12. října 2018 20:00

Půltuctu tipů na Oscara 2019

Přestože budou nominace na filmové Oscary 2019 oznámeny 22. ledna příštího roku a samotný ceremoniál devadesátého prvního ročníku se uskuteční 24. února v Los Angeles, už dnes se rýsují největší favorité.

  1. VICE Režie: Adam McKay Hrají: Christian Bale, Amy Adams, Steve Carell, Sam Rockwell Možné nominace: Nejlepší film, Nejlepší herec, Nejlepší herečka V USA bude mít film o životních osudech Dicka Cheneyeho, který v letech 2001–2009 zastával ve vládě prezidenta George Bushe post 46. viceprezidenta, premiéru 25. prosince. Příběh podle mnohých nejmocnějšího viceprezidenta v historii USA vyšel na 40 milionů dolarů, mezi producenty figurují jména Brad Pitt a Will Ferrell. Zatím je sice k dispozici pouze „official trailer“, je však známo, že akademici mají podobné příběhy rádi.
  2. ROMA Režie: Alfonso Cuarón Hrají: Marina de Tavira, Yalitza Aparicio Možné nominace: Nejlepší zahraniční film, Nejlepší film, Nejlepší režie Mexický režisér natočil nejdřív třetí díl Harryho Pottera, aby v roce 2013 dobyl Hollywood snímkem Gravitace, který získal na Oscarech celkem sedm vítězných sošek, včetně ceny za režii. Nejnovější počin Alfonsa Cuaróna už zabodoval na festivalu v Benátkách, ze kterého si odvezl Zlatého lva za nejlepší snímek. Netradičně pojatý černobílý film bude mít velké šance i v Los Angeles. Příběh mexické rodiny fungující v 70. letech v Mexico City je sice poněkud sladkobolný, ale proč ne…
  3. A STAR IS BORN (ZRODILA SE HVĚZDA) Režie: Bradley Cooper Hrají: Lady Gaga, Bradley Cooper, Sam Elliott Možné nominace: Nejlepší film, Nejlepší herečka, Nejlepší herec Režijní debut slavného herce + hvězdná zpěvačka v roli herečky = Oscar? Rozhodně nelze vyloučit. Akademie má ráda zpěvačky, které se proměnily v herečky. Taková Barbra Streisand by mohla vyprávět. Navíc režisér a herec Bradley Cooper pojal osvědčený příběh zpěvačky, jíž se ujme zkušený harcovník, v němž tentokrát Barbru nahradila Lady Gaga, zatímco on zaujal místo Krise Kristoffersona, mimořádně umně. Podle domácí kritiky se zrodila oscarová herečka Lady Gaga. Uvidíme v únoru.
  4. HEREDITARY (DĚSIVÉ DĚDICTVÍ) Režie: Ari Aster Hrají: Toni Collette, Milly Shapiro, Gabriel Byrne Možné nominace: Nejlepší film, Nejlepší herečka Debutující režisér Ari Aster natočil působivý horor o děsivém dědictví. Příběh je o tom, jak to dopadne, když skoná vládkyně rodu a rodina pozůstalé dcery začne řešit rodokmen. Film byl poprvé uveden už v lednu na festivalu Sundance. S rozpočtem 10 milionů dolarů vydělal takřka osminásobek.
  5. FIRST MAN (PRVNÍ ČLOVĚK) Režie: Damien Chazelle Hrají: Ryan Gosling, Claire Foy, Jason Clarke Možné nominace: Nejlepší film, Nejlepší herec Jak se ukázalo v minulosti, akademici mají filmy o odvážných počinech amerických hrdinů v oblibě. A nevidím sebemenší důvod, proč by tomu mělo být u Neila Armstronga, prvního muže, který vstoupil v červenci 1969 na Měsíc, jinak.
  6. Destroyer Režie: Karyn Kusama Hrají: Nicole Kidman, Sebastian Stan, Toby Kebbell Možná nominace: Nejlepší herečka Rodačka z Havaje má na svém kontě Oscara za hlavní roli ve filmu Hodiny (2002) a letos má velkou šanci svou sbírku rozšířit. Pravda, před ztrhanou bytostí a se strnulým pohledem preferuji sexy Nicol, na druhou stranu, její výkon lze směle přirovnat k tomu, co předvedla v roce 2003 její kolegyně Charlize Theron ve snímku Monster (Zrůda).