22. prosince 2021 18:32

Šampaňské ve filmu

Jak pravil anglický spisovatel Graham Greene, pokud člověk hledá pravdu, je šampaňské lepší než detektor lži. Povzbuzuje totiž člověka, aby byl otevřený, dokonce bezohledný, zatímco detektory lži jsou jen výzvou k tomu, aby se lhalo úspěšně. Své o moci šampaňského vědí i filmaři.

James Bond 1962 – 2021, Anglie

Přestože je agent 007 spojován především s martini, které se nemíchá, pouze protřepává, v prvních dvaadvaceti příbězích o boji dobra se zlem došlo pětatřicetkrát na šampaňské. Například v Žít a nechat zemřít z roku 1973 žádá Roger Moore o láhev šampaňského Bolinger, stejnou značku preferoval po svém propuštění ze severokorejského vězení také Pierce Brosnan ve snímku Dnes neumírej (2002). Se šumivým vínem z regionu Champagne jsou pak spojeny i nesmrtelné hlášky.

„Má drahá, jsou některé věci, které se prostě nedělají, jako je Dom Perignon 53 s vyšší teplotou než je 38 stupňů Fahrenheita. Je to stejně špatné jako poslouchat Beatles bez sluchátek.“ Goldfinger, 1964

„Možná jsem tě špatně odhadl, Strombergu. Žádný muž, který pije Dom Perignon ročník 52, nemůže být špatný.“ Špion, který mě miloval, 1977

Velký Gatsby 2013, USA

Hlavní hrdina románu F. Scotta Fitzgeralda sice pil šampaňské, v žádné z knih však nebyla zmíněna značka. Ve filmovém remaku, ve kterém se hlavní role chopil Leonardo DiCaprio, konzumoval hlavní hrdina šampaňské Möet & Chandon. Cena za reklamu nedozírného rozsahu zůstala utajena.

Pretty Woman 1990, USA

Hodně povedená komedie o tom, kterak nepříliš úspěšná provozovatelka nejstaršího řemesla na světě Julia Roberts prostřednictvím kunčafta Richarda Gereho ke štěstí přišla. A scéna, ve které Julia konzumuje ve vaně šampaňské s jahodami, našla řadu následovníků a následovnic. Je tomu tak přesto, jak se shodnou snad všichni znalci šampaňského a šumivých vín, že se jedná o kombinaci, která chuťově absolutně neladí.

Snídaně u Tiffanyho 1961, USA

Autor knihy Truman Capote chtěl původně obsadit do role call-girl sexy idol Marilyn Monroe. Herečka, která to měla ráda horké, však nejevila patřičný zájem, takže došlo na Audrey Hepburn. Zatímco s kombinací šampaňské a jahody se znalci nikdy neztotožnili, neznám, vyjma rigidních abstinentů, nikoho, kdo by zpochybnil šampaňské jako součást snídaně.

Slaměný vdovec 1955, USA

Skvělá komedie Billyho Wildera o tom, jak těžké to má muž, jehož žena na prázdniny sbalí děti a vymění v létě nesnesitelný Manhattan za venkov, zatímco on musí vydělávat. A do toho všeho se do horního patra přestěhuje hodně sexy blondýnka Marilyn Monroe. Mladá a naivní dívenka toho neví moc o životě, proto se sousedem a svůdcem debatuje o tom, zdali není od věci namáčet do šampaňského bramborové lupínky. Mimochodem, ze stejného filmu pochází scéna, ve které Marilyn Monroe zvedne sukni pouliční větrák.

Casablanca 1942, USA

Filmová klasika, v hlavní roli majitele vcelku pochybného nočního podniku v Casablance, ve kterém se dají pořídit mimo jiné padělané pasy, Humphrey Bogart. Alkohol včetně šampaňského teče vzhledem k místu, ve kterém se odehrává převážná část děje, proudem. Nesmrtelnou se stává hláška, ve které majitel podniku říká: „Henri chce, abychom dopili tuhle láhev a pak ještě tři. Říká, že si raději zalije zahradu šampaňským, než aby to vypili Němci.“

(Text o druhé bitvě na Marně neboli sporu o šampaňské je součástí lednového čísla)