7. října 2019 14:40

Terminátor se vrátil

Na den přesně před šestnácti lety vyhrál jeden z nejlepších kulturistů historie a hollywoodský akční hrdina Arnold Schwarzenegger (1947) kalifornské volby a stal se 38. guvernérem jednoho z nejbohatších států světa. Navíc na konci října bude do kin uveden Terminátor: Temný osud. Stane se tak pětatřicet let od prvního filmu režiséra Jamese Camerona o nezničitelném hrdinovi. Několik nikoli notoricky známých faktů z Arnoldova života proto není od věci.

Žádná rodinná idyla

Rakousko-americký kulturista, herec a politik v jedné osobě měl komplikované dětství. Otec policista, který v době druhé světové války kolaboroval s fašisty, měl pochybnosti o svém biologickém otcovství, proto věnoval svou přízeň staršímu synovi Meinhardovi. Ve snaze zalíbit se otci hrál Arnold fotbal, v patnácti letech jeho tým trénoval v posilovně a fyzicky mimořádně disponovaný fotbalista propadl železu. Po odchodu do USA udržoval Arnold kontakty s matkou, nezúčastnil se pohřbu otce ani bratra. Nicméně poté, co Meinhard zahynul při dopravní nehodě, hradil Arnold veškeré náklady spojené se vzděláním tříletého synovce Patricka, kterému později pomohl při přesunu do USA. Má nespornou zásluhu na tom, že Patrick vystudoval University of Southern California School of Law a patří mezi renomované právníky.

Londýnská anabáze

Kariéru kulturisty zahájil Arnold Schwarzenegger v sedmnácti letech, poté musel na rok na vojnu, což se mu údajně hodilo při natáčení filmu Komando. Po vojně se přestěhoval do Londýna. První účast na Mr. Universe svalovec s mimořádnými genetickým potenciálem sice neproměnil ve vítězství, zaujal však trenéra Charlese Bennetta. Devatenáctiletému mladíkovi poskytl střechu nad hlavou a rodinné zázemí. Kromě tréninku dbal na jeho výuku angličtiny.

Řemeslo má zlaté dno

Ještě rok poté, co ve dvaceti vyhrál titul Mr. Universe a stal se nejmladším vítězem prestižní kulturistické soutěže, se budoucí akční hrdina věnoval řemeslu. V Kalifornii, kam se přestěhoval z rodného Grazu v roce 1968, začal působit jako zedník a šéf menší stavební firmy. Jeho obchodním partnerem byl další špičkový kulturista, dvojnásobný vítěz Mr. Olympia, letos v srpnu zesnulý Franco Columbu. Už tehdy se Arnold jevil jako dobrý obchodník a organizátor. Navíc v roce 1971 postihlo město San Fernando zemětřesení, po kterém prudce stoupla poptávka po stavebních pracích.

V roli Hercula

Poprvé se Arnold Schwarzenegger představil americkým divákům v roce 1970 ve snímku Herkules v New Yorku. Až přehnaně nekomplikovaný děj popisuje, jak se nudící Herkules vydá do New Yorku a mimo jiné zápasí v Central parku s medvědem. Kulturistova angličtina byla tenkrát natolik děsivá, že jeho roli museli dabovat. Přesto se zachovalo několik kopií s původní zvukovou stopou. Snímek byl zařazen mezi 100 nejhorších filmů v dějinách.

Zlatý glóbus

V roce 1974 si Arnold Schwarzenegger zahrál po boku ostříleného matadora Jeffa Bridgese. Ve snímku Stay Hungry (Zůstaň hladový) jako majitel malé posilovny, který se připravuje na soutěže Mr. Universum, nakonec ubrání svůj podnik před nenasytnou stavební korporací. Následovalo jedno z nejprestižnějších ocenění, Zlatý glóbus v kategorii Nejlepší herecký filmový debut roku.

Pumpujeme železo!

Velkým hitem se pak stal Schwarzeneggerův dokumentární film Pumping Iron (Železný Schwarzenegger). V té době už pětinásobný vítěz nejprestižnější kulturistické soutěže Mr. Olympia pustil filmaře do zákulisí a odhalil svou přípravu na cestě za šestým titulem. Snímek způsobil senzaci a při směšném rozpočtu milion dolarů vydělal spoustu peněz.

Třetí volba

I když je to dnes skoro k nevíře, nebyl v případě obsazení hlavního hrdiny ve snímku Terminátor (1984) Arnold Schwarzenegger, i přes úspěchy filmů Barbar Conan (1982) a Ničitel Conan (1984), zdaleka první volbou. Režisér James Cameron totiž toužil původně po někom, kdo splyne s davem. Proto sledoval Lance Henriksena, zatímco studio preferovalo Kyle Reese. Nakonec rozhodlo osobní setkání. Celkem vydělaly Arnoldovy filmy přes čtyři miliardy dolarů, nejvýdělečnější je zatím Terminátor 2: Soudný den se ziskem 500 milionů dolarů.

Akční guvernér

Po předčasném konci guvernéra Graye Davise se Schwarzenegger, v tom čase slavný akční hrdina, rozhodl pro vstup do politiky. Stal se 38. guvernérem Kalifornie, když ve volbách získal takřka 50 procent hlasů voličů a svého největšího soupeře porazil o 1,3 milionu hlasů. Ve druhých, opět vítězných volbách dosáhl prakticky shodného výsledku. Guvernérský post zastával Arnold Schwarzenegger do roku 2011.

Trest smrti

V lednu 2005 odmítl Arnold Schwarzenegger udělit milost jedenašedesátiletému Donaldu Beardsleeovi, který v roce 1981 zavraždil dvě mladé ženy ve věku 19 a 23 let. Dostalo se mu za to odsouzení především v Rakousku. Ministr zemské vlády jeho rodného Štýrska Kurt Flecker pravil v rozhovoru pro agenturu APA, že se stydí za spojování Arnolda Schwarzeneggera se Štýrskem. Jak dále řekl, odmítnutí žádosti o milost „dokazuje morální a etickou nedostatečnost kulturisty a herce Schwarzeneggera“.

Terminátor se vrátil

V březnu loňského roku podstoupil sedmdesátiletý herec v Los Angeles akutní operaci srdce, během které mu byla vyměněna srdeční chlopeň. Přestože během operace nastaly komplikace, vše dobře dopadlo. První slova po probuzení zněla: Vrátil jsem se. Arnold dal tak vzpomenout na větu z Terminátora: Já se vrátím. Ještě předtím, v roce 1997, prodělal v Mexiku výměnu aortální chlopně.