29. března 2021 19:49

Ondřej Pivec kráčí do Hammond Halle of Fame

Jak napovídá titulek, do této síně slávy jsou zařazeni mistři hry na Hammondovy varhany neboli elektromechanický hudební nástroj, jehož první prototyp vyrobil v roce 1935 Laurens Hammond ve snaze najít levnější variantu pro kostelní píšťalové varhany. Nástroj se dnes používá v řadě žánrů, za všechny jmenujme jazz, soul, blues, funk či rock.

Nejlepší hráči na „hammondky“ jsou uváděni do Hammondovy síně slávy. Kritéria jsou založena na jeho sloganu: The Sound, The Soul, The One. Kandidát členství ve vybrané společnosti musí mít okamžitě rozpoznatelný styl, Hammondovy varhany musí integrovat do konkrétního žánru jedinečným způsobem a neměl by být spojován s hrou na jiné klávesové nástroje. Mezi členy mimo jiné patří…

Al Kooper USA, 1944

Rodák z Brooklynu je webem AllMusic považován za jednu z hlavních postav folkové a rockové renesance 60. let. Vliv zakladatele kapel Blood, Sweat and Tears a The Blues Project na hudební vývoj je srovnávám s giganty kalibru Boba Dylana a Paula Simona. Ostatně právě jeho hammondy zní na nejslavnějším Dylanově songu Like a Rolling Stone, podle mnohých muzikologů nejlepším songu všech dob. S Bobem Dylanem si zahrál i na jeho světovém turné v roce 1981. Hammondy Al Koopera jsou velmi důležitou součástí prvních tří alb americké kapely Lynyrd Skynyrd.

Billy Preston USA, 1946–2006

Geniální muzikant, kterého kombinace kokainu a alkoholu dovedla v roce 1991 k zapálení vlastního domu a odsouzení za pojistný podvod. Vedle toho díky hudebním schopnostem spolupracoval Billy Preston s Beatles či Rolling Stones. Je spoluautorem jednoho z nejslavnějších songů liverpoolských brouků Get Back, nejen díky tomu byl v hudebních kruzích, nazývám pátým Beatlem. Billy Preston kromě toho spolupracoval s hudebními veličinami jako Aretha Franklin, Ray Charles, Eric Clapton, Bob Dylan, George Harrison či Ringo Starr. Svou všestrannost potvrdil muzicírováním s představiteli mladší generace, když se podílel na nahrávání alba Stadium Arcadium kapely Red Hot Chili Peppers.

Gregg Rolie USA, 1947

Top hráč na klávesové nástroje se může pyšnit neobyčejným počinem. Kromě členství v Hammond Halle of Fame byl totiž v letech 1998 a 2017 uveden rovněž do Rokenrolové síně slávy. Poprvé se tak stalo v důsledku jeho působení v kapele Santana, o devatenáct let později bylo oceněno jeho členství ve skupině Journey. V bandu kytarového mága Carlose Santany vystoupil v roce 1969 na legendárním festivalu Woodstock. Rolieho hammondy jsou slyšet na megahitech jako Black Magic Woman či Oye Como Va. Byl členem All Starr Band bubeníka Beatles Ringo Starra.

Jon Lord Anglie, 1941–2012

Nic proti Ritchiemu Blackmorovi, Ianu Gilannovi či snad Davidu Coverdaleovi, nicméně pro mě zůstávají hlavním poznávacím znamením Deep Purple, jedné z nejlepších hardrockových kapel všech dob, právě Lordovy hammondy. Držitel titulu Doctor of Music působil v Deep Purple celých 34 let, v čase pauzy vypomáhal mimo jiné ve Whitesnake. Je spoluautorem slavné skladby Smoke on the Water, na které hraje na Hammond C-3 kytarový part. Jeden z prvních rockerů, který v 60. letech spojil rock, vážnou hudbu a Royal Philharmonic Orchestra. Kompozici Concerto for Group and Orchestra zahráli symfonici spolu s Deep Purple 24. září 1969 v londýnské Royal Albert Hall, živý záznam koncertu vyšel ještě téhož roku. Stejné dílo, tentokrát za doprovodu maďarských filharmoniků, přednesl Jon Lord v červnu 2010 v Praze.

Keith Emerson Anglie, 1944–2016

Stejně jako Jon Lord byl i Keith Emerson velkým vyznavačem spojení rocku a klasické hudby. Fenomenální muzikant oblékal do rockového hávu skladby velikánů vážné hudby, jako Johanna Sebastiana Bacha, Petra Iljiče Čajkovského, Bély Bartóka, jeho zájmu neunikl ani Leoš Janáček.

V Praze vystoupil poprvé se svou kapelou The Nice, stalo se tak v rámci druhého Beatfestu. Publikum doslova uhranul zabodáváním nožů mezi klávesy. Nejvíc proslavil sebe a svoji hru v superskupině Emerson, Lake & Palmer, jehož progresivní, případně symfonický rock oslovil desítky milionů fanoušků po celém světě. Kapela prodala přes náročnost svých kompozic přes 40 milionů alb. V roce 2010 se v Česku představil jako člen kapely, která se dala dohromady u příležitosti jednorázového turné.

(Rozhovor s Ondřejem Pivcem s názvem Varhaník u svatého Hammonda v New Yorku čtěte v dubnovém Playboyi)