyjde asi na 400 eur.

2. Restaurante Martin Berasategui

Místo: Španělsko, Lasarte-Oria

Proč: Šéfkuchařem je osmihvězdičkový hrdý Bask, jehož jméno restaurace nese. Razí zásadu, že v dokonalé jednoduchosti je síla.

Co: Divoký zajíc, dršťkový guláš, jehněčí kotleta, grilovaná svíčková, ústřice, lanýže, čokoládový dort, vanilkový jablečný koláč…

Za kolik: Degustační menu o 14 jednohubkách stojí 230 eur.

3. De Librije

Místo: Nizozemsko, Zwolle

Proč: Restaurace má tři michelinské hvězdy. Kromě skvělé kuchyně zaujme nepochybně prostředí, neboť majitel a šéfkuchař Jonnie Boer zrenovoval spolu se svou manželkou bývalý klášter, v jehož knihovně otevřel stylovou restauraci.

Co: Mladá makrela s paprikou, treska se sušenou klobásou a celerovým vývarem, jehněčí se špenátem a křenem, pečený ananas, lilkový kompot se zázvorem, rizoto z červené řepy…

Za kolik: Cena degustačního menu 130–150 eur.

4. Noma

Místo: Dánsko, Kodaň

Proč: Za konceptem stojí a vaří zbožňovaný i proklínaný René Redzepi. Přestože byla jeho původní restaurace stejného názvu vyhlášená hned čtyřikrát nejlepší hospodou světa, rozhodl se majitel nejen pro změnu místa, ale i celkové koncepce vaření. Místo původní nordické kuchyně převládá sezonní. Od května do září jsou v nabídce výhradně vegetariánská jídla, na podzim převládá zvěřina a lesní plody.

Co: Fritovaný mech, jikry z mořského ježka, přírodně kvašený chleba, mořský ježek se zelím, langusta s cibulí, zelené výhonky s marinádou z mušlí, grilovaná cibule, dýně s kaviárem a pečená divoká kachna…

Za kolik: Degustační menu stojí 265 eur.

5. Nihonryori RyuGin

Místo: Japonsko, Tokio

Proč: Restauraci se třemi hvězdami průvodce Michelin vládne moudře a úspěšně hvězdný Seidži Jamamoto (70). Mistr je znám rovněž jako velký znalec a vyznavač čaje, který sám připravuje a často osobně poradí, jak tento nápoj spárovat s jídlem.

Co: Rybí vývar se škeblemi, grilované chobotničky s hráškem a vaječným krémem, tuňák, ryba fugu, játra mořského ďasa se špenátem, máslová ryba se strouhaným zázvorem, makrela s jarní cibulkou, hovězí na dřevěném uhlí s bílým chřestem…

Za kolik: Degustační menu je za 300 dolarů.