26. dubna 2021 19:38

Šaty dělaj Indyho

Přestože za nejlepší film Harrisona Forda (1942) považuji snímek Uprchlík (1993), ve kterém exceluje v roli neprávem k trestu smrti odsouzeného lékaře, většině nejen filmového národa se v souvislosti s ním vybaví archeolog Indiana Jones.

A není se čemu divit, neboť s Indym přišel nový typ akčního hrdiny. Přitom, jak poukazuje text v tištěné verzi Playboye, se tvůrci Indiany Jonese, tedy producent George Lucas a režisér Steven Spielberg, nemohli dlouho shodnout na jeho image. Zatímco Lucas toužil po elegánovi s kravatou, Spielbergova nakonec vítězná vize byla o diametrálně odlišném dress code, který můžeme tímto probrat. Pozornost jsme přitom věnovali obuvi, bundě a klobouku, s jejichž pomocí bojoval Indiana Jones za lepší svět v dosavadních dílech Dobyvatelé ztracené archy (1981), Indiana Jones a chrám zkázy (1984), Indiana Jones a poslední křížová výprava (1989) a Indiana Jones a království křišťálové lebky (2008). Uvidíme, jak v předpokládaném pátém dílu…

OBUV: O boty se neohroženému doktoru Jonesovi postarala na zakázku americká firma Alden Shoe Company. Vzhledem k mimořádnému úspěchu série se nelze divit, že výroba Indyho bot pokračuje dodnes. Stačí najít na stránkách obuvníka work boot model 405 s koženým svrškem a podrážkou z neo-korku. Harrison Ford tak navázal na slova Marilyn Monroe, že se správnou obuví je možné podmanit si svět.

KOŽENÁ BUNDA: V tomto případě se jedná o oděv z produkce anglické společnosti Wested Leather. Designu se před premiérou chopil Peter Botwright. Přesnou kopii z kolekce Signature Collection lze pořídit na míru ve dvou variacích z jehněčí kůže, k dispozici jsou rovněž modely z kozinky.

KLOBOUK: Svůj širák Indiana Jones nikdy dobrovolně neodhazoval, klobouk typu Fedora se totiž hodil jak v poušti, tak v džungli a nebylo proto radno o něj přijít. Ochranu hlavy hlavnímu hrdinovi dodala v branži známá anglická firma Herbert Johnson založená v Londýně v roce 1889. Stejně jako u bot a bundy se Indyho klobouky vyrábí dodnes. Jen nutno hledat pod značkou Swaine Adeney Brigg, která v roce 1996 Herbert Johnson spolkla.

(Článek o tom, kdo byl skutečný Indiana Jones, je součástí květnové čísla Playboye)