25. listopadu 2021 14:56

Roman Holý v roli sólového nováčka

Přestože každý alespoň trochu normální člověk má poměrů, které zavládly po loňském březnu, plné zuby, i v tomto případě platí, že každé zlo může být k něčemu dobré. Bezčasí lockdownu se totiž stalo hlavním hybatelem vzniku prvního sólového alba Romana Holého, které dostalo název Strážce klidu Vol. 1 a vyšlo 19. listopadu.

„Pro nás muzikanty představoval lockdown úplně nový rozměr beznaděje. Zkrátka hudba mě doslova zachraňovala. Na albu se všechny pocity a bolesti promíchaly a daly vzniknout mým nejosobitějším písničkám,“ vysvětluje muž všech možných a snad i nemožných hudebních profesí, jehož muzikantská dráha je spojena především s kapelami Monkey Business, J. A. R. a Sexy Dancers.

Maminka bude mít radost

Asi nejsem sám, koho sólový počin Romana Holého notně překvapil, neboť je známo, že výše uvedeným kapelám šéfuje železnou rukou tvůrce výhradního repertoáru. „Byla jsem sice etablovaná zpěvačka, držitelka Anděla a mít v kapele Američanku bylo v té době prestižní. Šla jsem do toho ale s tím, že se jedná o kapelu Romana Holého, který má jasnou představu o jejím fungování,“ popisovala před dvěma lety Tonya Graves v rozhovoru pro Playboy svůj příchod ke kapele Monkey Business, ve které působila šestnáct let. „V Monkey Business nikdy nefungovaly tvůrčí hádky. Roman přinesl muziku, řekl mi, co, kdy a jak mám zazpívat, a tím možnost podílet se na tvůrčím procesu, alespoň v mém případě, skončila.“

Na základě výše uvedeného se tak jeví jako logická otázka, do jaké míry se Romanu Holému, který v letech 1992 až 2020 pustil do světa celkem čtyřiadvacet alb (!) podařilo v prvním sólovém počinu vyskočit nikoli ze škatulky, škatule či velké krabice, ale přímo z obřího kontejneru svých předchozích hudebních počinů.

Alespoň sám sobě se budu snažit odpovědět po mnohonásobném poslechu alba, každopádně jeden z nejrespektovanějších domácích hudebníků se na své první sólovce představí rovněž vůbec poprvé jako hlavní zpěvák a textař. „Konečně bude mít radost moje maminka, která si určitě myslí, že ze všech zpěváků mých kapel mám nejkrásnější hlas já. Navíc mi kdysi jedna cikánka vyvěštila z kávové sedliny, že bych měl zpívat, protože tu chybí Waldemar Matuška. Nemůžu s ní než nesouhlasit,“ konstatuje Roman Holý.

Není důvod se bát

Od alba Strážce klidu Vol. 1 lze podle jeho stvořitele čekat hořkosladkost, což vysvětluje psychickým stavem. „Lezly ze mě melancholické, bolestínské, poťouchlé a vesele kruté hudební barvy, dá se říct dost vzdálené mé nálepce funky,“ dodává s vírou v zachování nadhledu.

Na textech pak spolupracovali Romanovi oblíbenci, které „všechny bezvýhradně uznává a miluje“. Součástí uznávané a milované skupiny jsou mimo jiné Radek Pastrňák, Tomáš Hanák, Martin Kyšperský a Oto Klempíř. Textařský podíl na vybraných písních mají i hosté Dan Bárta, Mucha, Necrocock, MC Gey a Ewa Farna. „Oslovil jsem je z toho samého důvodu, a možná i proto, že jsem jako sólový nováček potřeboval asi trochu nadlehčit, abych se jako plavec na obalu Lely Geislerové neutopil. Ale není důvod se bát, zas tak smutná deska to není,“ dodává.