5. října 2021 23:24

Sportovní hvězdy ve filmu

Zatímco tištěná verze Playboye představuje nejlepší filmy o sportu, online verze naopak zaměřila svou pozornost na špičkové sportovce, kteří zabodovali na stříbrném plátně.

LANCE ARMSTRONG USA, 1971, cyklistika

Mistr světa, sedminásobný vítěz Tour de France, kterému byla v důsledku dopingových eskapád odebrána veškerá francouzská vítězství, se objevil v devětatřicetiminutovém legračním dokumentu Tour de doping (2017). Lance Armstrong, který před sedmi triumfy na Tour de France překonal rakovinu, se ve snímku objevil vedle Dolpha Lundgrena, Orlanda Blooma či Kevina Bacona. Jak praví jedna z recenzí, nabízí Tour de doping „koňskou dávku parádního a trefného humoru“, další recenzent by pak jednomu z největších dopingových hříšníků historie vrátil na základě jeho výkonu všechny tituly.

V roce 2004 si Lance Armstrong zahrál malou roli ve filmu Dodgeball. V té době ještě slavný cyklista hrál sám sebe, po propuknutí aféry se objevily hlasy, podle kterých jeho účast degraduje jinak velmi povedený film, ve kterém v boji o tělocvičnu porazil David Goliáše.

KAREEM ABDUL-JABBAR USA, 1947, basketbal

Šestinásobného vítěze NBA a stále nejlepšího střelce všech dob (38 387 bodů) přivedl k filmu jeho kamarád, tragicky zesnulý mág bojových umění Bruce Lee. Spolu si zahráli ve filmu Hra smrti (1978), který měl premiéru pět let po jeho skonu. Naštěstí před smrtí stačil natočit slavnou scénu, ve které bojuje právě s 218 cm vysokým Kareem Abdulem-Jabberem. Majitelé týmu Los Angeles Lakers tehdy nechali pojistit nohy slavného pivotmana na milion dolarů. V roce 1980 se Kareem představil v bláznivé komedii Připoutejte se, prosím.

MIKE TYSON USA, 1966, box

Podle mnohých jeden z nejlepší boxerů těžké váhy se představil jako herec ve filmu Pařba ve Vegas (2009), jehož zápletka spočívá v zapíjení svobody ve městě hazardu. Pánové to poněkud přeženou, probudí se s kocovinou a není jim jasné, kdo zdemoloval hotelový pokoj, a hlavně, kde se nachází ženich…

Mike Tyson byl režisérem osloven čtyři roky po konci aktivní kariéry, kterou ukončil neslavně prohrou po šesti kolech v utkání s nepříliš známým Irem Kevinem McBridem. Jak vyšlo najevo, dohodl se s filmaři na roli sebe sama poté, co sklenici alkoholu podpořil lajnou kokainu. Po deseti letech své účasti ve filmu litoval, protože měl nadváhu, byl tlustý jako prase a neřešil závislost na kokainu. Rovněž prozradil, že si z natáčení filmu, který nakonec získal Zlatý glóbus, nic nepamatuje a za honorář si koupil drogy.

CARL WEATHERS USA, 1948, americký fotbal

Sportovec, který to dotáhl ve světě filmu jednoznačně nejdál. Do roku 1970 hrál na postu linebackera americký fotbal v profesionálním týmu NFL Oakland Raiders, který se později přestěhoval do Las Vegas.

Po šesti letech víceméně hereckého paběrkování přišla velká rána v podobě velkohubého boxerského šampiona Apolla Creeda v trojoscarovém filmu Rocky (1976). Po mimořádném úspěchu jedničky si pak zahrál v dalších třech dílech, když nejdřív Sylvestera Stallona porazil, pak s ním prohrál, aby se v dalším díle stal jeho trenérem. Ve čtvrtém pokračování boxerské story se vrátí do ringu, leč je víceméně ubit k smrti nelítostným důstojníkem sovětské armády Ivanem Dragem (Dolph Lundgren), což rozpálí Rockyho, užívajícího si důchodu, do běla a následuje pomsta. Kromě toho hrál Carl menší role ve filmech Blízká setkání třetího druhu, Oddíl 10 z Navarone, Komando, Smrtonosná zbraň či Predátor.

LEBRON JAMES USA, 1984, basketbal

Stříbrné plátno neminulo ani jednoho z nejlepších basketbalistů současnosti a historie. King James, jinak dvojnásobný olympijský vítěz a čtyřnásobný šampion NBA, si zahrál sám sebe ve snímku Vykolejená (2015). V hlavní roli komedie o novinářce, které se původně nezávazný sex a následné dění vymknou kontrole, se představila Amy Schumer. Původně se měl role basketbalisty a poradce zhostit Barkhad Abdi, nakonec padlo rozhodnutí na LeBrona. Basketbalová scéna se 185 cm vysokým, přesto však o takřka 20 cm menším Billem Haderem neměla chybu.

RONDA ROUSEY USA, 1987, judo, MMA

Majitelka bronzové medaile z OH v Pekingu v judu, držela v letech 2012–2015 pás mistryně světa nejprestižnější organizace MMA UFC. Režiséři akčních snímků tak věděli, kam v touze po hodně akční dívce sáhnout. Hvězda bojových umění si tak po boku hereckých stálic kalibru Sylvestera Stallona, Vina Disela, Antonia Banderase, Arnolda Schwarzeneggera, Jasona Stathama, Dwayna Johnsona či Marka Wahlberga zahrála ve filmech Expendables: Postradatelní 3 (2014), Rychle a zběsile 7 (2015) a 22. míle (2018). „Celý život mě jako bojovnici učili nedávat najevo bolest, protože by to mohlo ovlivnit rozhodčí. Najednou jsem musela hrát někoho, kdo bolest neskrýval, svým způsobem se jednalo o psychickou terapii,“ řekla v rozhovoru u příležitosti natáčení snímku 22. míle, ve kterém hraje příslušnici speciálního komanda, která musí dostat z nepřátelského území policistu.

RAY ALLEN USA, 1975, basketbal

Olympijský šampion ze Sydney a dvojnásobný vítěz NBA prokázal svůj herecký talent v jedné z hlavních rolí filmu režiséra Spikea Leeho Nejlepší hráč (1998), ve kterém coby hvězda univerzitního basketbalu řeší svůj vztah s otcem Denzelem Washingtonem, jinak odsouzeným za zabití jeho matky. Ray se prosadil v konkurenci takových basketbalových hvězd, jako Kobe Bryant či Kevin Garnett. „Věděl jsem od samého začátku, že Jesuse musí hrát někdo z NBA. Bylo totiž jednodušší naučit basketbalistu pracovat před kamerou než herce hrát basketbal na takové úrovni, aby to bylo věrohodné,“ vysvětloval Spike Lee.

(Hitparáda 10 nejlepších filmů se sportovní tematikou je součástí říjnového Playboye)