22. února 2022 19:13

Spice Girls se dočkaly vlastního lega

Stalo se tak u příležitosti pětadvacátého výročí vydání druhého studiového alba Spice World. Bezpochyby nejslavnější, nejvíc sexy a nejprodávanější dívčí kapelu všech dob tvořily Victoria Adams (1974) neboli Posh Spice, která si v létě 1999 vzala hvězdného fotbalistu Davida Beckhama, dále pak Melanie Brown (1975), Emma Bunton (1976), Melanie Chisholm (1974) a Geri Halliwell (1972).

Není sporu o tom, že nepochybně existují snad tisícinásobně kvalitnější alba, na druhou stranu kapela pěti hodně hezkých holek byla v roce 1994 založena nikoli s cílem posouvat umělecké hranice, ale vydělávat peníze. Zároveň by bylo ovšem nespravedlivé zařadit tvorbu Spice Girls do škatulky primitivního popu. Předzvěstí komerčního úspěchu alba byly čtyři singly, první z nich, Spice Up Your Life, ovládl světové hitparády.

Na vlně „spicemánie“

Album, které vydala v listopadu 1997 společnost Virgin Records anglického miliardáře a dobrodruha Richarda Bransona, jen potvrdilo „spicemánii“, kterou odstartovalo debutové album Spice. Vzápětí po vydání úspěšně atakovalo britský hitparádový žebříček, jen během prvního týdne se prodalo 190 tisíc nosičů, za další týden šlo do světa 1,4 milionu alb, celkový prodej překonal hranici 14 milionů.

Na mimořádném komerčním úspěchu se podepsal jak management, tak samotné členky. Během nahrávání alba dívky natočily hudební komedii Spice World, ve které hrají samy sebe, takže album bylo vlastně soundtrackem k filmu. Kapela rovněž vystoupila živě pro královskou rodinu, přičemž Mel B a Geri Halliwell ignorovaly královský protokol, po líbání na tvář tak přišla řada na štípání sedacích partií následníka trůnu Charlese. A média šílela!

Konec a pokání

Prodej pětiplatinového alba podpořily Spice Girls na začátku roku 1998 svým prvním světovým turné, které obsahovalo 97 koncertů v Evropě a Severní Americe, jeho součástí byly i dva koncerty ve Wembley. Turné však dokončilo pouze kvarteto zpěvaček, neboť Geri opustila kolegyně na konci května před začátkem americké části turné. Ve stejný měsíc se objevila na obálce Playboye, pak nastartovala, úspěšnou sólovou kariéru. V rozhovoru pro CNN prozradila, že kvůli účinkování se Spice Girls propadla bulimii. Z turné byl pořízen obrazový záznam Live at Wembley Stadium, kazeta VHS vyšla na konci listopadu 1998.

Na konci roku 2007 se Geri zbytku kapely i fanouškům omluvila, Mel B., pak za všechny omluvu přijala a Spice Girls absolvovaly v kompletní sestavě úspěšné comebackové turné.

Do posledního detailu

Zpět ke Spice Girls legu, každá z věčně mladých dam je vysoká osm centimetrů a vlastníci, kteří si stavebnici z plastových kostek pořídí, se budou muset popasovat s 578 díly. „Rozhodli jsme se vsadit i na takové detaily, jako Geri s anglickou vlajkou či leopardí kostým Mel B., pevně věříme, že lego zaujme fanoušky kapely,“ píše se na webu dánského výrobce.

Jedná se o smělou prognózu, neboť Spice Girls prodaly v letech 1994 až 2018 celkem 85 milionů hudebních nosičů, v případě stoprocentní poptávky by nejspíš došlo k zahlcení výrobních kapacit. Pravda, comeback se v roce 2019 bez Victorie Beckham, která usoudila, že skupině nemá co dát a bála se zpívat, diplomaticky řečeno, moc nepovedl. Na druhou stranu byli diváci ochotni zaplatit za vstupenky na koncert neúplné sestavy v přepočtu přes 4000 korun a spíš než výkony zpěvaček se hodnotila katastrofální technická úroveň. Nic podobného v případě lega za 50 eur nehrozí.