13. července 2018 15:32

Vším, čím byli, byli rádi

Přestože je dnes známe jako hvězdy filmového plátna, jejichž honoráře dosahují astronomických výšek, vězte, že v případě mnoha hollywoodských celebrit platí: Vším, čím jsem byl, byl jsem rád!

Marlon Brando | 1924 – 2004, USA, kopáč

V dětství to Marlon Brando zkoušel jako mim, když úspěšně napodoboval grimasy lidí z nejbližšího okolí. Ve 40. letech vymetli budoucího dona Corleoneho ze školy, mladík se brzy rozhodl pro armádní dráhu. Lékařská komise ale neuznala Marlona schopným vojenské služby. V roce 1943 se tak budoucí herec chopil krumpáče, aby pod žhnoucím sluncem kopal a kopal. Herecká škola se logicky jevila jako vysvobození.

Matthew McConaughey | 1969, USA, slepičí farma

Populární Američan se rozhodl pro hereckou dráhu ve dvaadvaceti letech. Nejdřív si zahrál v několika reklamách, svou první filmovou roli získal ve snímku Omámení a zmatení. Ještě předtím však pobýval několik let v Austrálii, kde se živil jako zaměstnanec slepičí farmy. Jeho pracovní náplň se skládala z úklidu kurníků a sběru vajec.

George Clooney | 1961, USA, sběrač tabáku

Původně toužil dnešní idol dívek a žen po kariéře hráče baseballu. Nakonec však v týmu Cincinnati Reds usoudili, že existují přece jen perspektivnější jedinci. Clooney pak ukončil studia politologie a po neúspěchu u přijímaček na univerzitu dospěl k rozhodnutí, že to zkusí jako herec. Filmovou kariéru zahájil několika epizodními rolemi, které stěží pokryly životní náklady. Začínající herec tak musel vzít zavděk nepříliš atraktivní profesí sběrače tabáku.

Quentin Tarantino | 1963, USA, zaměstnanec půjčovny videokazet

Režiséru takových skvostů jako Pulp Fiction nebo Jackie Brown bylo od dětství jasné, že jeho osudem je filmové plátno. Začal od píky jako prodavač popcornu v kině, pak zkusil kurz herectví, aby nakonec zakotvil jako zaměstnanec videopůjčovny. Z titulu své funkce zhlédl Quentin Tarantino bezpočet filmů, o jejichž obsahu pak dlouze debatoval se svými zákazníky. Lepší průpravu pro pozdější práci režiséra si lze stěží představit.

Harrison Ford | 1942, USA, tesař

Příběh nejslavnějšího filmového archeologa planety dokládá, jak nezbytné je mít vedle talentu také patřičnou dávku štěstí a být včas na správném místě. Když v 60. letech minulého století vyhodili Harrisona Forda z univerzity, mladý muž se sebral a odjel do Los Angeles dobýt Hollywood. Nejdřív sice podepsal kontrakt se studiem Columbia Pictures, jenže brzy zjistil, že scény s jeho účastí končí pravidelně ve střižně. A tak se budoucí Indiana Jones rozhodl změnit profesi a věnovat se tesařině. Jednoho dne přišla zakázka na úpravu kanceláře režiséra George Lucase. Do té doby nepříliš úspěšný herec padl slavnému režisérovi do oka a dostal roli ve filmu Americké graffiti (1973), který byl oceněn Zlatým glóbem. Pak už to všichni známe…

Jim Carrey | 1962, Kanada, uklízeč

Když bylo Jimovi šestnáct, jeho otec zbankrotoval a rodina žila v malém obytném přívěsu. V té době navštěvoval budoucí herec školu, do rodinného rozpočtu navíc přispíval jako uklízeč v továrně. Práce z kategorie nepříliš kreativních mladého hocha nejspíš neuspokojovala, proto pověsil za dva roky kbelík s mopem na hřebík a nabral směr Hollywood.

Al Pacino | 1940, USA, revizor

Jeden z nejlepších herců filmové historie to neměl snadné. V devíti letech začal kouřit, ve třinácti se dal na alkohol a marihuanu. O čtyři roky později vyrazili Al Pacina nejdřív ze školy, pak také z domu. Vzhledem k nutnosti sehnat nějakým pokud možno legálním způsobem finance na nájem a kurz herectví, pracoval Al Pacino jako revizor v newyorských autobusech.

Brad Pitt | 1963, USA, reklamní kuře

Dva měsíce před ukončením studií na univerzitě v Missouri se mladý Brad rozhodl, že to pro něj není to pravé ořechové a vyrazil směr Hollywood. Čas čekání na hvězdnou kariéru si krátil vyděláváním peněz. Jedním z angažmá byl i post kuřete pobíhajícího před mexickou restaurací El Pollo s cílem přesvědčit hosty o nezbytnosti návštěvy podniku.

Clint Eastwood | 1930, USA, čistič bazénů

Po ukončení školy zamířil budoucí westernový hrdina a drsný komisař Harry na vojnu, kde absolvoval speciální kurz plavání a potápění. Ještě předtím, než se stal slavným, si přivydělával jako čistič bazénů. Ironií osudu pracoval pro boháče v Hollywoodu, kteří se pak po několika letech asi nestačili při sledování snímků Pro hrst dolarů, Kam orli nelétají či Drsný Harry divit.

Julia Roberts | 1967, USA, prodavačka zmrzliny

Když dorazila sličná Julia do New Yorku, byly Pretty Woman či Erin Brockovich v nedohlednu. Leč mladá dáma z Georgie šla pevně za svým cílem a na hereckou školu si vydělávala mimo jiné jako prodavačka zmrzliny.