4. července 2018 15:29

Playboy a Rolling Stones

Jeden z nejslavnějších bandů rockové historie je po jedenácti letech opět v Česku, dnes večer Stouni zahrají v pražských Letňanech. Vzhledem k tomu, že kapelu pojí s Playboyem desetiletí trvající vazby, nabízíme něco málo postřehů.

První kontakty

Kdy k nim došlo, lze říct s určitostí jen stěží. Každopádně existuje fotografie z první poloviny 60. let zachycující pobyt dvojice Mick Jagger – Charlie Watts v Playboy Clubu. Zatímco Mick je evidentně ve společnosti zajíčků ve svém živlu, slušňák Charlie se naopak tváří hodně rozpačitě.

V roce 1965 Rolling Stones koncertovali v Los Angeles a nahrávali v tamním RCA Studios. Mick Jagger si tehdy prokazatelně krátil čas prostřednictvím červnového vydání Playboye. Jeho zájem byl snadno pochopitelný, neboť největší atrakcí čísla byl pictorial sexuálního symbolu 60. let Ursuly Andress. Švýcarská herečka byla v té době na vrcholu slávy, tři roky předtím se totiž stala díky snímku Dr. No vůbec první Bond girl.

Na stránkách Playboye

Texty týkající se Stones by vydaly na samostatné číslo. Každopádně první velký profil Micka Jaggera vyšel v roce 1969. Součástí listopadového čísla byl rovněž rozhovor s baptistickým pastorem, lidskoprávním aktivistou a pozdějším černošským kandidátem na prezidenta USA Jessem Jacksonem.

Takřka o dvě desetiletí později, v říjnu 1989, přinesl Playboy interview s kytaristou Keithem Richardsem. Jeho nemalá část se týkala v té době vcelku napjatých vztahů s Mickem Jaggerem. S pravděpodobností hraničící s jistotou lze říci, že kytarista a bohém v jedné osobě tehdy neměl sebemenší potuchy o tom, že za necelý rok, v srpnu 1990, vyprodají Rolling Stones pražský Strahov a do kolonky přátel kapely přibude jméno tehdejšího československého a pozdějšího českého prezidenta, dramatika Václava Havla.

V roce 2005 se v říjnovém čísle japonské edice Playboye objevili Rolling Stones dokonce v plné kráse na obálce. V březnu roku 2010 přinesl americký Playboy velký profil spoluzakladatele skupiny Briana Jonese, který zemřel v roce 1969 po vyhazovu z kapely za dosud nevyjasněných okolností v bazénu svého domu.

Návštěva u Hefa

V roce 1972 ubytoval Hugh Hefner kapelu ve svém chicagském Playboy Mansion. Jak později vzpomínal, první den po příjezdu se s Mickem bavil o americké politice dlouho do noci. Součástí debaty se snažil být i Keith, který byl ale mimo. „Jedna z bunnies mi řekla, že viděla Micka procházet se kolem bazénu. Zeptal se, jestli jí může říkat kočičko. Děvče Mickovi odpovědělo, že by ho rádo kouslo do zadku, načež si sundal kalhoty. Odkráčeli spolu do pokoje, kde mimo jiné přistál na stole s narozeninovým dortem,“ uvedl hostitel.

Kolem pobytu Stones v Playboy Mansion koluje řada historek. Mělo dojít na orální sex pod stolem či orgie v římských lázních. Jak se Hugh Hefner nechal později slyšet, vlastně ani netuší, zdali ho víc pobavily akce spojené s pobytem kapely v jeho sídle, nebo fámy s tím spojené.

Každopádně slavná historka o zapálené koupelně se zakládá na pravdě. Její stěžejní postavou se stal Keith Richards, který společně s jistým hráčem na saxofon sebral tašku přítomného lékaře plnou medikamentů. Společně se odebrali do koupelny. Ochutnávku přerušil alarm, když oba muzikanti vyšli, viděli hořící koupelnu a prchající dav. Akce se nezúčastnil Charlie Watts, který před domem plným zajíčků dal prozíravě přednost návštěvě herny.

Drobný incident však ani v nejmenším nenaboural dobré vztahy. Důkazem toho je účast Micka Jaggera a jeho tehdejší choti Bianky na boxerském utkání, které Hugh Hefner, ač sám velký odpůrce násilí, uspořádal v Playboy Mansion.

Pictorialy

V tomto případě v hlavní roli exmanželka a dcera Micka Jaggera. Jedna z mnoha bejvalek, modelka Jerry Hall, stanula v roce 1985 před objektivem světoznámé fotografky Annie Liebovitz. Výsledek jejich společného úsilí vyšel v říjnu téhož roku. V červnovém čísle 2011 navázala na matčin odkaz dcera Lizz. Původní nabídku z roku 2005 tatík Mick dcerce Elizabeth striktně zakázal, o šest let později však naštěstí neměl námitek.