5. prosince 2019 20:02

Rick Rubin: Producent k úspěchům zrozený

Při výběru podle mého názoru 20 nejlepších hudebních alb 21. století jsem narazil dvakrát na jméno producenta Ricka Rubina (1963). Nic až tak neobvyklého, kdyby divoce vyhlížející muž s bujným plnovousem neprodukoval alba stylově tak odlišná jako 13 (Black Sabbath) a The Black Album (Jay-Z).

Proto jsem usoudil, že si Rick Rubin zaslouží větší prostor a ponořil se do googlu. Narazil jsem přitom na hudebního génia, neboť ve výčtu žánrů a úspěchů s jeho jménem spojeným chybí pouze dechovka.

  • Rick Rubin je mužem nekonečného hudebního rozsahu, na svém kontě má mnohem víc než stovku alb interpretů, kteří k sobě mají stejně hudebně blízko jako Donald Trump k Nancy Pelosi. Posuďte sami. Country: Johnny Cash, Sheryl Crow. Pop-music: Melanie C, Lady Gaga, Justin Timberlake, Neil Diamond, Macy Gray, Shakira. Rock: Red Hot Chili Peppers, Aerosmith, Mick Jagger, ACDC, Carlos Santana, ZZ Top, U2. Heavy metal + odnože: Slayer, Rage Against the Machine, Limp Bizkit, Metallica, Linkin Park, System of a Down. Hip-hop: Beastie Boys, Jay-Z, Kanye West, Eminem.
  • Producent stojí za jedním z největších a nejúspěšnějších comebacků všech dob. Vzhledem k tomu, že i v muzice platí pravidlo o tom, že v kšeftu nejde o sentiment, dostal král country Johnny Cash na počátku devadesátých let v rodné Columbia Records, nehledě na staré zásluhy, padáka. Rovněž po přestupu k Mercury Records se dvakrát nedařilo, až se do věci vložil Rick Rubin. Celkem jedenaosmdesáté album American Recordings (1994) vystřelilo Johnnyho Cashe opět k výšinám, v souvislosti s ním se hovoří o jednom z největších hudebních comebacků historie. Jak uvedl v roce 2015 magazín Rolling Stone, American Recordings patří v žebříčku padesáti historicky nejlepších alb country music jedenácté místo.
  • Mimořádně plodná byla rovněž spolupráce s Red Hot Chili Peppers. V období 1991–2011 produkoval Rick Rubin šest studiových alb „papriček,“ přičemž úvodní plod spolupráce, album Blood Sugar Sex Magik (1991), je považováno za jeden ze stěžejních hudebních počinů devadesátých let. Dvanáct singlů z šesti alb pak bralo první místo na Billboard Alternative Songs chart. K tomu šestnáct nominací na cenu Grammy, z nichž šest bylo proměněno.
  • V roce 2007 vystřídal Rick Rubin k všeobecnému překvapení u Metalliky dlouholetého producenta Boba Rocka, se kterým slavila kapela největší komerční úspěchy. Na albu Death Magnetic se poprvé představil v roli nového baskytaristy Robert Trujillo, který zaujal pražské publikum interesantní interpretací skladby Banjo Bandu Ivana Mládka, Jožin z bažin. Jak se nechal v souvislosti s výměnou producentů slyšet bubeník Lars Ulrich, hodlala Metallica využít zkušeností, které Rick Rubin načerpal během spolupráce s kapelami Slayer, a System of a Down. Nakonec z toho byla neproměněná nominace na Grammy v kategorii Nejlepší rockové album.
  • Desítka nejlepších alb Ricka Rubina vypadá následovně: American Recordings (Johnny Cash, 1994), Licensed To Ill (Beastie Boys, 1986), Blood Sugar Sex Magik (Red Hot Chili Peppers, 1991), Raising Hell (Run – DMC, 1986), Reign in Blood (Slayer, 1986), Taking the Long Way (Dixie Chicks, 2006), Yeezus (Kanye West, 2013), 13 (Black Sabbath, 2013), 21 (Adele, 2011), Toxicity (System of a Down, 2001).
  • Rick Rubin v minulosti investoval do wrestlingu. Nejspíš úspěšně, neboť podle serveru celebritynetworth.com kontroluje majetek v hodnotě 250 milionů dolarů.