Přes veskrze kladný vztah k ženám souhlasím s irským dramatikem G. B. Shawem, že žádná láska není tak opravdová, jako je láska k jídlu. Pár tipů na restaurace, kde se opravdu dobře najíte, proto není od věci.

Přes veskrze kladný vztah k ženám souhlasím s irským dramatikem G. B. Shawem, že žádná láska není tak opravdová, jako je láska k jídlu. Pár tipů na restaurace, kde se opravdu dobře najíte, proto není od věci.
Místo: Francie, Paříž
Proč: Majitelem a kuchařem v jedné osobě je Alain Passard, muž, který změnil vnímání zeleniny. Jak píše ve své kuchařce The Art of Cooking with Vegetables, musí se kuchař nechat unést barvami surovin a vařit podle citu. Nemá problém s rybami a mořskými plody, červené maso však najdete v menu jeho restaurace stěží. Přes tři michelinské hvězdy se jedná o pohodovou hospodu s pouhými dvanácti stoly.
Co: Zeleninové suši, grilovaný chřest, humr s fíkovým olejem a česnekem, hovězí vývar s raviolami…
Za kolik: Degustační menu vyjde asi na 400 eur.
Místo: Španělsko, Lasarte-Oria
Proč: Šéfkuchařem je osmihvězdičkový hrdý Bask, jehož jméno restaurace nese. Razí zásadu, že v dokonalé jednoduchosti je síla.
Co: Divoký zajíc, dršťkový guláš, jehněčí kotleta, grilovaná svíčková, ústřice, lanýže, čokoládový dort, vanilkový jablečný koláč…
Za kolik: Degustační menu o 14 jednohubkách stojí 230 eur.
Místo: Nizozemsko, Zwolle
Proč: Restaurace má tři michelinské hvězdy. Kromě skvělé kuchyně zaujme nepochybně prostředí, neboť majitel a šéfkuchař Jonnie Boer zrenovoval spolu se svou manželkou bývalý klášter, v jehož knihovně otevřel stylovou restauraci.
Co: Mladá makrela s paprikou, treska se sušenou klobásou a celerovým vývarem, jehněčí se špenátem a křenem, pečený ananas, lilkový kompot se zázvorem, rizoto z červené řepy…
Za kolik: Cena degustačního menu 130–150 eur.
Místo: Dánsko, Kodaň
Proč: Za konceptem stojí a vaří zbožňovaný i proklínaný René Redzepi. Přestože byla jeho původní restaurace stejného názvu vyhlášená hned čtyřikrát nejlepší hospodou světa, rozhodl se majitel nejen pro změnu místa, ale i celkové koncepce vaření. Místo původní nordické kuchyně převládá sezonní. Od května do září jsou v nabídce výhradně vegetariánská jídla, na podzim převládá zvěřina a lesní plody.
Co: Fritovaný mech, jikry z mořského ježka, přírodně kvašený chleba, mořský ježek se zelím, langusta s cibulí, zelené výhonky s marinádou z mušlí, grilovaná cibule, dýně s kaviárem a pečená divoká kachna…
Za kolik: Degustační menu stojí 265 eur.
Místo: Japonsko, Tokio
Proč: Restauraci se třemi hvězdami průvodce Michelin vládne moudře a úspěšně hvězdný Seidži Jamamoto (70). Mistr je znám rovněž jako velký znalec a vyznavač čaje, který sám připravuje a často osobně poradí, jak tento nápoj spárovat s jídlem.
Co: Rybí vývar se škeblemi, grilované chobotničky s hráškem a vaječným krémem, tuňák, ryba fugu, játra mořského ďasa se špenátem, máslová ryba se strouhaným zázvorem, makrela s jarní cibulkou, hovězí na dřevěném uhlí s bílým chřestem…
Za kolik: Degustační menu je za 300 dolarů.