15. května 2018 13:33
Jan Kratochvíl

V hlavní roli politika

V květnovém čísle Playboye jsme v rubrice Kultura věnovali pozornost filmu Nejtemnější hodina. Skvostný snímek pojednává o tom, jak Winston Churchill (Gary Oldman) činil na počátku druhé světové války zásadní rozhodnutí. Každopádně, pokud jde o spojení filmu a politiky, sir Winston Churchill v tom není a nebude sám.

1. Všichni prezidentovi muži (Alan Pakula, 1976)

Pravdivý příběh o tom, jak dva reportéři z The Washington Post Robert Woodward (Robert Redford) a Carl Bernstein (Dustin Hoffman) dotáhli do konce aféru Watergate a „sundali“ prezidenta Richarda Nixona.

2. V srdci bouře: Churchill ve válce (Thaddeus O’Sullivan, 2009)

Takřka dokonalý filmový obraz toho, jak se Winston Churchill (Brendan Gleeson) vypořádal s druhou světovou válkou. Škoda jen stopáže, jindy postačujících sto minut je v tomto případě žalostně málo.

3. Poslední skotský král (Kevin McDonald, 2006)

V hlavní roli ugandský diktátor generál Idi Amin. Role krutého pomatence se zhostil Forest Whitaker s takovým mistrovstvím, že z toho byl nakonec Oscar.

4. Lincoln (Steven Spielberg, 2012)

Snímek o tom, jak Abraham Lincoln (Daniel Day Lewis) rušil v Americe v průběhu války Severu proti Jihu otroctví. Anglický herec získal za roli amerického prezidenta Oscara.

5. Stalin (Ivan Passer, 1992)

Takřka tříhodinové mistrovské dílo přináší děsivý portrét zrůdného Gruzínce Džugašviliho-Stalina (Robert Duvall), který po Leninově smrti stanul v čele SSSR. „Až poznáte Stalina, bude vám to připadat, jako by se stal prezidentem USA samotný Al Capone,“ pravil představitel hlavního hrdiny po natáčení.

6. Mandela: Dlouhá cesta ke svobodě (Justin Chadwick, 2013)

Mimořádně povedený snímek o muži, který strávil z pozice celosvětové ikony boje proti apartheidu ve vězení sedmadvacet let, a přesto si zachoval dokonalý politický nadhled, vychází z Mandelovy (Idris Elba) autobiografie z roku 1994.

7. Králova řeč (Tom Hopper, 2010)

Důkaz toho, že vynikající film se dá natočit i na téma příběhu koktajícího krále Jiřího VI. (Colin Firth) a jeho logopeda. Proměněné oscarové nominace v kategoriích nejlepší film, mužský herecký výkon, režisér a původní scénář, jsou toho důkazem.

8. Gándhí (Richard Attenborough, 1982)

Tři hodiny a osm minut o tom, jak se z původně razantního právníka Mohandáse Gándhího (Ben Kingsley) stala díky důsledně uplatňované filozofii nenásilí jedna z největších duchovních osobností světa. Snímek získal v roce 1983 osm Oscarů, včetně těch nejcennějších – za nejlepší film, režii a herce v hlavní roli.

9. Frost/Nixon (Ron Howard, 2008)

Stejně jako snímek Všichni prezidentovi muži, představuje i film Frost (Michael Sheen) versus Nixon (Frank Langella) názornou ukázku toho, jak to vypadá, když novinář odvádí profesionální práci a má v politikovi zdatného sekundanta.

10. JFK (Oliver Stone, 1991)

Ač se to může zdát k nevíře, ještě předtím, než se oscarový a levičácký režisér Oliver Stone pustil do natáčení trapné oslavy Vladimira Putina, udělal pár skvělých filmů. JFK, v čele se státním zástupcem Jimem Garrisonem (Kevin Costner), patří právě do této kategorie.

11. Železná lady (Phyllida Lloyd, 2011)

Jak vidno na případě baronky Margaret Thatcher (Meryl Streep), nemusí být nejvyšší patra světové politiky určena pouze mužům. Příběh historicky první premiérky Spojeného království Velké Británie a Severního Irska svědčí o tom, že když se chce, skoro všechno jde.

12. V hlavní roli Gustáv Husák (Robert Sedláček, 2008)

Pravda, dokument „mikinového“ režiséra toho logicky nenabízí tolik, co předchozí snímky, za zhlédnutí ale určitě stojí. Už proto, že není od věci znát historii pro mnohé z nás rodné země.