27. července 2021 21:22

Woody Harrelson: vždy na sto procent

Jeden z nejvšestrannějších herců Hollywoodu, v jehož repertoáru je akce, komedie i sci-fi, oslavil 23. června šedesáté narozeniny. Předtím mimo jiné pravil, že byl svým třem dcerám názorným příkladem toho, co nedělat.

Co se v mládí naučíš...

Stoupenec liberalizace konopí, kritik testů na zvířatech, zelený aktivista a vegan Woodrow Tracy Harrelson se narodil v roce 1961 v texaském městě Midland. Spolu se dvěma bratry Jordanem a Brettem byl vychováván v duchu učení presbyteriánské církve. Otec působil jako nájemný vrah, místo s potomky tak trávil víc času ve vězení. Rodina proto patřila mezi méně majetné a byla odkázána na příjmy matky, která pracovala jako sekretářka. Po čase se odstěhovala do Ohia, vysokou školu Hanover College, ze které si odnesl bakalářské diplomy z divadelního umění a angličtiny, Woody vystudoval v Indianě. Mezi jeho kamarády patřil v té době budoucí viceprezident éry Donalda Trumpa Mike Pence. Hercovo pozdější vyjádření o tom, že během svého pobytu v Hollywoodu viděl hodně narcisů, ale Trumpovi se zdaleka žádný nevyrovná, přátelství ukončilo.

Během mládí si Woody přivydělával v místním zábavním parku, nabyté zkušenosti se mu nepochybně hodily při natáčení akční komedie Zombieland (2009) pojednávající o dvou mužích snažících se přežít ve světě ovládaném zombies, ve které si zahrál roli drsného zabijáka Tallahasseho. Po deseti letech přišlo na řadu pokračování Zombieland: Rána jistoty.

Bible, Keňa, fotbal...

V čase vysokoškolských studií propadl Woody teologii a věnoval se studiu bible. Jak později přiznal, brzo objevil „umělou“ podstatu nejcennější křesťanské knihy a začal klást sám sobě otázku, zdali bůh opravdu oslovuje lid prostřednictvím bible. Nakonec dospěl k přesvědčení, že se jedná o nástroj k ovládání lidí.

V roce 1991 se rozhodl si od Hollywoodu odpočinout, proto zamířil do poněkud netradiční destinace v podobě Keni. Navíc většinu odpočinku trávil mimo hlavní město. Kromě filmu zvládá Woody Harrelson i další aktivity, v roce 2001 si například otevřel Oxygen bar v západním Hollywoodu, ve kterém se podává kyslík.

I u tak úspěšného herce existují projekty, které nedopadly. V roce 2007 se dal herec dohromady s Oliverem Stonem a dohodli se na filmu Pinkville pojednávajícím o masakru ve vesnici My Lai. Mnohaoscarový režisér tehdy plánoval dokončení vietnamské série – Četa (1986), Narozen 4. července (1989) a Nebe a země (1993). Ve stejné době však vypukla stávka hollywoodských scenáristů a producenti z projektu vycouvali.

V roce 2010 byl herec součástí fotbalového týmu světa, který se utkal v rámci charitativní akce Soccer Aid na Wembley s domácí Anglií. Výběr Kennyho Dalglishe, ve kterém nastoupili například neporažený profesionální boxer Joe Calzaghe, „mentalista“ Simon Baker, slavný kuchař Gordon Ramsay a fotbalové hvězdy Zinedine Zidane či Luis Figo, dotáhl zápas do penaltového rozstřelu. Woody se stal úspěšným střelcem rozhodujícího pokutového kopu.

Bílý muž, který umí hrát

Na dotaz, co z Harrelsonovy tvorby zhlédnout, existuje snadná odpověď. Prakticky všechno a vybere si každý. Woody Harrelson získal tři nominace na Oscara. Nejdřív za výkon ve snímku Miloše Formana Lid versus Larry Flynt (1996), ve kterém se zhostil role pornomagnáta a zakladatele magazínu Hustler. V roli filmového bratra se pak objevil jeho skutečný bratr sourozenec Brett. Další nominace se dočkal za film Posel (2009), ve kterém ztvárnil roli „anděla smrti,“ příslušníka armády, který v době války v Iráku jako první informoval rodinné příslušníky o skonu některého z nejbližších. Třetí nominace přišla za roli ctihodného policisty ve snímku Tři billboardy kousek za Ebbingem (2017). Své mistrovství předvedl rovněž v oscarovém thrilleru Tahle země není pro starý (2007).

Tím výčet povedených filmů s Woodym Harrelsonem rozhodně nekončí. Za zhlédnutí nepochybně stojí Bílí muži neumějí skákat (1992) a Vlak plný peněz (1995), v obou se představil po boku Wesleyho Snipese. Mezitím stihl kultovní snímek Takoví normální zabijáci (1994) a Neslušný návrh (1993) s Robertem Redfordem a Demi Moore. O Harrelsonově herecké univerzálností vypovídají role ve snímcích Vítejte v Sarajevu (1997), Tenká červená linie (1998) a Vrtěti psem (1997), v posledním filmu se potkal s Dustinem Hoffmanem a Robertem De Nirem. Z filmů nového milénia lze mimo výše uvedených doporučit snímek Sedm psychopatů (2012) a seriál Temný případ (2014).

Opomenuto by rovněž nemělo být drama Její případ (2005), ve kterém hraje Charlize Theron slušnou ženu potýkající se s nepřízní okolí. V jedné ze scén musel Woody Harrelson pacifikovat úderem do obličeje Chrise Mulkeye. Nakonec z toho byla přesná rána a zlomený nos. Woody prostě dělá vše na sto procent a jinak tomu nebude.