11. ledna 2019 18:32

První album Led Zeppelin slaví padesáté narozeniny

Rockeři všech zemí, slavte! 12. ledna 1969 totiž vyšlo první album nejslavnější rockové kapely historie Led Zeppelin se snadno zapamatovatelným názvem Led Zeppelin. A protože se jedná o podle mnohých vůbec nejpovedenější debut všech dob, nebude od věci připomenout několik stěžejní události, které vznik alba provázely.

  • Album Led Zeppelin vyšlo za účelem podpory amerického turné kapely 12. ledna 1969 v USA a 3 března v Anglii. Jedná se o jedno z prvních alb, které bylo natočeno výhradně ve verzi stereo.
  • Na obálku byla použita fotografie hořící vzducholodi Hindenburg z roku 1937. O rok později se v této souvislosti objevil náznak právního problému, neboť použití fotografie zaznamenávající tragickou událost nekorespondovalo s představami paní Evy von Zeppelin.
  • Historie kapely se začala psát v roce 1968 v souvislosti s rozpadem dalšího slavného bandu The Yarbirds. Kytarista Jimmy Page tehdy „zdědil“ kromě jména rovněž smluvní závazek v podobě několika koncertů ve Skandinávii. Na sever Evropy s sebou vzal trio spřátelených muzikantů ve složení Robert Plant (zpěv), John Paul Jones (baskytara) a John Bonham (bicí).
  • Nově složená kapela vystupovala pod názvem The New Yarbirds, kromě osvědčených skladeb došlo rovněž na novinky jako „Communication Breakdown,“ „I Can´t You Baby,“ „You Shock Me,“ či „Baby I´m Gonna Leave You.“
  • Po návratu do Anglie je Jimmy Page rozhodl změnit v říjnu jméno kapely na Led Zeppelin. Záhy, ještě před podpisem smlouvy s nahrávací společnosti Atlantic Records začali muzikanti nahrávat v londýnském studiu Olympic první album. Jeho producentem se stal Jimmy Page. Role zvukového režiséra se chopil Glyn Johns, který předtím pracoval na albech The Beatles, The Rolling Stones a The Who.
  • Autorem převážné většiny skladeb byl Jimmy Page. Po vydání alba se objevily informace o výrazném autorském podílu Roberta Planta, které musel být ovšem upozaděn v důsledku právních sporů s vydavatelstvím Columbia Records. Podle Micka Walla, autora biografie o kapele s názvem „When Giants Walked the Earth,“ se však jedná o tvrzení, které je v rozporu s realitou.
  • Jak uvedl Jimmy Page v roce 1990, při nahrávání alba pobyli muzikanti ve studiu celkem pouhých 36 hodin, a to včetně jeho míchání. Pravda, The Beatles potřebovali na svou novinku ještě o čtyřiadvacet hodin méně, technická náročnost obou alb je však, při vší úctě k „broukům,“ stěží srovnatelná.
  • Vzhledem k tomu, že kapela neměla uzavřena smlouvu s vydavatelstvím, šly náklady na studio za Jimmy Pagem a manažerem kapely Peterem Grantem. Jednalo se o částku 1782 liber. Později Page vysvětlil, že kapela chtěla mít nad albem absolutní kontrolu, vydavatelství postavila před hotovou věc.
  • Většinu alba nahrál Jimmy Page na kytaru Fender Telecaster. Nástroj dostal darem od dalšího kytarového mága Jeffa Becka, kterého doporučil v roce 1965 do The Yarbirds na místo Erica Claptona. Ve skladbě „Communication Breakdown,“ zpíval Page vokály.
  • Odborná média přijala album Led Zeppelin zprvu hodně vlažně. Magazín, Rolling Stone, napsal cosi ve smyslu, že pokud chce kapela uspět, měly by si příště najmout producenta schopného vyplnit prázdnotu. A Robert Plant prý není ani zdaleka tak vzrušujícím zpěvákem, jako Rod Stewart. Stejný magazín po čase zařadil album mezi 30 nejlepších hudebních počinů všech dob. Jak později vzpomínal John Paul Jones, kapela nevěřícně zírala na rozpačité recenze, neboť do té doby žili muzikanti v představě nahrání dobrého alba.
  • Po prvních amerických koncertech přišlo přes 50 000 objednávek. Mezi TOP 100 magazínu Billboard se album udrželo 73 týdnů. Do roku 1975 utržilo sedm miliónů dolarů.