29. října 2021 20:46

Říkejte mi sire...

Psal se rok 1995 a Cliff Richard byl povýšen anglickou královnou jako první interpret populární hudby do šlechtického stavu. Záhy se britský Elvis dočkal následovníků z branže, několik příkladů za všechny.

Paul McCartney 1997

Dva roky po Cliffu Richardovi se dostalo práva užívat šlechtický titul i nejspíš nejslavnějšímu členu Beatles. Paul McCartney (1942) se dočkal pasování na rytíře rovněž z rukou královny. Slavnostní ceremoniál se bohužel rovnal poslední akci, na níž se představil po boku své manželky Lindy, která zemřela v dubnu následujícího roku. Nutno říci, že Beatles jako kapela dostala Řád Britského impéria už v roce 1965, John Lennon v roce 1969 vyznamenání v důsledku anglické podpory americké války ve Vietnamu demonstrativně vrátil.

Elton John 1998

Z titulu sir se těší rovněž zpěvák, kterého královna ocenila především za jeho charitativní práci. Hudebník navíc patřil mezi obdivovatele a přátele její tragicky zesnulé bývalé snachy, princezny Diany, na jejímž pohřbu v roce 1997 zahrál skladbu Goodbye England’s Rose, která je známa pod názvem Candle In The Wind. „Mám za sebou dlouhou kariéru a tvrdě jsem pracoval. Ale myslím, že zlom nastal v roce 1990, kdy jsem se začal, především v souvislosti s AIDS, věnovat charitě. Rytířský řád je třešničkou na dortu,“ pravil sir Elton John (1947) u příležitosti pasování do šlechtického stavu.

Mick Jagger 2003

Frontmana jedné z nejslavnějších kapel historie nepasovala na rytíře královna, která se musela na poslední chvíli podrobit operaci kolena, ale její na trůn stále čekající syn Charles. Přitom rockový bouřlivák získal šlechtický titul už v roce 2002, problémem bylo nalezení vhodného termínu. Rytíře v kapele, který skončil málem ve vězení pro užívání drog, těžce „kousal“ věčný rebel, kytarista Keith Richards. Podle řady zdrojů měl na zisku šlechtického titulu pro Micka Jaggera (1943) velký podíl tehdejší premiér Tony Blair, velký zpěvákův obdivovatel.

Eric Clapton 2004

Řád Britského impéria kategorie komandér byl v roce 2004 udělen jednomu z nejslavnějších kytaristů, kterému jeho vláčný styl hraní přinesl přezdívku Slowhand. „Kdysi jsem byl vzpurný jedinec, který by šlechtický titul nikdy nepřijal. Byl jsem nezralý, postupem času jsem se však začal dívat na svět jinak. Pokud můžu jít někomu příkladem, jsem za to rád,“ pravil Eric Clapton (1945), který v létě šokoval svým prohlášením, že nebude vystupovat před „diskriminovaným publikem“. Jednalo se o reakci na rozhodnutí britské vlády, podle kterého můžou navštěvovat kluby a hudební sály pouze lidé očkovaní proti koronaviru.

Rod Stewart 2016

Otec osmi dětí, který má na svém kontě přes 200 milionů prodaných alb, se pasování na rytíře dočkal z rukou prince Williama. Jako hrdý Skot přitom přišel do Buckinghamského paláce v kostkovaných kalhotách a tradičně víceméně neučesaný. „Je to skvělé, jsme jedinou zemí na světě, ve které se může stát šlechticem obyčejný člověk,“ konstatoval Rod Stewart (1945) u příležitosti převzetí Řádu Britského impéria.

Ringo Starr 2018

Před třemi a půl lety byl Řádem Britského impéria s hodností rytíř-komandér oceněn i druhý žijící člen Beatles, Ringo Starr (1940). Bubeník byl v Buckinghamském paláci povýšen do šlechtického stavu princem Williamem a při této příležitosti se nechal slyšet, že řád přijal s radostí a znamená pro něj hodně, neboť se jednalo o uznání toho, co dělal. Zároveň přiznal, že přes předchozí konzultace s Paulem trpěl nervozitou a řád bude nosit u snídaně.

(Text o Cliffu Richardovi, rockerovi, který nevadil ani soudruhům, je součástí listopadového čísla)