7. února 2020 20:04

Oscar 2020: nic není nemožné

Neděle 9. února – termín poněkud netradiční – se ponese ve znamení 92. ročníku udílení filmových Oscarů. Nejcennější sošky světa filmu se budou rozdávat v losangeleském Dolby Theatre, z jedenáctinásobné nominace se těší Joker. Podle nominací pak nemusí být o zápisy do historie nouze.

Scarlett na dvou bojištích

Dvojí nominace v kategoriích Nejlepší herečka v hlavní roli a Nejlepší herečka ve vedlejší roli se dočkala za účinkování ve filmech Manželská historie a Králíček Jojo Scarlett Johansson. Stalo se tak teprve podvanácté v historii, herečka se tak stala členkou exkluzivního klubu, který tvoří například Sigourney Weawer (1989), Al Pacino (1993), Emma Thompson (1994), Jamie Foxx (2005) či Cate Blanchett (2008). Na herecké double zatím žádná z hvězd nedosáhla.

Čekání na zázrak?

Zřídka se stane, že cenu pro nejlepší herečku získá dáma, která hraje zároveň v akademiky oceněném filmu. Naposled to bylo v roce 2004 v případě Hilary Swank a filmu Milion Dollar Baby. Letos má šanci Scarlett Johansson, nicméně představa, že by Manželská historie porazila favority Joker a Irčan, je ze sféry sci-fi. Nicméně, zázraky se dějí.

Sam versus Billy

Dosud nejdelší oscarovou prodlevu v kategorii Nejlepší režie zažil Billy Wilder. Jeho vítězné snímky Ztracený víkend (The Lost Weekend – 1945) a Byt (The Apartment – 1960) od sebe dělilo patnáct let. Letos se může do dějin zapsat Sam Mendes. Anglický režisér, který je podepsán mimo jiné pod bondovkami Skyfall a Spectre, bral prvního Oscara v roce 1999 za film Americká krása. Letos je mezi nominovanými jeho válečný snímek 1917.

Muži mimo realitu

V kategorii Nejlepší herec v hlavní roli představuje skutečnou postavu pouze Jonathan Pryce. Ve snímku Dva papežové hraje britský herec aktuálního papeže Františka. Leonardo DiCaprio, Antonio Banderas, Adam Driver a Joaquin Phoenix se museli spokojit se smyšlenými postavami.

Odlišná je situace v kategorii žen. Renée Zellweger hraje Judy Garland, Cynthia Erivo černošskou aktivistku a filantropku Harriet Tubman. Charlize Theron se pak chopila role novinářky televizní stanice Fox News, toho času ve službách NBC News Megyn Kelly.

Zrají jako víno

Ačkoli průměrný věk nominanda na Oscara v kategorii Nejlepší herec ve vedlejší roli je 49 let, letos se věková hranice posunula na 71 let. Nejmladšímu Bradu Pittovi (Tenkrát v Hollywoodu) je 56 let, následují Tom Hanks (63, A Beautiful Day in the Neighborhood), Joe Pesci (76, Irčan), Al Pacino (79, Irčan) a sir Anthony Hopkins (82, Dva papežové). Všech pět nominovaných má doma Oscara. Zatímco Brad Pitt se z pozice jednoho z producentů o Oscara za snímek 12 let v řetězech (2014) dělí, zbylí pánové sošku dostali za herecké výkony.

Dočká se Judy?

V roce 1954 se zdálo být všechno předem jasné, z Oscara pro nejlepší herečku v hlavní roli se měla těšit Judy Garland, excelující ve snímku Zrodila se hvězda. Vzhledem k tomu, že herečka těsně před vyhlašováním cen porodila, rozmístili pořadatelé kamery kolem nemocničního lůžka, ze kterého měla pronést vítězný proslov. Nakonec bylo všechno jinak, cenu získala Grace Kelly (The Country Girl). Letos se nominace dočkala Renée Zellweger za roli ve snímku Judy mapujícím život hvězdy, která se vytoužené sošky nikdy nedočkala. Jak v této souvislosti píše server bbc.com, vítězství Renée by alespoň částečně odstranilo příkoří, kterých se legendě od akademiků dostalo.