31. srpna 2018 12:35

Stalo se v září…

Určitě nejsem sám, komu se v souvislosti se zářím vybaví především různě dlouho trvající školní docházka. V měsíci, ve kterém se láme léto a podzim, došlo k podstatně důležitějším událostem. Playboy nabízí několik z nich.

  1. Začátek druhé světové války (1. 9. 1939) Vypukl největší válečný konflikt historie, který si vyžádal přes 60 milionů obětí. Válka v Evropě začala přepadením Polska Německem, ještě předtím v červenci 1937 napadlo Japonsko Čínu. Německo kapitulovalo 8. května 1945, Japonsko 2. září 1945.
  2. Kaddáfí u moci (1. 9. 1969) Během vojenského puče se chopil v Libyi moci plukovník Muammar Kaddáfí. Původní sponzor terorismu (útok nad Lockerbie, 1988) to „dotáhl“ tak daleko, že Tripolis, hlavní město jeho země, bombardovalo v roce 1986 v důsledku atentátu na berlínské diskotéce La Belle vojenské letectvo USA. Později se Kaddáfí polepšil, leč ani to ho nezachránilo v říjnu 2011 před svržením, lynčováním a potupnou smrtí. Stalo se tak za výrazného přispění některých zemí NATO, vojenská intervence byla ovšem přijata rezolucí Rady bezpečnosti OSN. Po smrti diktátora nastalo v zemi bezvládí, kterého využili především pašeráci lidí do Evropy.
  3. Sestřelení civilního letadla (1. 9. 1989) Sovětské vojenské letectvo sestřelilo u ostrova Sachalin jihokorejské civilní letadlo Boeing 747. O život přišlo všech 269 osob. Stalo se tak kvůli navigační chybě vedoucí k odchýlení letadla letícího na trase Anchorage–Soul o stovky kilometrů, po kterých se letoun ocitl ve vzdušném prostoru SSSR. Ani tato skutečnost ovšem neomlouvá neadekvátní postup sovětské armády.
  4. Masakr v Beslanu (3. 9. 2004) V ruském Beslanu zavraždili čečenští teroristé 334 lidí, převážně dětí a jejich učitelů. Jednalo se o odvetnou reakci za působení ruské armády v Čečensku. Jako první byli popraveni dospělí, 184 dětí padlo za oběť střelbě teroristů po třech dnech zajetí. K masakru nejspíš přispěl i nepovedený útok ruských bezpečnostních složek.
  5. Vznik Googlu (4. 9. 1998) Studenti Stanfordovy univerzity Larry Page a Sergej Brin založili internetový vyhledavač Google. A dobře udělali. Podle údajů společnosti Brand z května je Google nejcennější značkou světa, jeho hodnota je odhadována na 302 063 miliardy dolarů.
  6. Mafián promluvil (9. 9. 1963) Poprvé v historii byly v případě americké mafie prolomeny ledy mlčenlivosti. Stalo se tak zásluhou mafiána Joea Valachiho, který promluvil výměnou za imunitu. Podnětem k porušení omerty byl Valachiho pobyt ve vězení, ve kterém měl strávit za obchod s heroinem 20 let. Stejný nápravně-výchovný ústav sdílel s mafiánským bossem Vitem Genovesem, který mu věnoval polibek smrti, neboť nabyl dojmu, že se jedná o práskače.
  7. Útok na newyorská dvojčata (11. 9. 2001) Devatenáct teroristů z organizace al-Káida uneslo v USA čtyři dopravní letadla. Dvě z nich narazila do budov Světového obchodního centra v New Yorku, jedno spadlo na budovu Pentagonu, poslední se zřítilo v Pensylvánii. Při útocích zemřelo 2996 lidí, s výjimkou 55 vojáků a 19 teroristů se jednalo o civilisty z 60 zemí celého světa.
  8. První použití tanků (15. 9. 1916) Stalo se tak v krvavé řeži na Sommě, jedné z největších bitev první světové války. Velitel anglických vojsk sir Douglas Haig disponoval 32 tanky typu Mark 1. Jejich efekt na výsledek bitvy (po půl roce se nakonec radovali spojenci) byl spíš psychologický, neboť stroje byly zoufale pomalé a poruchové. Přesto se tank postupem času stal jednou z nejdůležitějších zbraní vůbec.
  9. Smrtihlav jmenován protektorem (27. 9. 1941) Zastupujícím říšským protektorem v Čechách a na Moravě byl jmenován generál policie a SS – Obergruppenführer Reinhard Heydrich. Jeden z hlavních strůjců holocaustu se ze svého postavení příliš dlouho netěšil. 27. května 1942 se stal terčem atentátu československých výsadkářů vyslaných z Anglie v rámci operace Anthropoid. Po osmi dnech Heydrich zraněním podlehl. Po jeho smrti nastala vlna nevídaných represí, včetně vypálení vesnic Lidice, Ležáky a Javoříčko.