23. srpna 2019 19:45

Top 10 Jamese Browna

Stěží může někdo alespoň trochu muziky znalý polemizovat s tím, že James Brown (1933–2006) patří mezi nejpozoruhodnější postavy historie světové pop-music. Pokud nevěříte, věnujte něco málo času deseti největším hitům bouřliváka, pro kterého nebylo opravdu nic nemožné.

  1. I Got You (I Feel Good) Megahit se zajímavou historií. James Brown nahrál skladbu v roce 1964, nicméně singl nemohl vyjít, protože vydavatelství King Records podalo žalobu. Soud nakonec rozhodl o tom, že Brownem preferované Smash Records bude moci vydávat pouze instrumentální verze, zatímco zpěv bude záležitostí King Records. To však Brownovi nebránilo, aby song zahrál na víc než třech stovkách koncertů. Nakonec se natáčelo v roce 1965 v miamském Criteria Studios, ve kterém později vzniklo album Eagles Hotel California. Skladba zazněla ve filmech Zamilovaný profesor, Bílí muži neumějí skákat, Bratrstvo černé pracky a Transformers, nechyběla ani v Simpsonových, Miami Vice či Show Billa Cosbyho.
  2. Please, Please, Please Skladba ze stejnojmenného alba z roku 1956, které se stalo vůbec prvním studiovým počinem Jamese Browna. Nahrávalo se v jeho rodném městě Maconu ve státě Georgia. Stalo se tak čtyři roky po propuštění zpěváka z detenčního centra pro mladistvé. Zdrojem inspirace se měl stát rokenrolový hudebník Little Richard, který dal Brownovi v restauraci ubrousek, na kterém bylo napsáno Please, Please, Please.
  3. Papa’s Got a Brand New Bag Pod slovem „bag“ se v tomto případě neskrývá taška, ale touha po změně. Skladba vyšla v roce 1965 poté, co se James Brown dohodl s vydavatelstvím King Records na nových podmínkách spolupráce. Muzikant si víc vydělal, navíc získal kontrolu nad vlastní produkcí. James Brown pak vzápětí vyrazil do Severní Karolíny, do Charlotte, a pustil se do práce.
  4. Try Me Když už se v roce 1958 zdálo, že kariéra Jamese Browna upadá, přišel velký hit. Try Me se stala jedničkou své kategorie v žebříčku Billboard, v absolutním pořadí Billboard Hot Top 100 z toho bylo 48. místo. Prodej singlu překročil hranici milionu prodaných kusů. James Brown a jeho kapela Flames tím odvrátili finanční nouzi.
  5. Living in America Za jedním z největších hitů Jamese Browna stál Sylvester Stallone, který hudebníka přesvědčil, aby song nazpíval pro jeho film Rocky 4. Psal se rok 1985, na jedné straně americký boxer Apollo Creed, na straně druhé nelítostný ruský zabiják Ivan Drago. Prostřednictvím singlu pronikl James Brown poprvé do anglické Top 10 a získal Grammy za nejlepší mužský výkon kategorie Rhytm and Blues.
  6. Night Train Písnička z roku 1962, při jejím nahrávání se James Brown chopil s úspěchem rovněž role bubeníka. Skladba vyšla na albu Live at the Apollo. Vzhledem k tomu, že vydavatelství nevěřilo v úspěch živého alba, vytáhl James Brown z vlastní kapsy 5700 dolarů a nahrávání financoval. Dobře udělal, vždyť Live at the Apollo se drželo v Hot 100 celých 66 týdnů.
  7. I Got the Feelin' Funková skladba vyšla nejdřív v roce 1968 na singlu, pak se téhož roku objevila na stejnojmenném albu. Vedle autora proslavil hit rovněž tehdy desetiletý Michael Jackson, který si song vybral v rámci konkurzu Jackson 5 usilujících o angažmá u vydavatelství Motown. Přes nepříliš kvalitní záznam stojí zhlédnutí videa na YouTube určitě za to.
  8. Get Up (I Feel Like Being a) Sex Machine Jamesi Brownovi nechybělo nikdy sebevědomí, skladba má takový tah na bránu, že být dotyčnou, určitě bych vstal. V roce 2004 označil Rolling Stone song za 326. nejlepší skladbu všech dob. Kromě tradičně skvělé rytmiky zaujmou klávesové nástroje.
  9. Say It Loud, I’m Black and I’m Proud Psal se rok 1968 a James Brown si pozval na pomoc dětský sbor. Song s výstižným názvem – Řekni to nahlas, já jsem černý a jsem hrdý, se stala hymnou amerického hnutí Černých panterů.
  10. It’s a Man’s Man’s Man’s World Písničku napsal James Brown se svou přítelkyní Betty Jean Newsome. Vyšla 16. února 1966. Ovládla kategorii Rhytm and Blues magazínu Billboard, v Hot 100 se umístila na osmém místě. Mimo jiné důkaz toho, že bouřlivák James Brown zvládne i baladu. Podle magazínu Rolling Stone 123. nejlepší skladba všech dob.

(Článek James Brown: v životě mu nezvlhnul dynamit, čtěte v zářijovém Playboyi)