4. listopadu 2019 20:05

V hlavní roli Robert De Niro

Tentokrát je tomu tak v novém snímku Irčan, ve kterém hraje s mistrovstvím sobě vlastním postavu nájemného vraha Franka Sheerana zvaného Irčan. Něco málo informací o Robertu De Nirovi (1943) je proto určitě k prospěchu věci.

Co se v dětství naučíš…

Poprvé se budoucí herecká superstar představila ve svých deseti letech v divadelním představení Čaroděj ze země OZ v roli Zbabělého lva. O sedm let dřív se jeho rodiče Virginie a Robert rozvedli. Oba byli umělci, otec expresionistický malíř a sochař, matka malovala a psala básně. Výchova hocha byla sice svěřena matce, Robert jr. však rovněž čile komunikoval se svým otcem, který synka brával pravidelně do kina. Vzhledem k bledé tváři měl přezdívku Bobby Milk. Později prozradil, že jeho hereckými vzory byli Montgomery Clift, Robert Mitchum a Marlon Brando.

Svatba, baseball, kmotr

První film The Wedding Party natočil Robert De Niro v roce 1963, uvedení do kin se snímek dočkal až po šesti letech. Další příležitost přišla v roce 1973. Ve sportovním dramatu Bang the Drum Slowly, ve kterém hrál hráče baseballu umírajícího na Hodgkinův lymfom, tajícího smrtelnou chorobu před svým okolím. Pak přišel Kmotr II.

Italský stereotyp

Robert De Niro je od roku 2004 vedle amerického rovněž vlastníkem italského pasu. V případě italského čestného občanství se jednalo o komplikovaný proces. Vlivná organizace Řád synů Itálie v Americe lobbovala ze všech sil proti, jejím členům vadily role, ve kterých herec podle jejich názoru prezentoval tendenčně takzvané italské stereotypy.

Ponoření se do role

Před natáčením podle mého názoru nejlepšího De Nirova filmu Taxikář získal herec pro „studium“ výkonu profese licenci číslo 265216. Několik týdnů pak strávil za volantem žlutého vozu v nočním New Yorku. Ještě dál pokročil v rámci důvěryhodného ztvárnění pomstychtivého zločince Maxe Cadyho ve filmu Mys hrůzy, kdy si za 20 tisíc dolarů nechal odborně poničit zuby. Na mnohem větší částku vyšlo uvedení chrupu do původního stavu.

Zuřící býk

Za roli boxera Jakea LaMotty ve snímku Zuřící býk dostal Robert De Niro Oscara pro nejlepšího herce v hlavní roli. Před natáčením se musel naučit boxovat, lekce mu dával samotný LaMotta. Herec se ukázal jako učenlivý žák, vyhrál totiž oba zápasy, do kterých nastoupil. Další úkolem bylo navýšit během natáčení patřičnou hmotnost, díky konzumaci zmrzliny a těstovin nabral herec 30 kilo. Původně mělo předávání Oscarů probíhat 30. března, ceremonie však musela být o den odložena. Stalo se tak kvůli neúspěšnému pokusu o atentát na prezidenta Ronalda Reagana. Atentátník John Hinckley se nechal slyšet, že ho k jeho činu inspiroval film Taxikář, ve kterém hrál Robert De Niro hlavní roli.

Herectví prochází žaludkem

Vedle herectví je Robert De Niro majitelem restaurací Ago (Los Angeles) a Nobu (New York). Spolu s režisérem Francisem Fordem Coppolou a hercem Robinem Williamsem vlastní v San Francisku restauraci Rubicon.

Něco málo Evropy

Přestože je Robert De Niro spojen převážně s americkou produkcí, v roce 1976 se představil, například vedle Gérarda Depardieua a Donalda Sutherlanda, ve víc než pětihodinovém snímku italského režiséra Bernarda Bertolucciho XX. století. Tradičně skvělá hudba Ennia Morriconeho. Kvůli smluvním závazkům spojeným s natáčením nemohl herec v roce 1975 převzít osobně Oscara za nejlepší vedlejší roli ve filmu Kmotr II.

Spolupráce gigantů

Hned ve čtyřech případech dali režiséři dohromady hvězdnou dvojici Robert De Niro – Al Pacino. Stalo se tak ve filmech Kmotr II (1974, Francis Ford Coppola), Nelítostný souboj (1995, Michael Mann), Oprávněné vraždy (2008, Jon Avnet), a Irčan (2019, Martin Scorsese).

Sexuální aféry

V roce 1998 byl během natáčení filmu Ronin Robert De Niro vyslýchán francouzskou policií. Tématem rozhovoru byl vztah k prostitutkám. Herec pak prohlásil, že ho ve Francii už nikdo nikdy neuvidí. Letos v říjnu obvinil svou produkční ze zpronevěry, dotyčná dáma reagovala obviněním ze sexismu. Podle Hollywood Reporter měl Robert De Niro vystavovat produkční „rokům genderové diskriminace a obtěžování“ včetně „bezdůvodného a nevyžádaného fyzického kontaktu“. Kromě toho měl dotyčné zadávat „stereotypně ženské úkoly, jako domácí práce“, a „ani se nehnul, když ji jeho přítel plácl po zadku“.

Úspěšný boj

V roce 2003 byla herci diagnostikována rakovina prostaty. V prosinci téhož roku podstoupil v newyorském Memorial Sloan Kettering Cancer Center úspěšnou operaci.

Nejlepší filmy

Vzhledem k tomu, že nevím o žádném špatném, těžko říct. Nicméně nejlepší desítku bych viděl následovně: Taxikář (1976), Zuřící býk (1980), Lovec jelenů (1978), Tenkrát v Americe (1984), Neúplatní (1987), Kmotr II (1974), Nelítostný souboj (1995), Špinavé ulice (1973), Mys hrůzy (1991), Ronin (1998).