17. února 2020 20:05

Zloduch je vždy zajímavý chlápek...

Filmový duben se ponese ve znamení pětadvacátého příběhu nezničitelného Jamese Bonda. Stejně jako v předchozích filmech se agent 007 ve snímku Není čas zemřít postaví v boji za světlé zítřky lidstva všeho schopnému zlosynovi.

Padoucha si v nové bondovce zahraje Rami Malek, loňský držitel Oscara za herecký výkon v hlavní roli ve filmu Bohemian Rhapsody. Naštěstí víme, že ať se děj filmu vyvíjí jakkoli, agent 007 to dotáhne do vítězného konce a získá zároveň přízeň diváků.

Diváka fascinuje temná stránka

Nejedná se přitom o jev z kategorie automatických, diváci mají totiž zlotřilce docela v oblibě. Stejně tak s nimi nemají problém herci, záporná postava je totiž spojena s větší možností seberealizace. „Vždycky je to zábava a jak bylo řečeno, snažíme se hrát záporňáky tak, aby nebyli až tak záporní. Chceme, aby na nich bylo něco, co je možné mít rád. Musíme ale nejdřív přijít na to, co to je. Je to těžké, ale je potřeba se snažit. Opačně je to stejné, když hrajete kladnou postavu, musíte najít její chyby a zahrát to tak. Snažíme se z něj udělat člověka, jak to jen jde, ale je to samozřejmě pořád Hannibal,“ vysvětluje dánský herec Mads Mikkelsen, jinak dr. Lecter ze seriálu Hannibal. Zároveň v rozhovoru pro server SerialZone prozradil, co na postavě nejznámějšího filmového konzumenta lidského masa přitahuje diváky. „Nevím, zda jde o něco konkrétně spojeného s Hannibalem jako takovým, ale podle mě diváka fascinuje a zajímá temná stránka. Zloduch je vždycky zajímavý chlápek, kterému projdou věci, o nichž sníme jen ve svých nočních můrách. Je to svým způsobem přitažlivé. Tedy doufejme, že ne moc.“

Není zlo jako zlo...

Vzrůstající oblibu záporných postav vysvětlují sociologové také změnou společenských poměrů. V puritánské Americe 50. let minulého století byl mezi negativní hrdiny řazen i detektiv Phil Marlowe, jehož jediným nedostatkem byl pozitivní vztah k alkoholu a ženám. Leč doba se mění, proto se diváci v kinech či u televizních obrazovek naučili hrdinům odpouštět nejen příslušnost k mafii (Kmotr, Sopranovi), drogový byznys (Scarface), loupežné přepadení (Nelítostný souboj), hození nepohodlné novinářky do kolejiště metra (Dům z karet) či pojídání lidí (Mlčení jehňátek).

Vědci z Fakulty komunikace na Bostonské univerzitě hledali důvod sympatií spořádaného občana s filmovými antihrdiny. V první řadě dospěli k zjištění, že dospělý divák nevěří v absolutní vítězství dobra nad zlem. Kromě toho není zlo jako zlo. Například respondenti oslovení v souvislosti se seriálem Perníkový táta vnímali hlavního hrdinu Waltera Whitea vyloženě pozitivně. Proměna bezúhonného středoškolského učitele chemie ve vařiče modrého amfetaminu a drogového dealera jim vzhledem k motivaci Waltera vůbec nevadila. Vařič a distributor drog, otec nemocného syna, se totiž vydal na cestu zločinu ve snaze zabezpečit rodinu poté, když sám onemocněl rakovinou. Oslovení diváci se nakonec shodli na tom, že Walterovi vlastně nic jiného, než se vydat na dráhu zločinu, ani nezbývalo.

Opraváři vad systému

Stejně tak diváci fandili seriálovému Dexteru Morganovi (Michael C. Hall). Antihrdina přitom ignoroval rigidní dodržování presumpce neviny a bral spravedlnost doslova do vsvých rukou. Zločince uniknuvší systému vlastnoručně nejdřív probodl, pak naporcoval a pytle s odpadky hodil do moře.

Pochopení a sympatie se pak dočkal i Clyde Shelton (Gerard Butler), antihrdina filmu Ctihodný občan. Vzorný manžel a otec se stal svědkem brutální vraždy manželky a dcery. Vzít spravedlnost do vlastních rukou se rozhodl s mimořádnou razancí, až když stát v podobě státního zástupce, jinak typicky kladného hrdiny, upřednostnil v rámci systému před spravedlností dohodu s jedním z vrahů. A když v samém závěru spravedlnost, rozuměj systém, zvítězí, je drtivá většina diváků zklamána. „Jo, ten film můžu. Škoda toho konce. Měl se té advokátsko-soudcovské a politicko-kuplířské svoloče zbavit úplně,“ konstatoval v reakci na film uživatel Brouk.

(Hitparádu o zlosynech, před kterými spasil James Bond svět, čtěte v březnovém čísle Playboye)